NAJNOVIJE
Počela proslava Vinkova u Iloku

Povodom blagdana svetoga Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara koji se obilježava 22. siječnja, u Iloku je održano pokladno jahanje gradskim ulicama.

(Subota, 19 Siječanj 2019 23:25)
Bandić podržao projekt Kuća sjećanja u Vukovaru

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dao je potporu projektu "Kuća sjećanja" u Vukovaru.

(Subota, 19 Siječanj 2019 21:40)
Zlatko Dalić u Vinkovcima na predstavljanju knjige

U Vinkovcima u organizaciji Rotary kluba Vinkovci 1937. predstavljena je knjiga "Zlatko Dalić - Rusija naših snova".

(Petak, 18 Siječanj 2019 21:20)
Penava osudio sukob maloljetnih navijača

U izjavi za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osudio je sukob nekoliko maloljetnih osoba pripadnika dviju navijačkih skupina.

(Petak, 18 Siječanj 2019 17:40)
Ovogodišnje Vinkovačke jeseni pod sloganom “Tri nam drage riječi”

Održana je prva sjednica Organizacijskog odbora vinkovačkih jeseni na kojoj su članovi jednoglasno prihvatili ideju scenaristice svečanosti otvorenja 54. Vinkovačkih jeseni Ane Cvenić koja je za slogan predložila naziv “Tri nam drage riječi” rekavši kako se iza toga naziva kriju Slavonija, Srijem i Baranja.

(Petak, 18 Siječanj 2019 14:43)
PU vukovarsko-srijemska: Sukob dvije navijačke skupine

Nakon dojave o fizičkom sukobu više osoba na vukovarskom autobusnom kolodvoru, 16. siječnja, oko 19,20 sati djelatnici PU vukovarsko-srijemske na mjestu događaja zatekli su nekoliko sudionika.

(Petak, 18 Siječanj 2019 13:42)
Raspušteno Gradsko vijeće grada Iloka

Vlada RH prihvatila je rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća grada Iloka zbog nepravovremenog donošenja proračuna, javlja Hina.

(Četvrtak, 17 Siječanj 2019 15:10)

Dan otvorenih vrata HAZU Vukovar

HAZU u Vukovaru djeluje u Ružičkinoj kući HAZU u Vukovaru djeluje u Ružičkinoj kući Foto: Marija Molnar

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – HAZU, organiziralaje Dan otvorenih vrata pa su se građani mogli i u Vukovaru upoznati s radom ove institucije koja u našem gradu djeluje kroz Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad.

Kao najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija, HAZU je otvorena javnosti tijekom cijele godine, o čemu svjedoče brojna događanja, od raznovrsnih predavanja uglednih stručnjaka, znanstvenih skupova preko izložbi, koncerata i promocija do radionica. Interes javnosti i pohvale velikog broja posjetitelja bili su poticaj ovoj instituciji da manifestacijom Otvorena vrata HAZU i ove godine javnosti predstavi aktivno djelovanje akademije i njezinih članova na svim područjima znanosti i umjetnosti. Akademici i znanstvenici iz pojedinih akademijinih jedinica približili su tako ovim danom otvorenih vrata bogatu znanstvenu, kulturnu i umjetničku djelatnost akademije te njezinu povijesnu baštinu.

Kako je protekao Dan otvorenih vrata HAZU u našem gradu doznali smo od ravnateljice Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Vukovar dr.sc.Vlaste Novinc.


-Građani su mogli pogledati informativnu izložbu o petorici akademika rođenih u Vukovaru. To su Lavoslav Ružička, Miroslav Tajder, Dragutin Fleš, Alica Wertheimer Baletić i Pavao Pavličić. Ja sam pak održala predavanje pod nazivom Kruh i mast – knjigoljupcima u slast o knjizi Kruh i mast Pavla Pavličića. Ta je knjiga vrlo zanimljiva, govori o kulturi hrane na našim prostorima gdje se povezuje kruh kao bazično i sirotinjsko jelo s mašću koja predstavlja Slavoniju i bogatstvo. Govori o svjetonazoru i našem odnosu prema hrani – rekla je Novinc.

Pročitano 199 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija