NAJNOVIJE
U središtu Vukovara obilježen Dan narcisa

Povodom Dana narcisa i pod sloganom „Cvijetom narcisa protiv raka dojke“  članice Društva „Hrvatska žena“ Vukovar u suradnji s Udrugom Europa Donna i  Klubom žena liječenih na dojci prodavale su na šetnici u središtu grada narcise i dijelile promidžbene materijale želeći  upozoriti na potrebu ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja te bolesti.

-Rak dojke je prvi po smrtnosti među ženama stoga ih na ovaj način želimo upoznati s važnošću njegovog ranog otkrivanja i prevencije-rekla je Šima Šesto, predsjednica Društva Hrvatska žena Vukovar.

U središtu grada Dan narcisa prodajom narcisa i dijeljenjem promotivnih materijala obilježila je i Liga protiv raka dojke.
-Od ove bolesti godišnje na području županije oboli oko 80 žena, a ako se na vrijeme otkrije izliječi se u 95% slučajeva. Stoga redovito pregledavajte svoje dojke i odazivajte se pregledima, poručio je kirurg, dr Mario Begović.


Potporu humanitarnoj akciji daje i Grad Vukovar.
- Ako ova akcija skrene pozornost na važnost samopregleda i pregleda te spasi samo jedan život, puno smo napravili, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji namijenjena su kupovini aparata za intraoperativno zračenje  kojim bi se ženama oboljelima od raka dojke omogućilo jednokratno zračenje i tako olakšalo njihovu borbu s tom teškom bolešću.

 

(Subota, 23 Ožujak 2019 12:28)
Krenuo 2. Memorijalni ultramaraton "Od velikog do malog Vukovara"

Sinoć je u 20:45 sati od Križa na ušću Vuke u Dunav krenuo 2. Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“.  

(Subota, 23 Ožujak 2019 11:22)
Dječji vrtić Vukovar I obilježio Svjetski dan voda

Povodom Svjetskog dana voda u svim područnim objektima Dječjeg vrtića  Vukovar I održane su brojne aktivnosti, različite od skupine do skupine.

-U svim našim objektima u Vukovaru, Sotinu i Bogdanovcima  provodili smo različite aktivnosti, eksperimentirali  smo i istraživali što tone, što ne, za što nam voda služi, što se u vodi nalazi od korisnih stvari poput biljaka i riba, a što od štetnih. Pri tome smo ukazivali na važnost ekološke dimenzije, koliko je i zašto voda onečišćena, što možemo učiniti po tom pitanju i kako ju očuvati - pojašnjava pedagoginja Olesja Beč.

Mališani Područnog objekta Mitnica, skupine Zečići, prvo su u vrtiću doznali više o biljnom i životinjskom svijetu u rijekama te pecanju, a potom su u pratnji pedagoginje, odgojiteljica Marije Jukić i Milke Kunac i roditelja otišli do obale Dunava gdje ih je dočekao predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar,  Mario Kamenjaš koji ih je upoznao s ronilačkim vještinama te upozorio na važnost očuvanja okoliša.
- Ovom prigodom apeliram na sve da probude ekološku svijest i čuvaju okoliš, ne zagađuju rijeke jer ih ostavljamo u nasljedstvo svojoj djeci, rekao je  Kamenjaš dodajući kako nekoliko puta godišnje organiziraju akcije čišćenja Dunava i uvijek iznova imaju što čistiti. 

 

 

U Dunav su simbolično pušteni i papirnati čamci s eko porukama koje su djeca izradila u vrtiću.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka s ciljem da se diljem svijeta skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, a ovi su mališani svoju lekciju zahvaljujući uspješnoj suradnji djelatnika vrtića, roditelja i Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar naučili.

(Petak, 22 Ožujak 2019 16:31)
Ministar turizma Gari Capelli u Vinkovcima

Ministar turizma Gari Cappelli boravi u Vinkovcima gdje će održati radne sastanke i susrete s ključnim predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske te s direktorima inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:19)
Nakon obnove u internat dolaze specijalci

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su u Gradskoj vijećnici sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene nekretnine u Vukovaru na adresi Rudolfa Perešina 5.

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:14)
12. obljetnica Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u Vinkovcima

U Vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima upriličena je središnja svečanost 12. obljetnice ustrojstva Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:58)
Ugovori s poljoprivrednicima za priključak električne energije

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić potpisao je u Vukovaru s poljoprivrednim proizvođačima Marijanom Balićem iz Ilače i Dubravkom Asićem iz Bapske ugovore za unapređenje poljoprivredne infrastrukture, a temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije, iz Programa potpora poljoprivredi za 2016.-2020.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:52)

Predstavljen projekt Psst!

Na projektu surađuju brojne udruge i ustanove u kulturi Na projektu surađuju brojne udruge i ustanove u kulturi Foto: Marija Molnar

U Ružičkinoj kući u Vukovaru održana je početna konferencija EU projekta pod nazivom Psst! - partnerstvo u scenskom stvaralaštvu – razvoj modela sudioničke scenske kulture u Vukovaru.

Nositelj je projekta Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar, a partneri Grad Vukovar, Gradski muzej Vukovar, Ogranak Matice hrvatske Vukovar, KUD Kolo, Hrvatsko kulturno-glazbeno društvo Dunav i Društvo Hrvatska žena Vukovar. Projekt je vrijedan 580 729,93 kune od čega EU sufinancira 493 620,44 kuna i trajat će 18 mjeseci. Cilj je projekta razvoj modela sudioničke kulture u području scenske kulture uključivanjem građana u sudioničko upravljanje i odlučivanje u lokalnoj scenskoj kulturi te poticanje razvoja i produkcije kulturnih sadržaja utemeljenih na lokalnim posebnostima, kao zajedničkih projekata građanskog i javnog sektora.

-Hrvatski je dom putem poziva Ministarstva kulture RH Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnoga partnerstva u kulturi dobio ovaj projekt za razvoj sudioništva i organizacija civilnoga društva koje će se sve zajedno uključiti kako bi tvorile jedan novi kulturni proizvod. Riječ je o hvale vrijednom i zanimljivom projektu u kojemu ćemo istraživati prošlost Vukovara iz vremena baroka kao i priče te legende, a koje će u konačnici biti tiskane u knjizi. Na kraju ćemo jednu ili nekoliko tih priča uprizoriti u predstavu, a u koju ćemo pozvati sve zainteresirane građane i udruge da se uključe i na taj način dobijemo nešto posebno u Vukovaru – istaknula je Ana Kustura iz Hrvatskoga doma Vukovar, voditeljica projekta, dodavši kako će se kroz projekt obrazovati i usmjeravati članovi umjetničkih organizacija i ustanova za aktivnija uključivanja u razvoj lokalne kulture

Konferenciju je pratio i pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Grada Vukovara, Dražen Kobašević.

-Čestitam Hrvatskom domu Vukovar na ovom projektu kao i svim partnerima među kojima je i Grad Vukovar kroz koordinatora projekta. Za nas je važno istaknuti da su u projekt uključene i brojne druge ustanove i udruge iz kulture koje će zajednički raditi i stvarati– rekao je Kobašević.

Ovim se projektom stvara jedinstveni kulturni proizvod, potiče građane na uključivanje u kulturno stvaralaštvo te izvrsno promiče Vukovar i njegove kulturne vrijednosti, poručeno je s konferencije. 

Pročitano 323 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija