NAJNOVIJE
Predstavljena zbirka pjesama Doba bršljana

U Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljena je zbirka poezije Doba bršljana autora Davora Ivankovca.

(Srijeda, 14 Studeni 2018 18:56)
Zašto vojnici napadaju gradove?

U okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine Institut Ivo Pilar organizirao je tradicionalni 21. po redu znanstveno stručni skup "Vukovar 91. - dvadeset i sedma godina poslije".

(Srijeda, 14 Studeni 2018 16:11)
Prigodni poštanski žig uz Dan sjećanja na žrtvu vukovara i Škabrnje

Na inicijativu vrbovečkog filatelista i tajnika zagrebačkog Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije Stjepana Zdenka Brezarića, Hrvatski časnički zbor Vrbovec inicirao je uporabu prigodnog poštanskog žiga u subotu 17.11.2108. u poštanskom uredu 10340 Vrbovec kojim se obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu.

(Srijeda, 14 Studeni 2018 13:56)
Gradska knjižnica Vukovar osvojila prvo mjesto

Gradska knjižnica Vukovar osvojila je prvo mjesto na natječaju Baština na mreži Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, pod pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

(Srijeda, 14 Studeni 2018 12:15)
Otvorenjem izložbe Logoraši počeo Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U Hrvatskom domu Vukovar sinoć je u  organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Dokumentacijsko informacijskog središta  otvorena izložba pod nazivom „Logoraši" koja skulpturom tematizira logoraše srbijanskih koncentracijskih logora.

(Srijeda, 14 Studeni 2018 11:08)
U prometnoj nesreći u Petrovcima smrtno stradao 42-godišnji muškarac

Muškarac 42-godišnjak iz Petrovaca, smrtno je stradao u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 19,15 minuta u Petrovcima.

(Srijeda, 14 Studeni 2018 09:54)
Otvorena izložba slika Vlastimira Lončara

U Gradskoj knjižnici Vukovar otvorena je izložba slika Vlastimira Lončara nazvana Vukovarski crni dani.

(Utorak, 13 Studeni 2018 19:12)

Dan otvorenih vrata HAZU Vukovar

HAZU u Vukovaru djeluje u Ružičkinoj kući HAZU u Vukovaru djeluje u Ružičkinoj kući Foto: Marija Molnar

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – HAZU, organiziralaje Dan otvorenih vrata pa su se građani mogli i u Vukovaru upoznati s radom ove institucije koja u našem gradu djeluje kroz Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad.

Kao najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija, HAZU je otvorena javnosti tijekom cijele godine, o čemu svjedoče brojna događanja, od raznovrsnih predavanja uglednih stručnjaka, znanstvenih skupova preko izložbi, koncerata i promocija do radionica. Interes javnosti i pohvale velikog broja posjetitelja bili su poticaj ovoj instituciji da manifestacijom Otvorena vrata HAZU i ove godine javnosti predstavi aktivno djelovanje akademije i njezinih članova na svim područjima znanosti i umjetnosti. Akademici i znanstvenici iz pojedinih akademijinih jedinica približili su tako ovim danom otvorenih vrata bogatu znanstvenu, kulturnu i umjetničku djelatnost akademije te njezinu povijesnu baštinu.

Kako je protekao Dan otvorenih vrata HAZU u našem gradu doznali smo od ravnateljice Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Vukovar dr.sc.Vlaste Novinc.


-Građani su mogli pogledati informativnu izložbu o petorici akademika rođenih u Vukovaru. To su Lavoslav Ružička, Miroslav Tajder, Dragutin Fleš, Alica Wertheimer Baletić i Pavao Pavličić. Ja sam pak održala predavanje pod nazivom Kruh i mast – knjigoljupcima u slast o knjizi Kruh i mast Pavla Pavličića. Ta je knjiga vrlo zanimljiva, govori o kulturi hrane na našim prostorima gdje se povezuje kruh kao bazično i sirotinjsko jelo s mašću koja predstavlja Slavoniju i bogatstvo. Govori o svjetonazoru i našem odnosu prema hrani – rekla je Novinc.

Pročitano 116 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija