Ispiši ovu stranicu

Dr.sc.Vesna Vujić: Čak i mi rođeni Vukovarci malo znamo o Nikoli Andriću

Nikola Andrić jedan je od naših najvećih jezikoslovaca Nikola Andrić jedan je od naših najvećih jezikoslovaca Foto: Marija Molnar

Predavanje o znamenitome Vukovarcu Nikoli Andriću pod nazivom Andrić i Vukovar održala je večeras u vukovarskoj knjižnici dr.sc.Vesna Vujić, a u okviru ciklusnoga programa Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar.

-Nikola Andrić nije samo jedan od najvažnijih Vukovaraca nego je iznimno važan za Hrvatsku, hrvatski jezik, književnost i kulturni prostor uopće. Jedan je od naših najvećih jezikoslovaca, kazališnih djelatnika, kulturnih radnika, leksikograf, dramaturg, izdavač narodnih priča i pjesama, a u 55 godina aktivnoga rada i 75 života iza sebe je ostavio preko 400 bibiliografskih jedinica, raznih spisa, zapisa, knjiga, novinskih članaka i po tome zauzima posbeno mjesto u hrvatskoj kulturi i književnosti – istaknula je dr.sc.Vujić koja je 2014.godine na Filozofskome fakultetu u Osijeku obranila doktorsku disertaciju Jezik i jezikoslovlje Nikole Andrića.

Vujić pojašanjava kako je u posljednje vrijeme, zahvaljujući prvenstveno Gradskoj knjižnici Vukovar i Gradskome muzeju Vukovar ponešto pojačan interes za Nikolu Andrića, ali žalosti činjenica da se o Andriću nakon njegove smrti 1942.godine jako malo zna odnosno nije istraženo

-Čak ni mi rođeni Vukovarci malo znamo o Nikoli Andriću. Puno je tu prostora za istraživanje njegovih djela, ja sam se konkretno bavila jezikoslovnim aspektom, jezikom kojim je govorio i pisao, kolegica Ivana Mandić Hekman bavila se njegovom Zabavnom bibliotekom, no ostaje cijeli raspon djela, novinskih članaka, dramaturških djela o kojima još nitko ništa nije istražio i ne zna se puno o tome. U Zavodu za književnost, kazalište i glazbu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti nalaze se spremljene tri velike kutije njegove ostavštine u kojima je mnoštvo materijala za istraživanje, a kojima bi se trebao pozabaviti čitav niz stručnjaka – rekla je Vujić.

Kao preporuku za čitanje Nikole Andrića, Vujić je navela Branič jezika hrvatskoga, malu knjižicu u kojoj se može pročitati kako se živjelo i razmišljalo 1911. godine.

-Osjeti se dašak Vukovara jer se Nikola Andrić od svoga Vukovara nikada nije odvojio i unosio ga je u sva svoja djela. Također je volio i putovati pa ističem i njegove putopise kao vrlo zanimljive za čitanje. Tu su i književna djela, mnoštvo materijala za kojima se može posegnuti kada je Nikola Nadrić u pitanju – istaknula je Vujić.

 

 

Pročitano 1498 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar