NAJNOVIJE
Pripremljena dokumentacija za rekonstrukciju Radničkog doma u Borovu naselju i prenamjenu u prostor veleučilišta

Pripremljena je dokumentacija za rekonstrukciju zgrade „Radnički dom“ u Borovu naselju i prenamjenu u prostor Veleučilišta Lavoslava Ružičke. Rekonstrukcija bi trebala početi na ljeto iduće godine.

(Utorak, 15 Listopad 2019 16:02)
Vukovarske gimnastičarke osvojile medalje u „Zlatnoj dolini“

U Požegi je 12. listopada 2019. održano 3. kolo KUPA Hrvatske regije Istok u ženskoj i muškoj gimnastici. Domaćin i organizator je bilo GD „Sokol“ iz Požege . Konkurencija je bila brojna i  jaka u svim kategorijama. Posljednje je to kolo u ovoj kalendarskoj godini i posljednja prilika da se pokuša izboriti nastup na Završnici KUPA Hrvatske.

Gimnastički klub Vukovar je imao predstavnice u B i C programu ŽSG:

U B programu u kategoriji mlađe juniorke  u pojedinačnoj konkurenciji nastupila je Monika Zovko, osvojila je 1. mjesto i dokazala, po treći puta ove godine, da je najuspješnija u svojoj kategoriji u cijeloj regiji Istok.

 U C programu vukovarske gimnastičarke su se natjecale u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji.                

Mlađe juniorke: ekipno 1. mjesto  

Pojedinačno: 1. Maja Kell, 3. Valentina Mrkonja,  6. Nika Budim,  8. Lana Skokić, 18. Melani Grganić i 22. Atina  Simić

Juniorke: ekipno 2. mjesto  

Pojedinačno: 1. Ella Kalentić, 6. Miljana Poznanović, 8. Ela Vojtkiv, 11. Nikolina Velikić i 13. Aurora Ristović

Seniorke: ekipno 1. mjesto  

Pojedinačno: 2. Vanja Kiralj, 4. Iva Čikanović, 11. Tena Ivanković,  20.Ivana Crnjac, 25. Ivana Kiralj.

Gimnastičarke s Dunava ostvarile su odlične rezultate, iako nisu nastupile s ekipama u punim sastavima. Seniorka Ivana Kiralj je na ovom natjecanju nastupila samo za ekipu, jer zbog zdravstvenih problema nije mogla raditi višeboj, ali je zato svojoj ekipi donijela dvije najviše ocjene. 

GK Vukovar nakon ovog natjecanja bogatiji  je za ekipna 2 zlata i 1 srebro i pojedinačno 3 zlata 1 srebro i 1 broncu.

(Utorak, 15 Listopad 2019 15:37)
Senzacionalno arheološko otkriće - rimska kola u Starim Jankovcima

Gradski muzej Vinkovci i Institut za arheologiju iz Zagreba predstavili su danas na lokalitetu Jankovačka dubrava, kod sela Stari Jankovci nedaleko Vinkovaca, izuzetan arheološki nalaz rimskih kola (dvokolice, lat. cisium) s upregnutim konjima koja su dio pogrebnog rituala bogate rimske obitelji, a arheolozi nalaz datiraju u 3. stoljeće poslije Krista, prenosi HINA.

(Utorak, 15 Listopad 2019 14:39)
Pružaju primarnu pravnu pomoć

U Gradskoj knjižnici Vukovar – odjelu za mlade Spajalica održana je javna tribina na temu Besplatna pravna pomoć u Vukovarsko-srijemskoj županiji i osvrt na sustav podrške žrtvama nasilja u RH u 2019. godini. Tribinu je organizirala Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u okviru projekta Pravo na djelotvornu pravnu zaštitu i podršku – pristup pravdi kroz primarnu pravnu pomoć, a kojega financira Ministarstvo pravosuđa.

(Utorak, 15 Listopad 2019 13:56)
Gradske poticaje u poljoprivredi dobilo 59 Vukovaraca

U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara svečano su uručeni potpisani ugovori poljoprivrednicima koji su ostvarili potporu iz Programa bespovratnih potpora u poljoprivredi.

(Utorak, 15 Listopad 2019 11:58)
Počeo Mjesec hrvatske knjige

Počeo je ovogodišnji program Mjeseca hrvatske knjige koji traje od 15. listopada do 15. studenoga.

(Utorak, 15 Listopad 2019 11:20)
Posijati će žir na 105 hektara i pomladiti šumu

Hrvatske šume – Uprava šuma podružnica Vinkovci u svim šumarijama vrši otkup žira, pa tako i u Šumariji Gunja. U tijeku je i u punom jeku otkup žira sa područja Šumarije Gunja. Dvorište je prekriveno kvalitetnim žirom koji donose sakupljači u vrećama, automobilima i kolicima. Zatim se odvozi na sabirno mjesto. Upravitelj Šumarije Željko Stipanović kaže da je zadovoljan koliko svakodnevno fizičke osobe  predaju zdrav i čist žiri koji se otkupljuje po devet kuna bruto iznosom.

Do sada su otkupljena četiri vagona žira. U Cvelferskom kraju nekada su svinje žirovali pa je bilo govora da hrastovi donose urod svake četvrte godine. Upravitelj Stipanović ističe da urod ovisi o klimatskim uvjetima i navodi primjer da ove godine po ocjenama od jedan do pet je u Gunji ocjena uroda 2,5.

U drugim šumarijama Vrbanja i Strošinci je bolji urod. Bilo kako da je, sakupljačima će se popuniti kućni budžet uz napomenu da se moraju prijaviti u šumariji gdje će dobiti dozvolu za sakupljanje žira. Isplata se vrši putem žiro računa. Šumarija Gunja planira u ovoj godini pomladiti šumske površine na 105 ha.

(Utorak, 15 Listopad 2019 10:35)

Predstavljen projekt Psst!

Na projektu surađuju brojne udruge i ustanove u kulturi Na projektu surađuju brojne udruge i ustanove u kulturi Foto: Marija Molnar

U Ružičkinoj kući u Vukovaru održana je početna konferencija EU projekta pod nazivom Psst! - partnerstvo u scenskom stvaralaštvu – razvoj modela sudioničke scenske kulture u Vukovaru.

Nositelj je projekta Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar, a partneri Grad Vukovar, Gradski muzej Vukovar, Ogranak Matice hrvatske Vukovar, KUD Kolo, Hrvatsko kulturno-glazbeno društvo Dunav i Društvo Hrvatska žena Vukovar. Projekt je vrijedan 580 729,93 kune od čega EU sufinancira 493 620,44 kuna i trajat će 18 mjeseci. Cilj je projekta razvoj modela sudioničke kulture u području scenske kulture uključivanjem građana u sudioničko upravljanje i odlučivanje u lokalnoj scenskoj kulturi te poticanje razvoja i produkcije kulturnih sadržaja utemeljenih na lokalnim posebnostima, kao zajedničkih projekata građanskog i javnog sektora.

-Hrvatski je dom putem poziva Ministarstva kulture RH Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnoga partnerstva u kulturi dobio ovaj projekt za razvoj sudioništva i organizacija civilnoga društva koje će se sve zajedno uključiti kako bi tvorile jedan novi kulturni proizvod. Riječ je o hvale vrijednom i zanimljivom projektu u kojemu ćemo istraživati prošlost Vukovara iz vremena baroka kao i priče te legende, a koje će u konačnici biti tiskane u knjizi. Na kraju ćemo jednu ili nekoliko tih priča uprizoriti u predstavu, a u koju ćemo pozvati sve zainteresirane građane i udruge da se uključe i na taj način dobijemo nešto posebno u Vukovaru – istaknula je Ana Kustura iz Hrvatskoga doma Vukovar, voditeljica projekta, dodavši kako će se kroz projekt obrazovati i usmjeravati članovi umjetničkih organizacija i ustanova za aktivnija uključivanja u razvoj lokalne kulture

Konferenciju je pratio i pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Grada Vukovara, Dražen Kobašević.

-Čestitam Hrvatskom domu Vukovar na ovom projektu kao i svim partnerima među kojima je i Grad Vukovar kroz koordinatora projekta. Za nas je važno istaknuti da su u projekt uključene i brojne druge ustanove i udruge iz kulture koje će zajednički raditi i stvarati– rekao je Kobašević.

Ovim se projektom stvara jedinstveni kulturni proizvod, potiče građane na uključivanje u kulturno stvaralaštvo te izvrsno promiče Vukovar i njegove kulturne vrijednosti, poručeno je s konferencije. 

Pročitano 449 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija