NAJNOVIJE
Pripremljena dokumentacija za rekonstrukciju Radničkog doma u Borovu naselju i prenamjenu u prostor veleučilišta

Pripremljena je dokumentacija za rekonstrukciju zgrade „Radnički dom“ u Borovu naselju i prenamjenu u prostor Veleučilišta Lavoslava Ružičke. Rekonstrukcija bi trebala početi na ljeto iduće godine.

(Utorak, 15 Listopad 2019 16:02)
Vukovarske gimnastičarke osvojile medalje u „Zlatnoj dolini“

U Požegi je 12. listopada 2019. održano 3. kolo KUPA Hrvatske regije Istok u ženskoj i muškoj gimnastici. Domaćin i organizator je bilo GD „Sokol“ iz Požege . Konkurencija je bila brojna i  jaka u svim kategorijama. Posljednje je to kolo u ovoj kalendarskoj godini i posljednja prilika da se pokuša izboriti nastup na Završnici KUPA Hrvatske.

Gimnastički klub Vukovar je imao predstavnice u B i C programu ŽSG:

U B programu u kategoriji mlađe juniorke  u pojedinačnoj konkurenciji nastupila je Monika Zovko, osvojila je 1. mjesto i dokazala, po treći puta ove godine, da je najuspješnija u svojoj kategoriji u cijeloj regiji Istok.

 U C programu vukovarske gimnastičarke su se natjecale u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji.                

Mlađe juniorke: ekipno 1. mjesto  

Pojedinačno: 1. Maja Kell, 3. Valentina Mrkonja,  6. Nika Budim,  8. Lana Skokić, 18. Melani Grganić i 22. Atina  Simić

Juniorke: ekipno 2. mjesto  

Pojedinačno: 1. Ella Kalentić, 6. Miljana Poznanović, 8. Ela Vojtkiv, 11. Nikolina Velikić i 13. Aurora Ristović

Seniorke: ekipno 1. mjesto  

Pojedinačno: 2. Vanja Kiralj, 4. Iva Čikanović, 11. Tena Ivanković,  20.Ivana Crnjac, 25. Ivana Kiralj.

Gimnastičarke s Dunava ostvarile su odlične rezultate, iako nisu nastupile s ekipama u punim sastavima. Seniorka Ivana Kiralj je na ovom natjecanju nastupila samo za ekipu, jer zbog zdravstvenih problema nije mogla raditi višeboj, ali je zato svojoj ekipi donijela dvije najviše ocjene. 

GK Vukovar nakon ovog natjecanja bogatiji  je za ekipna 2 zlata i 1 srebro i pojedinačno 3 zlata 1 srebro i 1 broncu.

(Utorak, 15 Listopad 2019 15:37)
Senzacionalno arheološko otkriće - rimska kola u Starim Jankovcima

Gradski muzej Vinkovci i Institut za arheologiju iz Zagreba predstavili su danas na lokalitetu Jankovačka dubrava, kod sela Stari Jankovci nedaleko Vinkovaca, izuzetan arheološki nalaz rimskih kola (dvokolice, lat. cisium) s upregnutim konjima koja su dio pogrebnog rituala bogate rimske obitelji, a arheolozi nalaz datiraju u 3. stoljeće poslije Krista, prenosi HINA.

(Utorak, 15 Listopad 2019 14:39)
Pružaju primarnu pravnu pomoć

U Gradskoj knjižnici Vukovar – odjelu za mlade Spajalica održana je javna tribina na temu Besplatna pravna pomoć u Vukovarsko-srijemskoj županiji i osvrt na sustav podrške žrtvama nasilja u RH u 2019. godini. Tribinu je organizirala Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u okviru projekta Pravo na djelotvornu pravnu zaštitu i podršku – pristup pravdi kroz primarnu pravnu pomoć, a kojega financira Ministarstvo pravosuđa.

(Utorak, 15 Listopad 2019 13:56)
Gradske poticaje u poljoprivredi dobilo 59 Vukovaraca

U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara svečano su uručeni potpisani ugovori poljoprivrednicima koji su ostvarili potporu iz Programa bespovratnih potpora u poljoprivredi.

(Utorak, 15 Listopad 2019 11:58)
Počeo Mjesec hrvatske knjige

Počeo je ovogodišnji program Mjeseca hrvatske knjige koji traje od 15. listopada do 15. studenoga.

(Utorak, 15 Listopad 2019 11:20)
Posijati će žir na 105 hektara i pomladiti šumu

Hrvatske šume – Uprava šuma podružnica Vinkovci u svim šumarijama vrši otkup žira, pa tako i u Šumariji Gunja. U tijeku je i u punom jeku otkup žira sa područja Šumarije Gunja. Dvorište je prekriveno kvalitetnim žirom koji donose sakupljači u vrećama, automobilima i kolicima. Zatim se odvozi na sabirno mjesto. Upravitelj Šumarije Željko Stipanović kaže da je zadovoljan koliko svakodnevno fizičke osobe  predaju zdrav i čist žiri koji se otkupljuje po devet kuna bruto iznosom.

Do sada su otkupljena četiri vagona žira. U Cvelferskom kraju nekada su svinje žirovali pa je bilo govora da hrastovi donose urod svake četvrte godine. Upravitelj Stipanović ističe da urod ovisi o klimatskim uvjetima i navodi primjer da ove godine po ocjenama od jedan do pet je u Gunji ocjena uroda 2,5.

U drugim šumarijama Vrbanja i Strošinci je bolji urod. Bilo kako da je, sakupljačima će se popuniti kućni budžet uz napomenu da se moraju prijaviti u šumariji gdje će dobiti dozvolu za sakupljanje žira. Isplata se vrši putem žiro računa. Šumarija Gunja planira u ovoj godini pomladiti šumske površine na 105 ha.

(Utorak, 15 Listopad 2019 10:35)

VukovArt - luka umjetnosti od 1 do 15. lipnja

Press konferencija održana u Gradskoj vijećnici Press konferencija održana u Gradskoj vijećnici Foto: Valerija Lozančić

U Vukovaru će se i ove godine pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u razdoblju od 1.do 15.lipnja održati manifestacija VukovArt – luka umjetnosti.

Glavni cilj projekta je ponudom novih sadržaja stvoriti pozitivnu priču koja će inspirirati i privlačiti ljude u Vukovar, ali i podići i unaprijediti kvalitetu života građana. U okviru manifestacije ove će godine pod radnim nazivom “Give me 5!“ pet svjetski poznatih street art umjetnika iz Hrvatske i inozemstva nacrtati pet novih murala, 3 u Borovu naselju te 2 u Vukovaru ukupne površine preko 700 četvornih metara.

-Izuzetno me raduje što ovim projektom sada već pozicioniramo Vukovar na turističku kartu koja privlači posebnu vrstu turista, a zahvaljujući privoli stanara u gradu će biti 5 novih murala. Grad Vukovar za ovaj projekt na godišnjoj razini izdvaja 450.000 kuna, uz brojna sponzorstva – rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici.

-Cijela priča počela je 2016. godine kada je hrvatski 3D Sreet Artist  Filip Mrvelj oslikao pješački most koji prelazi preko rijeke Vuke. Slika, koja se proteže na oko 100 kvadratnih metara, prikazuje srušeni drveni most. Vukovarci su bili oduševljeni novom ponudom u gradu, a slike su se mogle naći na društvenim mrežama dugo iza toga. Nakon toga se rodila ideja o održavanju 3D Street Art festivala s najpoznatijim svjetskim anamorfnim umjetnicima nazvana VukovArt – Luka umjetnosti koja se održala 2017. godine, a koja je okupila jedna od najvećih imena svjetske 3D Street Art scene. Iste godine naslikane su 4 3D slike na šetnici uz rijeku Vuku i poznati mural „Suncokret“ u središtu grada. 2018. godine naslikano je 5 murala u Borovu Naselju, podsjetio je voditelj marketinške kampanje  Krešimir Herceg te dodao kako žele u Vukovaru napraviti jedan od najjačih street art festivala u Hrvatskoj i šire.
-Projektom dovodimo najbolje svjetske umjetnike s nekoliko ciljeva - da uljepšamo život građanima grada Vukovara, da ovakva vrsta umjetnosti bude generalna vrijednost u turističkoj ponudi jer to sada postaje trend u većim gradovima kao što su Varšava, Berlin, London i mnogi drugi, a posljednji i najvažniji cilj je edukacija samih građana i djece što činimo kroz radionice koje se održavaju kroz ovaj projekt, rekao je Herceg.

U okviru manifestacije po prvi puta održat će se i polumaraton dužine 21 km koji starta 1. lipnja u 10 sati, a nakon njega u 10.10 starta i građanska utrka dužine 5 km.
-Specifičnost ovog polumaratona, osim što se prvi puta održava u gradu Vukovaru, čini i to da smo se trudili napraviti da ruta kojom se trči obuhvaća gotovo sve murale koji postoje u gradu. Polumaraton ima međunarodni karakter, do sada se prijavilo oko 600 ljudi iz cijele Hrvatske, susjednih zemalja, ali i Irske što je jako lijep poticaj nama koji radimo u organizaciji – naglasio je organizator prvog vukovarskog polumaratona Tomislav Marinović.
Pavliček je dodao kako će natjecatelji trčati pored postojećih murala što će doprinijeti prezentiranju svih ljepota našega grada.

Svi koji se žele prijaviti mogu to učini na www.stoperica.hr/utrka/vukovar-half-marathon , a prijave traju do 10. svibnja 2019. Više o cijelom projektu možete saznati na www.vukovart.com

Pročitano 286 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija