NAJNOVIJE
U središtu Vukovara obilježen Dan narcisa

Povodom Dana narcisa i pod sloganom „Cvijetom narcisa protiv raka dojke“  članice Društva „Hrvatska žena“ Vukovar u suradnji s Udrugom Europa Donna i  Klubom žena liječenih na dojci prodavale su na šetnici u središtu grada narcise i dijelile promidžbene materijale želeći  upozoriti na potrebu ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja te bolesti.

-Rak dojke je prvi po smrtnosti među ženama stoga ih na ovaj način želimo upoznati s važnošću njegovog ranog otkrivanja i prevencije-rekla je Šima Šesto, predsjednica Društva Hrvatska žena Vukovar.

U središtu grada Dan narcisa prodajom narcisa i dijeljenjem promotivnih materijala obilježila je i Liga protiv raka dojke.
-Od ove bolesti godišnje na području županije oboli oko 80 žena, a ako se na vrijeme otkrije izliječi se u 95% slučajeva. Stoga redovito pregledavajte svoje dojke i odazivajte se pregledima, poručio je kirurg, dr Mario Begović.


Potporu humanitarnoj akciji daje i Grad Vukovar.
- Ako ova akcija skrene pozornost na važnost samopregleda i pregleda te spasi samo jedan život, puno smo napravili, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji namijenjena su kupovini aparata za intraoperativno zračenje  kojim bi se ženama oboljelima od raka dojke omogućilo jednokratno zračenje i tako olakšalo njihovu borbu s tom teškom bolešću.

 

(Subota, 23 Ožujak 2019 12:28)
Krenuo 2. Memorijalni ultramaraton "Od velikog do malog Vukovara"

Sinoć je u 20:45 sati od Križa na ušću Vuke u Dunav krenuo 2. Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“.  

(Subota, 23 Ožujak 2019 11:22)
Dječji vrtić Vukovar I obilježio Svjetski dan voda

Povodom Svjetskog dana voda u svim područnim objektima Dječjeg vrtića  Vukovar I održane su brojne aktivnosti, različite od skupine do skupine.

-U svim našim objektima u Vukovaru, Sotinu i Bogdanovcima  provodili smo različite aktivnosti, eksperimentirali  smo i istraživali što tone, što ne, za što nam voda služi, što se u vodi nalazi od korisnih stvari poput biljaka i riba, a što od štetnih. Pri tome smo ukazivali na važnost ekološke dimenzije, koliko je i zašto voda onečišćena, što možemo učiniti po tom pitanju i kako ju očuvati - pojašnjava pedagoginja Olesja Beč.

Mališani Područnog objekta Mitnica, skupine Zečići, prvo su u vrtiću doznali više o biljnom i životinjskom svijetu u rijekama te pecanju, a potom su u pratnji pedagoginje, odgojiteljica Marije Jukić i Milke Kunac i roditelja otišli do obale Dunava gdje ih je dočekao predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar,  Mario Kamenjaš koji ih je upoznao s ronilačkim vještinama te upozorio na važnost očuvanja okoliša.
- Ovom prigodom apeliram na sve da probude ekološku svijest i čuvaju okoliš, ne zagađuju rijeke jer ih ostavljamo u nasljedstvo svojoj djeci, rekao je  Kamenjaš dodajući kako nekoliko puta godišnje organiziraju akcije čišćenja Dunava i uvijek iznova imaju što čistiti. 

 

 

U Dunav su simbolično pušteni i papirnati čamci s eko porukama koje su djeca izradila u vrtiću.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka s ciljem da se diljem svijeta skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, a ovi su mališani svoju lekciju zahvaljujući uspješnoj suradnji djelatnika vrtića, roditelja i Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar naučili.

(Petak, 22 Ožujak 2019 16:31)
Ministar turizma Gari Capelli u Vinkovcima

Ministar turizma Gari Cappelli boravi u Vinkovcima gdje će održati radne sastanke i susrete s ključnim predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske te s direktorima inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:19)
Nakon obnove u internat dolaze specijalci

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su u Gradskoj vijećnici sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene nekretnine u Vukovaru na adresi Rudolfa Perešina 5.

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:14)
12. obljetnica Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u Vinkovcima

U Vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima upriličena je središnja svečanost 12. obljetnice ustrojstva Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:58)
Ugovori s poljoprivrednicima za priključak električne energije

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić potpisao je u Vukovaru s poljoprivrednim proizvođačima Marijanom Balićem iz Ilače i Dubravkom Asićem iz Bapske ugovore za unapređenje poljoprivredne infrastrukture, a temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije, iz Programa potpora poljoprivredi za 2016.-2020.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:52)

Božić – početak velike povijesti kršćanstva

Jaslice su dio božićnih običaja Jaslice su dio božićnih običaja Hrv

Župnik vukovarske župe Blažene djevice Marije Kraljice Mučenika Zvonimir Martinović u božićnoj poruci vjernicima piše da, suprotno svim našim očekivanjima, Bog na vrlo tih i skroman način ulazi u ljudsku povijest, u liku malenoga djeteta.

"Kako nam sveto Evanđelje svjedoči, Josip i Marija odlaze na popis pučanstva. Josip, glava obitelji, vodi ženu pred porodom iz Nazareta u pokrajinu Judeju da se upišu na popis stanovništva. I dok su bili u Betlehemu, ona porodi sina. Bog dolazi, ali ne veličanstveno, nego prihvaća sve ljudsko i tako nam postaje u svemu sličan, osim u grijehu. Pristaje ući u popis stanovništva, pristaje na naše administrativne odredbe, uredbe, zakone i postaje jedan od nas.

Nijedna vjera ne poznaje utjelovljenje Boga Stvoritelja. To je povlastica jedino kršćanstva, povlastica jer nam je tim činom iskazana milost budući da je utjelovljenjem Bog posvetio našu ljudsku narav.

Događaj Božića ujedinio je nebo i zemlju u iskazivanju hvale Onome koji je rođen da bi nas otkupio za vječnost. „Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!“ - to je pjesma anđela, združena sa svim okupljenim pastirima, skromnim ljudima, a vjekovima označava naše ljudsko priznanje vlastite malenosti pred veličanstvom utjelovljenoga Boga.

Božićni događaj dokaz je da ljudi u Božjim očima nisu tek obična propadljiva stvorenja, nego bića stvorena ljubavlju Boga kome je cilj spasiti svakog čovjeka. Zato pjesma anđela i kaže: „A na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim“. Postali smo miljenici Božji, postali smo djeca Božja.

Stari je zavjet čekao Mesiju koji se proslavlja velikim djelima zemaljske moći. To je svakako bilo za očekivati u vremenu ondašnjih političkih okolnosti. Malo je tko očekivao pojavu bilo kakvog osloboditelja izvan okvira vojno-političnoga razmišljanja. Cijeli je židovski narod bio zaokupljen istom idejom – doći će Mesija koji će ih povesti novim putem. I došao je, ali njegova kolijevka nije od zlata, nego od slame, a njegovu uspavanku pjeva nebeski zbor anđela.

Da se proročanstva ispune, Onaj koji će osloboditi Izraela i omogućiti spasenje cjelokupnom čovječanstvu, rađa se u malom Betlehemu. Toliko je bilo velikih gradova, toliko je palača koje su čekale njegov veličanstveni dolazak, a usprkos svemu Svevišnji bira lik maloga djeteta koje se rađa na oštroj slamici betlehemske štalice. Umjesto svečanih kraljevskih odaja

On leži na jaslama, a toplinu kraljevskog dvora zamjenjuje toplinom srdaca siromašnih pastira. Poput svijeće što obasjava tamnu sobu, ovo sveto dijete rasvijetlilo je tamnu noć. Svjetlo njegova lica širilo je mir, a pjesma anđela iskazivala je slavu Stvoritelju.

Božić kao blagdan mira i zajedništva budi u nama osjećaj za istinske vrijednosti: mir, dobrotu, pažnju i ljubav. Zato što je milosrdni Bog iz ljubavi prema čovjeku, koga je stvorio na svoju sliku, poslao svoga Sina da spasi čovječanstvo. Betlehemska noć tako obasjava čitavu ljudsku povijest jer upravo božićni događaj donosi Svjetlo koje svijetli svakom čovjeku.

Slavlje Božića ipak nema smisla ako ćemo nakon slavlja nastaviti starim načinom života. Ako nam doista Božić donosi „nešto novo“, onda bi trebalo i na duhovnom planu učiniti svoj život novim, boljim i drugačijim. Tjelesno ćemo, vjerojatno, po navici nakon božićnih blagdana na nekakvu dijetu ili ćemo si barem obećati bavljenje nekim sportom kako bismo skinuli nakupljeni „blagdanski“ višak kilograma, ali ne smijemo si dopustiti duhovnu dijetu, ne smijemo se zasititi duhovne hrane.

Dakle, Božić nas duhovno hrani, daje nam snagu – nutarnju, duhovnu snagu. Samo duhovno snažan čovjek može podnijeti teškoće koje život donosi. U tom smislu „hrvatski Božić“ ili Božić u Hrvatskoj doista puno znači jer donosi nadu. Doista se čini, nažalost, da cijelu godinu slušamo jednake vijesti, među njima je jako malo dobrih. U tom smislu Božić nas podiže, budi nadu i na koji dan izdvaja nas iz hrvatske stvarnosti. I zato nam valja živjeti od Božića.

Gledajući statistiku, ne moramo se bojati - većina Hrvata su katolici, a katolici vjeruju da Božić nosi nadu i vjeru u bolje sutra. Božić je radosna vijest i pomaže čovjeku da ne izgubi volju činiti dobro.

I zato, kao što ne može stalno padati kiša i kao što ne može uvijek biti maglovito i tmurno, nego jednom mora zasjati sunce, jednako tako vjerujem da i našu zemlju čeka bolje sutra. Sve dok u sebi nosimo sjaj betlehemskoga svjetla, u nama tinja nada da će sutra biti bolje jer živimo od Božića.

Nahranjeni duhovnom hranom, koju daju sveti božićni dani, pozvani smo stupati dalje stazom života i biti nositelji nade koja dolazi po božićnom svjetlu. Slušat ćemo u liturgijskim čitanjima božićnih dana kako nas sveti Ivan poučava da „Svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze“, odnosno tama mu ne može ništa. Dakle, tko vjeruje, nema se čega bojati.

Svjetlo, koje je u Božićnoj noći došlo na svijet, neka nas obasja i ispuni mirom. Božić nije jedan jedini dan".

Velečasni Martinović zaključuje da je Božić osjećaj jer u svratištu svakoga ljudskoga srca, ako se našlo mjesta za Boga, on se u njemu rađa i ostaje budući da je plod Božića ljubav koja se osjeća, živi i zbog koje postojimo.

zvonimir martinovic

Velečasni Zvonimir Martinović

Pročitano 501 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija