Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Školska večer rusinske poezije

Večer posvećena pjesnikinji Ahnetki Balatinac Večer posvećena pjesnikinji Ahnetki Balatinac Foto: J. Vrdoljak

Povodom Međunarodnog dana materinjeg jezika, u Osnovnoj školi Antuna Bauera u Vukovaru, održana je 5. Školska večer rusinske poezije posvećena rusinskoj pjesnikinji Ahnetki Kostelnik Balatinac.

Učenici od prvog do osmog razreda, odjeveni u narodne rusinske nošnje panonskoga kraja pokazali su kako uče, njeguju, znaju i vole svoj materinski jezik i kulturnu baštinu čitajući poeziju iz triju zbirki poezije pjesnikinje Balatinec: Kamen gora, Ježić Mižik i Božićna Kugla, koja je naočila večeri, a otpjevali su i nekoliko rusinskih pjesmama. Učiteljica rusinskog jezika i kulture Ilona Hrecešin rekla je kako je ova književna večer izraz ljubavi prema jeziku, književnosti i povijesti Rusina, znanja o pjesnicima i njihovu stvaralaštvu.

-Nama Rusinima, s obzirom smo narod koji nema svoju državu, ovakve večeri znače možda i više u odnosu na druge manjine. Njegujemo svoj jezik i kulturu što smatram jako važnim. Mišljenja sam da ovakve večeri treba nastaviti kako bi se rusinski jezik čuo u našem Vukovaru, rekla je Hrecešin.

Večeri poezije nazočio je predsjednik društva Rusnak, Mijo Šajtoš, podsjetivši kako je upravo to društvo pokretač njegovanja rusinske kulture i jezika.

-Drago mi je da se rusinski jezik njeguje i da ga djeca vrlo rado prihvaćaju. U svijetu je milijun i petsto govornika rusinskog jezika. Rusinske države nema, ali nema države u kojoj nema Rusina i nijedan nije nepismen. Rusinska manjina je u Domovinskom ratu imala najviše žrtava, odnosno najveći postotak poginulih među pripadnicima nacionalnih manjina imaju upravo Rusini, osam posto, a Hrvatska država nam to vraća upravo kroz Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Imamo sve slobode, a od nas ovisi koliko ćemo ih konzumirati, rekao je Šajtoš.

Cilj ove manifestacije je unapređivanje, učenje i razvoj materinskog jezika te njegovanje jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Svečanosti je nazočio i ravnatelj OŠ Antun Bauer, Joza Mihaljev.

Pročitano 1100 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI