Ispiši ovu stranicu

„Pokretne slike umjetnosti i kulture“

Projekt je predstavljen na press konferenciji Projekt je predstavljen na press konferenciji Foto: Valerija Lozančić

U prostorijama PRONI Centra za socijalno podučavanje u Vukovaru predstavljene su dosadašnje aktivnosti i rezultati projekta  „Pokretne slike umjetnosti i kulture“.

Riječ je o projektu namijenjenom mladima u nepovoljnom položaju s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije od 15 do 25 godina kojemu je cilj kroz kulturne i umjetničke aktivnosti potaknuti razvoj njihovih umjetničkih i multimedijalnih vještina te raditi na njihovom osnaživanju kroz raznolike koncepte kreativnosti i umrežavanja u lokalnoj zajednici.
U okviru projekta održano je 120 radionica na kojima je oko 120 mladih iz Osijeka, Vukovara, Zmajevca i Darde učilo plesati,  izrađivati suvenire od različitih materijala te fotografirati, snimati video uratke i montirati.

- Primarno je projekt usmjeren na mlade s manje mogućnosti koji često zbog svog socijalnog i ekonomskog statusa ni ne konzumiraju kulturne sadržaje, a pogotovo ih ne proizvode. Upravo zbog toga, projektnim smo aktivnostima kulturu doveli njima. Projekt je omogućio da tim stručnjaka iz područja primijenjenog dizajna, likovne, plesno-scenske i multimedijalne umjetnosti, vodi mlade ljude i doprinese njihovom osobnom osnaživanju, izuzetno važnom za ovo područje. Želja nam je učiniti ove mlade ljude vidljivima. Kroz projekt nam je želja bila osnažiti ih i kreativnim poticaje usmjeriti k pozitivnim promjenama. Također želja nam je povezati ih sa što većim brojem relevantnih dionika iz područja kulture, turizma i poduzetništva kako bi s njima mogli ostvariti poslovnu suradnju. Nizom umjetničkih i kulturnih aktivnosti mladih želimo doprinijeti njihovom aktiviranju u lokalnim zajednicama te pomoći razvoj vještina koje u budućnosti mogu osigurati nove mogućnosti za njihovo zapošljavanje i samozapošljavanje - rekla je voditeljica projekta Pokretne slike umjetnosti i kulture Irena Mikulić dodajući kako mladi na ovim radionicama otkrivaju svoje talente, ali i stječu samopouzdanje.

Rezultati provedenih radionica bit će predstavljeni tijekom svibnja i lipnja.
- U Vukovaru ćemo 7. lipnja organizirati izložbu suvenira, fotografija i video zapisa, a polaznici radionica predstavit će se i plesnim koreografijama, rekla je Karolina Šoš Živanović iz PRONI-ja dodajući kako je u Vukovaru odaziv na radionice bio velik.

Projekt PRONI provodi u partnerstvu s Kulturno-umjetničkim društvom „Jozsef Attila“ iz Zmajevca i Udrugom za medijsko i multimedijalno kreativno tehničko, umjetničko i autorsko izražavanje “Hedgehog Perfections” iz Osijeka.  Ukupna mu je vrijednost 778.930 kn, a Europska unija sufinancirala ga je sa 662.090 kn.

Pročitano 1076 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić