Ispiši ovu stranicu

Vinkovčani u šokačkom kolu na stadionu i u gradu

 U povorci oko 3.000 sudionika U povorci oko 3.000 sudionika Novosti

Svečanim mimohodom gradskim ulicama u Vinkovcima su završene ovogodišnje 54. po redu Vinkovačke jeseni.

Povorku sudionika predvodila je Gradska limena glazba, a slijedile su Mažoretkinje Grada Vinkovaca i Općine Nuštar, zastave i grbovi, članovi Povijesno-športske udruge Hrvatskog sokola iz Vinkovaca te Vinkovačkih šokačkih rodova, pobjednici revija Mladost i ljepota Slavonije, Stari Mikanovci, Zimsko spremanje Antin, Etno frizure Hrvatske, KUD “Tkanica“, Vinkovci u stiliziranim starogradskim nošnjama, Udruga “Bijela golubica” Vukovar u baroknim nošnjama, kao i Prva kanjdžijaška udruga Kruševica 2010.

Potom je slijedilo 69 folklornih društava pristiglih iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije, Austrije i Rumunjske.  U svečanom je mimohodu prošlo oko  3000 sudionika, 30 konjskih zaprega i 52 konjanika.

Najljepšom zapregom proglašena je ona Krešimira Čorića i Hrvoja Čobankovića iz Iloka, zatim Vinka Puškarića iz Vinkovaca te Ivana  Lučića i Adama Stojanovića iz Babine Grede. Na kraju mimohoda građani i gosti su zajedno s folklorašima zaplesali sada već tradicionalno najveće šokačko kolo na vinkovačkom stadionu, ali i na središnjem gradskom trgu.

Sa središnje pozornice na Trgu bana Josipa Šokčevića u nazočnosti vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića i vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića mimohod su pratili i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Luka Burilović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mladen Karlić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Mario Banožić, saborski zastupnici te ostali uzvanici kao i građani i gosti Vinkovaca.

Po završetku svečanoga mimohoda pod šatorom Vinkovačkih jeseni na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora predstavljeno je sedam folklornih skupina, potom 14 KUD-ova. Državna smotra izvornog hrvatskog folklora revijalnog je, a ne natjecateljskog karaktera.

Pročitano 805 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun