Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Predstavljen novi zbornik Instituta Ivo Pilar

Predstavljanje zbornika Predstavljanje zbornika Foto: J. Vrdoljak

Gradovi u ratovima: Kroz povijest do suvremenosti, naziv je zbornika Instituta Ivo Pilar predstavljenog u vukovarskoj Gradskoj knjižnici.

Zbornik koji je iz tiska izišao krajem 2019. godine, donosi trinaest pisanih priopćenja radova prezentiranih na 21.znanstveno-stručnom skupu posvećenom Vukovaru '91.,  koji je održan 2018. godine. Institut je ovim zbornikom dodatno obogatio bibliografiju radova o Vukovaru '91., a iako se većina radova u njemu ne tiče izravno Vukovara '91., tiče se fenomena koji je vrlo jasno pokazao da je povijest gradova ujedno i povijest ratova.

-Već deset tisuća godina možemo pratiti bitke za gradove na različite načine, od onih prapovijesnih do ovih suvremenih koji su više označeni terorizmom i onih budućih ratova za koje se može sa vrlo visokim stupnjem pouzdanja pretpostavljati da će biti ratovi vođeni sasvim drugačijim načinom nego je to bilo do danas. I upravo polazeći od fenomena Vukovar'91., željeli uz nekoliko sekvenci prikazati što se s gradovima i ratovima u gradovima zbivalo od daleke prošlosti pa do sadašnjosti pa i pogledom u budućnost, izjavio je  urednik zbornika, Dražen Živić s Instituta Ivo Pilar.

O zborniku su govorili i doc.dr.sc. Denis Njari i doc.dr.sc. Domagoj Tomas s Filozofskog fakulteta u Osijeku, te prof.  Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru. Pozdravne riječi uputila je ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar, Jelena Miškić i Mateo Žanić, voditelj vukovarskog Područnog centra Instituta Ivo Pilar.

Pročitano 1002 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI