NAJNOVIJE
Mjere zaštite od zaraze koronavirusom i tijekom provedbe parlamentarnih izbora

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kojih bi se, radi zaštite od zaraze koronavirusom, u provedbi parlamentarnih izbora trebali  držati članovi izbornih povjerenstava.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:24)
U EU proračunu više novca za zdravstvenu skrb građana

Europska komisija predstavila je danas na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta novi prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira, kao i uspostavu novog fonda oporavka “Nova generacija Europe”. Riječ je o iščekivanom dokumentu jer zastupnici, zemlje članice, ali i građani od njega očekuju veliki doprinos borbi protiv posljedica koje je izazvala pandemija koronavirus.

 Jedna od važnijih točaka o kojima se danas razgovaralo je predstavljanje novog i samostalnog zdravstvenog programa unutar Proračuna pod nazivom EU4Health. Zdravstveni programi Europske unije trenutno se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, a prema novom prijedlogu bit će uključeni u proračun kroz treći stup Instrumenta za oporavak (Recovery Instrument) i vrijedit će 9.4 milijardi eura. Time će se projektima u području zdravstva osigurati više sredstava, a otvara se i put prema uspostavi zajedničke zdravstvene politike za koju se od svog ulaska u Europski parlament zalaže hrvatski zastupnik Tomislav Sokol.

 -  Nedavno sam pozvao Komisiju na alociranje sredstava kojima bi se podupirala misija i vizija Direktive o prekograničnoj zdravstvenoj skrbi. Tim sredstvima pokrivala bi se razlika u troškovima i plaćanje predujma za prekograničnu zdravstvenu skrb zbog toga što ti troškovi najčešće padaju pa teret pacijenata. Nadalje, tražio sam i financiranje opremanja centara izvrsnosti i sam razvoj mreže takvih centara za liječenje pojedinih bolesti diljem Europske unije, uključujući edukacije i mobilizaciju osoblja. Upravo su u tom smjeru prijedlozi koje Komisija želi financirati te vjerujem da sam na taj način ostvario malu, ali bitnu pobjedu za sve hrvatske građane - navodi Tomislav Sokol.

 Prema prijedlogu Komisije, u budućem proračunu će se pronaći sredstva za bolji pristup zdravstvenoj skrbi, dugoročnu prevenciju bolesti te prekograničnu zdravstvenu skrb. Važno je istaknuti kako Komisija planira u budućem razdoblju provoditi objedinjene javne nabave medicinske opreme. Time će se izbjeći situacije nestašica medicinske opreme i lijekova kojima je Unija svjedočila posljednjih mjeseci.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:20)
Zračna luka Osijek spremna za prijem putnika i prve letove

U Zračnoj luci Osijek sve je spremno za prijam putnika prema epidemiološkim pravilima koja nalažu Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalni stožer.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:20)
Olakšana procedura polaganja državne mature

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je prema novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo procedura polaganja državne mature olakšana te da, uz ostalo, prije dolaska na ispit više neće biti potrebna izjava.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:17)
Predstavom Kralj umire Hrvatski dom otvara svoja vrata kulturnim događanjima

Komedijom Kralj umire vukovarskih amatera koja djeluje pri  Sceni Martin Hrvatskoga doma Vukovar, nakon višemjesečne stanke prouzročene pandemijom koronavirusa, vraćaju se kulturni sadržaji u Vukovar i Vinkovce. Tu predstavu vukovarskih amatera  imat  će prigodu pogledati Vukovarci u Hrvatskom domu Vukovar  3. lipnja u 20 sati, a dva dana kasnije ista predstava odigrat će se i na pozornici Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci.

Podsjećajući kako je to prva predstava u Hrvatskom domu Vukovar nakon “karantene”, iz te kulturne ustanove navode kako je broj mjesta u publici ograničen i bit će poštovan razmak od 1,5 metra i ostale od HZJZ preporučene mjere. Podsjetimo, predstavu “Kralj umire” je prema drami apsurda Eugènea Ionesca režirao Dalibor Jurišić, a igraju Željko Mandić, Mirjana Štedul, Tijana Pavliček, Davor Babić, Robertina Tekmetarović i Dario Vukas. Predstava je na Sceni Martin premijerno izvedena 24. siječnja.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:04)
Od jeseni u Osijeku Kineziološki fakultet

Senat osječkog Sveučilišta donio je odluku o osnivanju Kineziološkog fakulteta u Osijeku, čime bi dosadašnji Studij kineziologije, pri Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, postao samostalni fakultet, javlja Hina.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:03)
ŽO HDZ VSŽ osporio Bernardićeve tvrdnje

ŽO HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije u priopćenju za medije prozvao je čelnika SDP-a Davora Bernardića  za političku nezrelost i nekompetenciju, jer je u tv emisiji ustvrdio da se u raspravama i  na sastancima Kluba zastupnika HDZ-a razgovaralo o ,,profitiranju od koronavirusa”, naglašavajući kako svoje tvrdnje nije potkrijepio niti jednim konkretnim argumentom.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 15:56)

Božić – početak velike povijesti kršćanstva

Jaslice su dio božićnih običaja Jaslice su dio božićnih običaja Hrv

Župnik vukovarske župe Blažene djevice Marije Kraljice Mučenika Zvonimir Martinović u božićnoj poruci vjernicima piše da, suprotno svim našim očekivanjima, Bog na vrlo tih i skroman način ulazi u ljudsku povijest, u liku malenoga djeteta.

"Kako nam sveto Evanđelje svjedoči, Josip i Marija odlaze na popis pučanstva. Josip, glava obitelji, vodi ženu pred porodom iz Nazareta u pokrajinu Judeju da se upišu na popis stanovništva. I dok su bili u Betlehemu, ona porodi sina. Bog dolazi, ali ne veličanstveno, nego prihvaća sve ljudsko i tako nam postaje u svemu sličan, osim u grijehu. Pristaje ući u popis stanovništva, pristaje na naše administrativne odredbe, uredbe, zakone i postaje jedan od nas.

Nijedna vjera ne poznaje utjelovljenje Boga Stvoritelja. To je povlastica jedino kršćanstva, povlastica jer nam je tim činom iskazana milost budući da je utjelovljenjem Bog posvetio našu ljudsku narav.

Događaj Božića ujedinio je nebo i zemlju u iskazivanju hvale Onome koji je rođen da bi nas otkupio za vječnost. „Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!“ - to je pjesma anđela, združena sa svim okupljenim pastirima, skromnim ljudima, a vjekovima označava naše ljudsko priznanje vlastite malenosti pred veličanstvom utjelovljenoga Boga.

Božićni događaj dokaz je da ljudi u Božjim očima nisu tek obična propadljiva stvorenja, nego bića stvorena ljubavlju Boga kome je cilj spasiti svakog čovjeka. Zato pjesma anđela i kaže: „A na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim“. Postali smo miljenici Božji, postali smo djeca Božja.

Stari je zavjet čekao Mesiju koji se proslavlja velikim djelima zemaljske moći. To je svakako bilo za očekivati u vremenu ondašnjih političkih okolnosti. Malo je tko očekivao pojavu bilo kakvog osloboditelja izvan okvira vojno-političnoga razmišljanja. Cijeli je židovski narod bio zaokupljen istom idejom – doći će Mesija koji će ih povesti novim putem. I došao je, ali njegova kolijevka nije od zlata, nego od slame, a njegovu uspavanku pjeva nebeski zbor anđela.

Da se proročanstva ispune, Onaj koji će osloboditi Izraela i omogućiti spasenje cjelokupnom čovječanstvu, rađa se u malom Betlehemu. Toliko je bilo velikih gradova, toliko je palača koje su čekale njegov veličanstveni dolazak, a usprkos svemu Svevišnji bira lik maloga djeteta koje se rađa na oštroj slamici betlehemske štalice. Umjesto svečanih kraljevskih odaja

On leži na jaslama, a toplinu kraljevskog dvora zamjenjuje toplinom srdaca siromašnih pastira. Poput svijeće što obasjava tamnu sobu, ovo sveto dijete rasvijetlilo je tamnu noć. Svjetlo njegova lica širilo je mir, a pjesma anđela iskazivala je slavu Stvoritelju.

Božić kao blagdan mira i zajedništva budi u nama osjećaj za istinske vrijednosti: mir, dobrotu, pažnju i ljubav. Zato što je milosrdni Bog iz ljubavi prema čovjeku, koga je stvorio na svoju sliku, poslao svoga Sina da spasi čovječanstvo. Betlehemska noć tako obasjava čitavu ljudsku povijest jer upravo božićni događaj donosi Svjetlo koje svijetli svakom čovjeku.

Slavlje Božića ipak nema smisla ako ćemo nakon slavlja nastaviti starim načinom života. Ako nam doista Božić donosi „nešto novo“, onda bi trebalo i na duhovnom planu učiniti svoj život novim, boljim i drugačijim. Tjelesno ćemo, vjerojatno, po navici nakon božićnih blagdana na nekakvu dijetu ili ćemo si barem obećati bavljenje nekim sportom kako bismo skinuli nakupljeni „blagdanski“ višak kilograma, ali ne smijemo si dopustiti duhovnu dijetu, ne smijemo se zasititi duhovne hrane.

Dakle, Božić nas duhovno hrani, daje nam snagu – nutarnju, duhovnu snagu. Samo duhovno snažan čovjek može podnijeti teškoće koje život donosi. U tom smislu „hrvatski Božić“ ili Božić u Hrvatskoj doista puno znači jer donosi nadu. Doista se čini, nažalost, da cijelu godinu slušamo jednake vijesti, među njima je jako malo dobrih. U tom smislu Božić nas podiže, budi nadu i na koji dan izdvaja nas iz hrvatske stvarnosti. I zato nam valja živjeti od Božića.

Gledajući statistiku, ne moramo se bojati - većina Hrvata su katolici, a katolici vjeruju da Božić nosi nadu i vjeru u bolje sutra. Božić je radosna vijest i pomaže čovjeku da ne izgubi volju činiti dobro.

I zato, kao što ne može stalno padati kiša i kao što ne može uvijek biti maglovito i tmurno, nego jednom mora zasjati sunce, jednako tako vjerujem da i našu zemlju čeka bolje sutra. Sve dok u sebi nosimo sjaj betlehemskoga svjetla, u nama tinja nada da će sutra biti bolje jer živimo od Božića.

Nahranjeni duhovnom hranom, koju daju sveti božićni dani, pozvani smo stupati dalje stazom života i biti nositelji nade koja dolazi po božićnom svjetlu. Slušat ćemo u liturgijskim čitanjima božićnih dana kako nas sveti Ivan poučava da „Svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze“, odnosno tama mu ne može ništa. Dakle, tko vjeruje, nema se čega bojati.

Svjetlo, koje je u Božićnoj noći došlo na svijet, neka nas obasja i ispuni mirom. Božić nije jedan jedini dan".

Velečasni Martinović zaključuje da je Božić osjećaj jer u svratištu svakoga ljudskoga srca, ako se našlo mjesta za Boga, on se u njemu rađa i ostaje budući da je plod Božića ljubav koja se osjeća, živi i zbog koje postojimo.

zvonimir martinovic

Velečasni Zvonimir Martinović

Pročitano 831 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija