NAJNOVIJE
U središtu Vukovara obilježen Dan narcisa

Povodom Dana narcisa i pod sloganom „Cvijetom narcisa protiv raka dojke“  članice Društva „Hrvatska žena“ Vukovar u suradnji s Udrugom Europa Donna i  Klubom žena liječenih na dojci prodavale su na šetnici u središtu grada narcise i dijelile promidžbene materijale želeći  upozoriti na potrebu ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja te bolesti.

-Rak dojke je prvi po smrtnosti među ženama stoga ih na ovaj način želimo upoznati s važnošću njegovog ranog otkrivanja i prevencije-rekla je Šima Šesto, predsjednica Društva Hrvatska žena Vukovar.

U središtu grada Dan narcisa prodajom narcisa i dijeljenjem promotivnih materijala obilježila je i Liga protiv raka dojke.
-Od ove bolesti godišnje na području županije oboli oko 80 žena, a ako se na vrijeme otkrije izliječi se u 95% slučajeva. Stoga redovito pregledavajte svoje dojke i odazivajte se pregledima, poručio je kirurg, dr Mario Begović.


Potporu humanitarnoj akciji daje i Grad Vukovar.
- Ako ova akcija skrene pozornost na važnost samopregleda i pregleda te spasi samo jedan život, puno smo napravili, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji namijenjena su kupovini aparata za intraoperativno zračenje  kojim bi se ženama oboljelima od raka dojke omogućilo jednokratno zračenje i tako olakšalo njihovu borbu s tom teškom bolešću.

 

(Subota, 23 Ožujak 2019 12:28)
Krenuo 2. Memorijalni ultramaraton "Od velikog do malog Vukovara"

Sinoć je u 20:45 sati od Križa na ušću Vuke u Dunav krenuo 2. Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“.  

(Subota, 23 Ožujak 2019 11:22)
Dječji vrtić Vukovar I obilježio Svjetski dan voda

Povodom Svjetskog dana voda u svim područnim objektima Dječjeg vrtića  Vukovar I održane su brojne aktivnosti, različite od skupine do skupine.

-U svim našim objektima u Vukovaru, Sotinu i Bogdanovcima  provodili smo različite aktivnosti, eksperimentirali  smo i istraživali što tone, što ne, za što nam voda služi, što se u vodi nalazi od korisnih stvari poput biljaka i riba, a što od štetnih. Pri tome smo ukazivali na važnost ekološke dimenzije, koliko je i zašto voda onečišćena, što možemo učiniti po tom pitanju i kako ju očuvati - pojašnjava pedagoginja Olesja Beč.

Mališani Područnog objekta Mitnica, skupine Zečići, prvo su u vrtiću doznali više o biljnom i životinjskom svijetu u rijekama te pecanju, a potom su u pratnji pedagoginje, odgojiteljica Marije Jukić i Milke Kunac i roditelja otišli do obale Dunava gdje ih je dočekao predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar,  Mario Kamenjaš koji ih je upoznao s ronilačkim vještinama te upozorio na važnost očuvanja okoliša.
- Ovom prigodom apeliram na sve da probude ekološku svijest i čuvaju okoliš, ne zagađuju rijeke jer ih ostavljamo u nasljedstvo svojoj djeci, rekao je  Kamenjaš dodajući kako nekoliko puta godišnje organiziraju akcije čišćenja Dunava i uvijek iznova imaju što čistiti. 

 

 

U Dunav su simbolično pušteni i papirnati čamci s eko porukama koje su djeca izradila u vrtiću.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka s ciljem da se diljem svijeta skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, a ovi su mališani svoju lekciju zahvaljujući uspješnoj suradnji djelatnika vrtića, roditelja i Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar naučili.

(Petak, 22 Ožujak 2019 16:31)
Ministar turizma Gari Capelli u Vinkovcima

Ministar turizma Gari Cappelli boravi u Vinkovcima gdje će održati radne sastanke i susrete s ključnim predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske te s direktorima inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:19)
Nakon obnove u internat dolaze specijalci

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su u Gradskoj vijećnici sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene nekretnine u Vukovaru na adresi Rudolfa Perešina 5.

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:14)
12. obljetnica Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u Vinkovcima

U Vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima upriličena je središnja svečanost 12. obljetnice ustrojstva Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:58)
Ugovori s poljoprivrednicima za priključak električne energije

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić potpisao je u Vukovaru s poljoprivrednim proizvođačima Marijanom Balićem iz Ilače i Dubravkom Asićem iz Bapske ugovore za unapređenje poljoprivredne infrastrukture, a temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije, iz Programa potpora poljoprivredi za 2016.-2020.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:52)

Muzej vučedolske kulture dobio prvu nagradu za inovaciju godine

Muzej posjetio gradonačelnik Ivan Penava sa zamjenicima Muzej posjetio gradonačelnik Ivan Penava sa zamjenicima Foto: Grad Vukovar

Na Danima hrvatskog turizma 2018. održanima u Hvaru, Muzej vučedolske kulture dobio je prvu nagradu u kategoriji Inovacija godine 2018.  Tim je povodom gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa svojim zamjenicima Ivanom Mujkić i Marijanom Pavličekom posjetio muzej.


Nagrada se dodjeljuje tvrtci ili organizaciji koja ima najinovativniji proizvod, uslugu ili proces u turizmu, što znatno doprinosi turističkom iskustvu destinacije, a mogli su se natjecati subjekti čije su se inovacije odnosile na inovacije vezane uz turistički doživljaj, turistički proizvod te IT solucije u turizmu.

Muzej vučedolske kulture za tu je nagradu predložila Turistička zajednica grada Vukovara s naglaskom na njihov najnoviji projekt - pedagoško-edukacijski program Dječji vodič „Dolkine  priče“ i Dnevnik malog arheologa koje najmlađima putem slikovnice i vodiča približavaju prapovijesnu Vučedolsku kulturu.

 

Dolkine price


-Ocjenjivačko je povjerenstvo ocijenilo da tu nagradu uz „Dolkine  priče“ i Dnevnik malog arheologa zaslužuje i cjelokupan koncept muzeja jer su i cjelovitikoncepti sam pristup inovativni, pojašnjava direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić.

Ravnateljica Muzeja Mirela Hutinec rekla je kako su izuzetno ponosni na tu nagradu i zahvalni Turističkoj zajednici grada Vukovara na prijedlogu za nominaciju.
- Zahvalni smo i ocjenjivačkom sudu koji nas je prepoznao kao inovativan muzej kojega je u tri i pol godine posjetilo više od 200.000 posjetitelja koji su doživjeli prapovijest kroz naš stalni postav, ali i mnoge druge aktivnosti od multimedijalnih vodiča, audio vodiča do najnovije pedagoško-edukativne aktivnosti za najmlađe – Dječjeg vodiča „Dolkine priče“ i Dnevnika malog arheologa, rekla je Hutinec.

Za pedagoško-edukacijski program Dječji vodič „Dolkine  priče“ i Dnevnik malog arheologa Hrvatsko muzejsko društvo  dodijelilo je protekloga tjedna ravnateljici muzeja Mireli Hutinec i kustosici Mirni Šuljug i posebno priznanje.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava čestitao je ravnateljici Mireli Hutinec kako na ovome postignuću tako i na cjelokupnome doprinosu koji Muzej vučedolske kulture ima na turistički razvoj grada Vukovara.
- Dobro je primati nagrade, napose od struke, priznanje govori da ste dobri, kvalitetni, konkurentni,  potvrđuju da ekipa u muzeju na čelu s ravnateljicom jako puno i dobro radi, da imaju moderan pristup i u stanju su odgovoriti na ovakve izazove. Ove nagrade znače jako puno za razvoj turizma u gradu Vukovaru jer muzeju osiguravaju i besplatan marketing, a pedagoško-edukacijski program Dječji vodič „Dolkine  priče“ i Dnevnik malog arheologa kod najmlađih razvijaju kulturu posjećivanja muzeja i ljubav prema arheologiji. Nadam se da je ovo jedna izuzetno dobra i kvalitetna pozivnica svima da posjete naš muzej, ali i poticaj upravi muzeja i svima nama da nastavimo s kvalitetnim radom i donosimo ovakve nagrade u naš grad, naglasio je Penava.

Ravnateljica muzeja dodala je kako u iduće četiri godine planiraju realizirati Arheološki park  Vučedol kojemu je nositelj Muzej vučedolske kulture, a partneri Ministarstvo kulture, grad Vukovar, Turistička zajednica Vukovara i Luka Vukovar. Riječ je o najvećem Vladinom projektu u kulturi, vrijednom gotovo 100 milijuna kuna, koji bi trebao biti završen do lipnja 2022. godine, a Arheološki park bi uz rekonstruirano vučedolsko naselje i rekonstruiranu ljevaonicu bakra trebao sadržavati i istraživački centar, farmu, planetarij, poučnu stazu kao i restoran.

Muzej vučedolske kulture otvoren je u lipnju 2015. godine, a realiziran u sklopu projekta „Vukovar-Vučedol-Ilok“ Vlade RH, Ministarstva kulture i Razvojne banke Vijeća Europe.

Pročitano 344 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija