Ispiši ovu stranicu

Predstavnici Zagrebačke filharmonije upalili II. svijeću na adventskom vijencu u dvorcu Eltz

Svijeću pale članovi Zagrebačke filharmonije Svijeću pale članovi Zagrebačke filharmonije Foto: R. Rac

Na velikom adventskom vijencu u Muzeju grada Vukovara upaljena je druga adventska svijeća koju su upalili predstavnici Zagrebačke filharmonije povodom 20-te godišnjice njihovoga prvoga gostovanja nakon povratka u Vukovar.

Prije paljenja druge adventske svijeće u Hrvatskom domu Vukovar upriličen je koncert klasične glazbe Hrvatskog komornog orkestra pod ravnanjem dirigenta Davora Kelića i uz nastup mezzosopranistice Martine Gojčeta Silić.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić je izjavila kako je druga adventska svijeća tradicionalno posvećena značajnim kulturnim događajima u gradu.

- Svijeću su upalili predstavnici Zagrebačke filharmonije, producentica Zvjezdana Bardun Knežević i Vukovarac Zdravko Haubrih svirač roga u Zagrebačkoj filharmoniji. Naime, Zagrebačka filharmonija je ove godine u Vukovaru upriličila vrlo značajno kulturno događanje. Riječ je o obilježavanju 20. godišnjice od njihovoga prvoga nastupa u Vukovaru nakon Domovinskoga rata, kada su u perivoju dvorca Eltz, uz njegove ruševine, održali koncert klasične glazbe izvodeći skladbu Eroica - Ludwiga van Beethovena - rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar.

Marić je podsjetila i kako su u proteklih 20 godina obilježili niz izuzetno važnih kulturnih događaja, gdje se posebice ističe završetak obnove dvorca Eltz ili apsolutno fenomenalna izložba pod nazivom "Zašto svi bogovi šepaju" ili što je to golubica ili jarebica i vučedolski Orion dr. Aleksandra Durmana.

02 MARIC
Ruža Marić, ravnateljica GMV

- Iznimno važan događaj obilježili smo i 2001. godine kada su nam vraćene umjetnine. Tada je svijeću upalila Branka Šulc, pomoćnica ministra, koja je ujedno i vodila pregovore oko povrata umjetnina i kulturnoga blaga, ne samo u Vukovar već i u cijelu Hrvatsku - podsjetila je Marić.

 Zvjezdana Bardun Knežević je ispričala kako joj je pripala izuzetno velika čast upaliti drugu svijeću na Adventskom vijencu u Dvorcu Eltz gdje svake godine Hrvatska filharmonija održava svoj koncert klasične glazbe.

- Naš svaki nastup pred vukovarskom publikom mora biti poseban i veličanstven jer tu nije riječ o našem standardnom programu iz sezone i zato mi je beskrajno drago biti večeras ovdje i upaliti drugu adventsku svijeću - rekla je Bardun Knežević.

03 SVI

Zdravko Haubrih član je Zagrebačke filharmonije posljednjih 37 godina u kojoj svira rog, rodom je iz Vukovara u kojemu je živio do šestoga razreda osnovne škole. Novinarima je ispričao svoja sjećanja na prvi održani koncert nakon povratka u Vukovar, koji mu puno znači.

- Sjećam se da je toga dana 1998. godine bila neopisiva vrućina, svi smo tražili hlad, međutim njega u perivoju dvorca Eltz nije bilo jer je postojalo samo jedno drvo i razrušeni dvorac Eltz. Svi smo se pokušavali suzbiti u hladovini toga drva, od nas izvođača do publike, ali znali smo da činimo veliku stvar, jer je riječ o prvom koncertu klasične glazbe u Vukovaru nakon povratka u grad - ispričao je Haubrih, dodajući kako je ovogodišnji koncert kojega su upriličili u Vukovaru bio posve drugačiji. Isti je bio jedino repertoar kojega su izvodili - Beethowenova Eroica, ali u potpuno drugačijem ambijentu uz obnovljenu zgradu dvorca Eltz u obnovljenom Vukovaru.

04 VIJENAC

Vukovarske adventske svečanosti održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva kulture RH, a u organizaciji Gradskog muzeja, Hrvatskog doma i Franjevačkog samostana.

Pročitano 1009 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac