NAJNOVIJE
Tri novooboljele osobe na području Vukovarsko-srijemske županije

Tri su novooboljele osobe od koronavirusa na području Vukovarsko-srijemske županije, priopćio je Stožer Civilne zaštite VSŽ.

(Subota, 28 Ožujak 2020 17:09)
Tržnica se otvara u ponedjeljak

Odlukom gradskih vlasti od ponedjeljka, 30. ožujka, Gradska tržnica Vukovar ponovo otvara svoja vrata, objavljeno je na internetskoj stranici Grada Vukovara.

(Subota, 28 Ožujak 2020 16:47)
Od koronavirusa umro peti bolesnik

U Hrvatskoj su tijekom dana potvrđena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, a preminula je i peta žrtva, izvijestio je Nacionalni stožer Civilne zaštite.

(Subota, 28 Ožujak 2020 16:29)
Noćas pomičemo kazaljke sata s 2 na 3 sata

U nedjelju 29. ožujka pomicanjem kazaljke za jedan sat unaprijed počet će ljetno računanje vremena, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

(Subota, 28 Ožujak 2020 13:18)
U Osijeku četiri nova bolesnika
Na području Osječko-baranjske županije u protekla 24 sata evidentirane su četiri novooboljele osobe od koronavirusa, ukupno ih je 41, a četiri su pacijenta na respiratoru, izvijestio je županijski Stožer Civilne zaštite.
(Subota, 28 Ožujak 2020 13:16)
Kapetan Dragan odslužio kaznu, na Bajakovu protjeran iz Hrvatske

Na graničnome prijelazu Bajakovo hrvatski su policijski službenici protjerali iz Hrvatske Dragana Vasiljkovića poznatoga pod nadimkom kapetan Dragan.

(Subota, 28 Ožujak 2020 10:21)
U Vukovarsko-srijemskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa

U Vukovarsko-srijemskoj županiji od jučer nema novooboljelih od korona virusa tako da je ukupni broj oboljelih tri, priopćio je Stožer CZ Vukovarsko-srijemske županije.

(Subota, 28 Ožujak 2020 10:04)

Vinkovčani se prisjetili bana Josipa Šokčevića

Polaganje vijenaca kod banove spomen ploče Polaganje vijenaca kod banove spomen ploče Foto: Novosti

U povodu 209. obljetnice rođenja hrvatskog bana Josipa Šokčevića, vinkovačke i vukovarsko-srijemske županijske vlasti te udruge „Hrvatski sokol“ i Vinkovački šokački rodovi, prisjetile su se bana Šokčevića,  jednog od trojice najvećih hrvatskih banova 19. stoljeća.

Kod banove spomen-ploče na kapeli sv. Marije Magdalene na gradskom groblju vijence su položila izaslanstva grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, vinkovačkog Povijesnog i športskog društva „Hrvatski sokol“ i Udruge Vinkovački šokački rodovi.

Predsjednik „Hrvatskog sokola“ Zlatko Virc rekao je da je ban Šokčević jedan od trojice najvećih hrvatskih banova 19. stoljeća te ima izuzetan doprinos u političkom, gospodarskom i kulturnom razvoju hrvatskih krajeva.

Gradonačelnik Ivan Bosančić podsjetio je na Šokčevićev doprinos razvoju željeznice, napose izgradnji pruge Vinkovci-Vukovar čime su se Vinkovci započeli razvijati kao željezničko čvorište.

Šokčević je rođen 1811. u Vinkovcima. Banom je imenovan 1860. godine i tu je dužnost obavljao do 1867.  Za njegova banovanja hrvatski jezik uveden je u službenu uporabu (1861.), a na njegovu inicijativu na središnjem zagrebačkom trgu postavljen je kip banu Josipu Jelačiću. Središnji vinkovački trg od 1997. godine nosi banovo ime.

Pročitano 101 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija