Ispiši ovu stranicu

Predstavljen projekt FoTo Muzej

Predstavljen projekt FoTo Muzej Foto: Valerija Lozančić

U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara na konferenciji za novinare predstavljen je projekt  „FoTo Muzej.  

Riječ je o petom projektu kojega je Razvojna agencija Vukovar u suradnji s gradskim ustanovama prijavila na natječaj „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru“ te povukla EU sredstva u 100%-tnom iznosu, odnosno u iznosu od 1.257.908 kuna. Cilj ovoga projekta, kojemu je korisnik Gradski muzej Vukovar,  razvoj je novog kulturno-umjetničkog programa te uključivanje mladih u svrhu promicanja važnosti umjetnosti i kulture na području grada Vukovara. U okviru projekta radna će skupina stručnjaka razviti program „Fotografija kao suvremeni medij“. 

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo još jednim projektom i povlačenjem sredstava iz EU.
-U okviru ovog natječaja kvalitetnom suradnjom Razvojne agencije Vukovar,  Gradskog muzeja Vukovar  i Grada Vukovara uspjeli smo i peti puta povući sredstva  iz EU fondova, a ovoga je puta riječ o 1.257.000 kuna. Cilj projekta je uključivanje mladih u svrhu promicanja važnosti umjetnosti i kulture na području grada Vukovara što nam je s obzirom na dugu i bogatu kulturu koju baštinimo i  kulturne institucije kojima se ponosimo od vrlo velikog značaja. Vrlo važan segment toga su i umjetničke fotografije - rekao je gradonačelnik Penava.

Direktorica Razvojne agencije Vukovar Vedrana Žilić istaknula je kako su željeli zajedničkim projektom dodati još jedan novi sadržaj u našemu gradu te djeci i mladima približiti i zainteresirati ih za  kulturu. 
- Tijekom rada na projektu vidjeli smo da u muzeju rade ljudi koji uistinu žele približiti svoj rad svima i mislim da je ovo dobra prilika za podizanje kulture u našemu gradu - rekla je Žilić.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić podsjetila je na važnost fotografija u Vukovaru nakon ratnih razaranja jer se na osnovu njih mogla raditi rekonstrukcija kulturne baštine, a mnogi mladi jedino su na fotografijama mogli vidjeti članove svojih obitelji koji su ubijeni i nestali u Domovinskome ratu.
-Fotografija je zapravo dokument preko kojeg smo zapravo mogli rekonstruirati cjelokupnu povijest našega grada. Upravo nam je to bila podloga za ovaj projekt koji će biti nova kulturno-umjetnička programska aktivnost u kojoj će biti uključeni mladi do 25 godina.  U okviru projekta osigurat ćemo prostor i suvremenu opremu te educirati mlade koji će nakon provedene edukacije postati edukatori za sljedeće mlade – pojasnila je Marić dodajući kako će mladi biti educirani kako za fotografiranje tako i za obradu fotografije te digitalizaciju muzejske građe.
-Sve to uklapa se u jednu jedinstvenu sliku želje da mladi imaju mogućnost upoznati se s bogatom kulturnom baštinom našega grada, da budu promotori te kulture, ali i da im se istovremeno omogući da budu sudionici suvremenog života i suvremenih trendova pa će u okviru projekta moći ostvariti i nova saznanja i novi doprinos čuvanju kulturne baštine Vukovara. Povezivanjem prošlosti i sadašnjosti stvorit će se sjajan projekt koji će biti dio cjelokupne prezentacije našega grada – zaključuje Marić.

Projekt će se provoditi u periodu od 30 mjeseci.

Pročitano 995 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić