Ispiši ovu stranicu

Predstavljen 14.vukovarski zbornik

U ovome broju puno je znanstvenih tekstova o Nikoli Andriću U ovome broju puno je znanstvenih tekstova o Nikoli Andriću Foto: Marija Molnar

U ogranku Matice hrvatske Vukovar predstavljen je 14.vukovarski zbornik. Riječ je o godišnjem glasilu ovoga ogranka u kojemu se pojavljuje 29 radova isto toliko autora.

Ogledalo je to i presjek onoga što je vukovarski ogranak Matice hrvatske radio tijekom protekle godine, ali zbornik donosi i niz znanstvenih, stručnih i drugih tekstova. Pogotovo je to slučaj ovoga broja.

- Posljedica je to znanstvenoga kolokvija održanoga u prosincu prošle godine, a tema je bio naš Vukovarac Nikola Nadrić. Znanstvenici su iznijeli svoja istraživanja, a radove smo objavili izvorno u ovome zborniku. Tako smo Andrića upoznali ne samo kao urednika Zabavne biblioteke po čemu je poznat i ne samo kao kazališnoga redatelja i scenskoga radnika nego i kao priređivača šest knjiga hrvatskih narodnih pjesama te kao vrsnoga polemičara koji je dokazivao da su hrvatske narodne pjesme neopravdano objavljivane kao srpske narodne pjesme. Andrić je ukazivao kako je Vuk Karadžić čak svjesno hrvatske narodne pjesme popisivao kao srpske te je dokazao i iz kojih zbornika i knjiga je to Karadžić radio. Upoznali smo Andrića i kao vrsnoga jezikoslovca koji je napisao Branič jezika hrvatskoga i zalagao se za hrvatsku jezičnu posebnost i osobitost – rekao je urednik 14.vukovarskog zbornika Milan Paun, dodavši da su u zborniku objavljeni i književni prilozi, sjećanja na ljude i događaje, prikazi knjiga i izložbi te dr.

Pročitano 1167 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar