NAJNOVIJE
Predsjednica podržava stav gradonačelnika Penave

Povodom Odluke Ustavnog suda na poziv predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, u Uredu Predsjednice održan je sastanak s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom.
Priopćenje Ureda predsjednice prenosimo u cijelosti.

-Svjesna osjetljivosti političke situacije u gradu Vukovaru, predsjednica Grabar-Kitarović smatra izuzetno važnim pružiti podršku gradonačelniku Penavi i građanima Vukovara koji već više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim djelovanjem institucija. To rezultira osjećajem nepravde, posebice među Vukovarkama, Vukovarcima i hrvatskim braniteljima koji su bili na braniku domovine i podnijeli najveću žrtvu u Domovinskom ratu, ali i među pripadnicima srpske zajednice koje se nepravedno stigmatizira.

Predsjednica Republike Hrvatske ne može komentirati odluku Ustavnog suda, ali skreće pozornost na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji kaže kako se ta prava moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima. Drži da u ovakvim uvjetima, kada se zapostavljaju temeljna ljudska prava, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za širenje posebnih prava koji moraju postati demokratski standard u Hrvatskoj koja tome teži i suglasna je da ih je loše odgađati, međutim poziva na iste kriterije koji bi u konačnici rezultirali izjavom mjerodavnih tijela da se postupci protiv osumnjičenih za ratni zločin isto tako ne mogu odgađati u nedogled.

Takav stav je zdrav preduvjet za uređene odnose temeljene na povjerenju većinskog naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine, posebice u izranjavanom Vukovaru. Republika Hrvatska mora posebno brinuti o Vukovaru, a dužnost je i obveza državnog vrha da zahtijeva rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici Vukovara. Neshvatljivo je da do danas nitko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da nitko nije riješio pitanje 30 tisuća logoraša, nestalih… Kako ćemo to opravdati s ustavnog ali i moralnog aspekta?

"Zbog toga stav gradonačelnika Vukovara Ivana Penave ne mogu nazvati nepoštivanjem odluke Ustavnog suda, nego pozivom koji i osobno podržavam da napokon zatvorimo pitanja iz prošlosti i time pružimo iskrenu priliku budućnosti. Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane. Držim da je obveza državnih institucija što prije uložiti dodatni napor i pronaći najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno ", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović, stoji u priopćenju, a prenosi Media servis.

(Četvrtak, 18 Srpanj 2019 17:00)
Đeletovci- Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije u 2019.

Po završenom javnom pozivu za izbor jedinice lokalne samouprave za provedbu aktivnosti  iz projekta „Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije u 2019.“, za seosku prijestolnicu Vukovarsko-srijemske županije u ovoj je godini odabrano je naselje Đeletovci u općini Nijemci, jer je osnovni uvjet da selo ne bude sjedište općine i ima manje od 1000 stanovnika. 

(Četvrtak, 18 Srpanj 2019 16:00)
Dvojica prijavljena za ratni zločin u Vukovaru '95

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi kazneno su prijavljeni za ratni zločin zbog sumnje da su na području Vukovara 1995. mučili i tukli hrvatske civile i ratne zarobljenike, no obojica nisu dostupni hrvatskim tijelima progona, prenosi HINA. 

(Četvrtak, 18 Srpanj 2019 11:19)
Ljetna muzejska avantura u Gradskom muzeju Vukovar

Gradski muzej Vukovar u vrijeme ljetnih praznika organizira edukativno-pedagoške radionice/igraonice naziva Ljetna muzejska avantura.

(Četvrtak, 18 Srpanj 2019 09:35)
Gabrijela Žalac izgubila položaj ministrice, a Vinkovčanin Mario Banožić trebao bi postati novi ministar državne uprave

U rekonstrukciji Vlade položaj ministrice izgubila je dosadašnja ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Vinkovčanka Gabrijela Žalac, ali po svemu sudeći, niti obnovljeni saziv Vlade Andreja Plenkovića neće proći bez Vinkovčana jer je za položaj ministra državne imovine predložen Mario Banožić (1979.), dosadašnji pročelnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

(Četvrtak, 18 Srpanj 2019 09:31)
I treću godinu za redom u Vukovaru se održava Ljetni sportski kamp

Udruga kineziologa grada Vukovara u suradnji s JU Sportski objekti Vukovar i ove godine organizira zabavno - sportske aktivnosti tijekom ljetnih praznika pod nazivom Ljetni sportski kamp 2019.

(Srijeda, 17 Srpanj 2019 14:16)
U Adici obilježen Dan zajedništva, ponosa i sreće

U organizaciji Turističke zajednice grada Vukovara i u suradnji s Gradom Vukovarom, u park-šumi Adica obilježen je Dan zajedništva, ponosa i sreće.

(Srijeda, 17 Srpanj 2019 12:13)

Muzej vučedolske kulture dobio prvu nagradu za inovaciju godine

Muzej posjetio gradonačelnik Ivan Penava sa zamjenicima Muzej posjetio gradonačelnik Ivan Penava sa zamjenicima Foto: Grad Vukovar

Na Danima hrvatskog turizma 2018. održanima u Hvaru, Muzej vučedolske kulture dobio je prvu nagradu u kategoriji Inovacija godine 2018.  Tim je povodom gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa svojim zamjenicima Ivanom Mujkić i Marijanom Pavličekom posjetio muzej.


Nagrada se dodjeljuje tvrtci ili organizaciji koja ima najinovativniji proizvod, uslugu ili proces u turizmu, što znatno doprinosi turističkom iskustvu destinacije, a mogli su se natjecati subjekti čije su se inovacije odnosile na inovacije vezane uz turistički doživljaj, turistički proizvod te IT solucije u turizmu.

Muzej vučedolske kulture za tu je nagradu predložila Turistička zajednica grada Vukovara s naglaskom na njihov najnoviji projekt - pedagoško-edukacijski program Dječji vodič „Dolkine  priče“ i Dnevnik malog arheologa koje najmlađima putem slikovnice i vodiča približavaju prapovijesnu Vučedolsku kulturu.

 

Dolkine price


-Ocjenjivačko je povjerenstvo ocijenilo da tu nagradu uz „Dolkine  priče“ i Dnevnik malog arheologa zaslužuje i cjelokupan koncept muzeja jer su i cjelovitikoncepti sam pristup inovativni, pojašnjava direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić.

Ravnateljica Muzeja Mirela Hutinec rekla je kako su izuzetno ponosni na tu nagradu i zahvalni Turističkoj zajednici grada Vukovara na prijedlogu za nominaciju.
- Zahvalni smo i ocjenjivačkom sudu koji nas je prepoznao kao inovativan muzej kojega je u tri i pol godine posjetilo više od 200.000 posjetitelja koji su doživjeli prapovijest kroz naš stalni postav, ali i mnoge druge aktivnosti od multimedijalnih vodiča, audio vodiča do najnovije pedagoško-edukativne aktivnosti za najmlađe – Dječjeg vodiča „Dolkine priče“ i Dnevnika malog arheologa, rekla je Hutinec.

Za pedagoško-edukacijski program Dječji vodič „Dolkine  priče“ i Dnevnik malog arheologa Hrvatsko muzejsko društvo  dodijelilo je protekloga tjedna ravnateljici muzeja Mireli Hutinec i kustosici Mirni Šuljug i posebno priznanje.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava čestitao je ravnateljici Mireli Hutinec kako na ovome postignuću tako i na cjelokupnome doprinosu koji Muzej vučedolske kulture ima na turistički razvoj grada Vukovara.
- Dobro je primati nagrade, napose od struke, priznanje govori da ste dobri, kvalitetni, konkurentni,  potvrđuju da ekipa u muzeju na čelu s ravnateljicom jako puno i dobro radi, da imaju moderan pristup i u stanju su odgovoriti na ovakve izazove. Ove nagrade znače jako puno za razvoj turizma u gradu Vukovaru jer muzeju osiguravaju i besplatan marketing, a pedagoško-edukacijski program Dječji vodič „Dolkine  priče“ i Dnevnik malog arheologa kod najmlađih razvijaju kulturu posjećivanja muzeja i ljubav prema arheologiji. Nadam se da je ovo jedna izuzetno dobra i kvalitetna pozivnica svima da posjete naš muzej, ali i poticaj upravi muzeja i svima nama da nastavimo s kvalitetnim radom i donosimo ovakve nagrade u naš grad, naglasio je Penava.

Ravnateljica muzeja dodala je kako u iduće četiri godine planiraju realizirati Arheološki park  Vučedol kojemu je nositelj Muzej vučedolske kulture, a partneri Ministarstvo kulture, grad Vukovar, Turistička zajednica Vukovara i Luka Vukovar. Riječ je o najvećem Vladinom projektu u kulturi, vrijednom gotovo 100 milijuna kuna, koji bi trebao biti završen do lipnja 2022. godine, a Arheološki park bi uz rekonstruirano vučedolsko naselje i rekonstruiranu ljevaonicu bakra trebao sadržavati i istraživački centar, farmu, planetarij, poučnu stazu kao i restoran.

Muzej vučedolske kulture otvoren je u lipnju 2015. godine, a realiziran u sklopu projekta „Vukovar-Vučedol-Ilok“ Vlade RH, Ministarstva kulture i Razvojne banke Vijeća Europe.

Pročitano 437 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija