Ispiši ovu stranicu

Dan otvorenih vrata HAZU Vukovar

HAZU u Vukovaru djeluje u Ružičkinoj kući HAZU u Vukovaru djeluje u Ružičkinoj kući Foto: Marija Molnar

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – HAZU, organiziralaje Dan otvorenih vrata pa su se građani mogli i u Vukovaru upoznati s radom ove institucije koja u našem gradu djeluje kroz Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad.

Kao najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija, HAZU je otvorena javnosti tijekom cijele godine, o čemu svjedoče brojna događanja, od raznovrsnih predavanja uglednih stručnjaka, znanstvenih skupova preko izložbi, koncerata i promocija do radionica. Interes javnosti i pohvale velikog broja posjetitelja bili su poticaj ovoj instituciji da manifestacijom Otvorena vrata HAZU i ove godine javnosti predstavi aktivno djelovanje akademije i njezinih članova na svim područjima znanosti i umjetnosti. Akademici i znanstvenici iz pojedinih akademijinih jedinica približili su tako ovim danom otvorenih vrata bogatu znanstvenu, kulturnu i umjetničku djelatnost akademije te njezinu povijesnu baštinu.

Kako je protekao Dan otvorenih vrata HAZU u našem gradu doznali smo od ravnateljice Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Vukovar dr.sc.Vlaste Novinc.


-Građani su mogli pogledati informativnu izložbu o petorici akademika rođenih u Vukovaru. To su Lavoslav Ružička, Miroslav Tajder, Dragutin Fleš, Alica Wertheimer Baletić i Pavao Pavličić. Ja sam pak održala predavanje pod nazivom Kruh i mast – knjigoljupcima u slast o knjizi Kruh i mast Pavla Pavličića. Ta je knjiga vrlo zanimljiva, govori o kulturi hrane na našim prostorima gdje se povezuje kruh kao bazično i sirotinjsko jelo s mašću koja predstavlja Slavoniju i bogatstvo. Govori o svjetonazoru i našem odnosu prema hrani – rekla je Novinc.

Pročitano 858 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar