NAJNOVIJE
Osječki KBC dobio novi PET/CT koji otkriva i najmanje tumore

Klinički bolnički centar Osijek dobio je novi PET/CT uređaj za Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, vrijednosti 2,8 milijuna eura koji predstavlja jednu od najsuvremenijih dijagnostičkih metoda, a omogućuje preciznu i točnu dijagnostiku, čak i najmanjih tumora veličine dva do tri milimetara.

(Utorak, 19 Ožujak 2024 09:35)
Dio Vukovarsko-srijemske županije u srijedu navečer i četvrtak ujutro bez plina

Plinara Istočne Slavonije obavještava svoje korisnike da će od sutra, 20. 3. od 18 sati do četvrtka, 21.3. do 8 sati tvrtka Plinacro, u okviru aktivnosti održavanja i razvoja objekata transportnog sustava, obaviti strojarske radove na plinovodu DN400 Slavonski broj – Vinkovci.

(Utorak, 19 Ožujak 2024 08:55)
Dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima Lutkarskog proljeća

Gradski muzej Vukovar i ove je godine bio domaćin dodjele nagrada ovogodišnjim laureatima Lutkarskog proljeća.

U sklopu 29. lutkarskog proljeća u Gradskom muzeju Vukovara sinoć se održala dodjela nagrada na području lutkarske umjetnosti za 2024. godine „Povelja Zvonko Festini” koju dodjeluje HC UNIMA.

Za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva posthumno je nagrađen Branko Smiljanić. Glumac koji je veliki trag ostavio na televiziji i filmu, a ponajprije u lutkarskom kazalištu. Bio je i član Kazališta lutaka u Rijeci od 1978. do 1985. godine, a u Zagrebačkom kazalištu lutaka bio je član ansambla od 2003. Televizijska publika pamtit će ga po ulogama u serijama Bitange i princeze, Zabranjena ljubav i Dobrim namjerama. Njegove uloge u međunarodnim koprodukcijama također ostaju kao značajan trag u svjetskome filmu. Njegov glavni doprinos ipak je bio lutkarskoj umjetnosti. Nagradu je preuzeo njegov sin Bruno Smiljanić.

Za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva nagradu je dobio Ivica Lučić. U Dječjem kazalištu pojavila potreba za glumcem-lutkarom te je nakon održane audicije primljen u glumački ansambl u lipnju 1993. godine. U ožujku 2014. godine nakon što ga je Gradsko vijeće grada Osijeka imenovalo, postaje ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku te je na tom poslu sve do danas. Ipak, ne odriče se svojih uloga u predstavama nego i danas aktivno glumi te je u svojoj karijeri ostvario preko 130 uloga u stotinjak predstava.

Nagrađenima je, uz Povelju, dodijeljena i statua „Šokac“ – rad velikog hrvatskog umjetnika Zlatka Boureka te novčana nagrada.

Pokrovitelji su Grad Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

(Utorak, 19 Ožujak 2024 08:35)
Obavijest o prekidu isporuke plina

Iz HEP PLINA d.o.o. izvijestili su o planiranoj obustavi isporuke plina na cijelom distribucijskom području Pogona Vukovar.

(Utorak, 19 Ožujak 2024 08:17)
U subotu, 6. travnja istječe rok za dopune i promjene podataka u registru birača

 U subotu, 6. travnja istječe rok do kojega birači, uoči saborskih izbora raspisanih 17. travnja, mogu pregledati, dopuniti i promijeniti podatke upisane u registar birača, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Do toga roka mogu podnijeti i zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju. 

 Podatke upisane u registar birača može se provjeriti na poveznici: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/ .
 Zahtjevi se mogu predati neposredno u nadležnom upravnom tijelu ili putem sustava e-Građani. 

 Ministarstvo poziva birače, pripadnike nacionalnih manjina, koji će navršiti 18 godina do dana održavanja izbora da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti neposredno u nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba koje vodi registar birača ili putem sustava e-Građani.

 Birače podsjeća i da se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti osim onih koji nisu upisani u registar birača.

 Izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora u Hrvatskoj će se održati u srijedu, 17. travnja, a u inozemstvu u utorak, 16. i srijedu, 17. travnja. 

(Utorak, 19 Ožujak 2024 08:10)
Požar u obiteljskoj kući u Vukovaru

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je oko 17 sati 15. ožujka izbio požar u obiteljskoj kući u Vukovaru.

Požar su ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Vukovar, a policijski službenici su u suradnji s inspektorom zaštite od požara obavili očevid kojim je utvrđeno kako je požar izazvan kvarom na električnim instalacijama perilice za rublje. Požar se nije proširio izvan prostorije u kojoj se nalazila perilica za rublje. U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba, dok je nastala materijalna šteta.

O događaju će policija dostaviti posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu. 

(Ponedjeljak, 18 Ožujak 2024 15:31)
Prijetio i pokušao ozlijediti dvojicu muškaraca

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom iz Gundinaca zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Prijetnja i Ubojstvo u pokušaju - izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske. 

Osumnjičenik je u petak, 15. ožujka, u ugostiteljskom objektu u Babinoj Gredi, prvo verbalno prijetio smrću 55- i 54-godišnjaku, a potom ispred ugostiteljskog objekta i odvijačem napao 55-godišnjaka te zatim oštrim predmetom napao 37-godišnjaka i verbalno mu prijetio smrću, a kako su ga nazočni u tome spriječili, udaljio se s mjesta događaja. U događaju nije bilo ozlijeđenih osoba. Ubrzo su ga uhitili policijski službenici te je po dovršenom kriminalističkom istraživanju uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Rješenjem Županijskog suda u Vukovaru, osumnjičenom 45-godišnjaku je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana te je predan u Zatvor u Osijeku.

(Ponedjeljak, 18 Ožujak 2024 15:29)

Predstavljena knjiga 'Kratki espresso' autora Nine Raspudića

Predstavljanje knjige 'Kratki espresso' u Pastoralnom centru sv. Bono Predstavljanje knjige 'Kratki espresso' u Pastoralnom centru sv. Bono Miroslav Čorak

U Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru predstavljena je knjiga 'Kratki espresso' autora Nina Raspudića.

Riječ je o zbirci kolumni koje već 10 godina u kontinuitetu svakog petka autor piše za jedan hrvatski dnevni list. Zbirka kronološki, u dvije knjige obuhvaća 186 kolumni napisanih od 2016. do 2019. godine, a koje na osebujan način obrađuju aktualne teme u društvu.

- Kada sam počeo pisati kolumnu prije 10 godina trebao sam dati nekakav naslov, u tom trenutku ispred mene je bio kratki espresso kojeg pijem, međutim nije to bio jedini razlog, da je ispred mene bio gorki pelinkovac sigurno ne bih tako nazvao kolumnu. Espresso ima talijanističku crtu koja je meni važna, a i kava je racionalističko piće koje razbuđuje i bistri um, a ja neskromno sebi utvaram da ta kolumna treba djelovati na takav način, malo bistriti i razbuđivati, rekao je Raspudić.
Uz broje građane na predstavljanju knjige nazočio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. - Činjenica da je autor kroz knjigu uspio sažeti sve svoje kolumne u posljednje četiri godine govori o tome da je riječ o autoru na kojeg treba obratiti pozornost, rekao je Penava.

Pročitano 1022 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija