NAJNOVIJE
U Vukovaru održana edukacija na temu „Alzheimerova bolest kroz prizmu ljudskih prava“

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi projekt „RE(aktivacija)starijih osoba II.!“ za područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. U okviru projekta u Gradskoj su knjižnici Vukovar na Odjelu Spajalica organizirali edukaciju s ciljem podizanja razine svijesti te stvaranja poticajnog okruženja za otvaranjem dnevnih boravaka za osobe oboljele od bolesti demencija u onim mjestima gdje ih nema te podizanja razine informiranosti o samim bolestima demencije za stručnjake kao i ostale relevantne dionike u lokalnoj zajednici.

(Utorak, 16 Travanj 2024 16:44)
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)
Otvaranjem birališta u Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:09)

Svečano otvorena izložba „Španjolsko slikarstvo od XV do XVIII stoljeća

Posjetitelji izložbu mogu pogledati do 1. studenoga 2018. godine. Posjetitelji izložbu mogu pogledati do 1. studenoga 2018. godine. Foto: R.Rac/GMV

U Gradskom muzeju Vukovar u galeriji Oranžerija svečano je otvorena izložba „Španjolsko slikarstvo od 15. do 18. stoljeća“ povodom 400. obljetnice rođenja Bartoloméa Estebana Murilla.

Ravnateljica GMV Ruža Marić pozdravljajući posjetitelje istaknula je kako je izložba rezultat intenzivne suradnje Gradskog muzeja Vukovar i Zbirke Wüllner iz Njemačke. Izložba je posvećena jednom od velikih europskih umjetnika, geniju baroknog slikarstva Bartoloméu Estebanu Murilu, koji je do kraja 19. stoljeća slovio kao najznačajniji i najpoznatiji španjolski slikar čija su djela na aukcijama u Europi postizala najviše cijene, a pored rodne Seville, Londona i New Yorka, među gradove koji obilježavaju ovaj jubilej  uključio se i Vukovar.

Uz veliki broj posjetitelja otvorenju izložbe u Vukovaru nazočila je i zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić koja je pozdravila sve napore koje Gradski muzej Vukovar sustavno ulaže tijekom godina kako bi što više oplemenio kulturnu scenu grada na Dunavu.

2 Slika

- Uistinu je lijepo vidjeti koliko je puno posjetitelja okupila ova izložba. To je najbolji pokazatelj koliko Vukovarci imaju sluha za kulturu, a nam je poruka kako trebamo još više ulagati te organizirati još više sličnih kulturnih manifestacija – rekla je Mujkić, koja je ujedno pohvalila Gradski muzej Vukovar kao instituciju koja predano radi na obogaćivanju kulturnoga života našega grada, a ova izložba samo govori tomu u prilog.

Vlasnik izloženih slika je Jörg Wüllner, kolekcionar i vlasnik Zbirke Wüllner, koji je ovom izložbom želio dodatno obogatiti sve uložene napore i izvrsne rezultate Gradskog muzeja Vukovar, kao i nebrojene aktivnosti koje provode na polju svih umjetnosti.

- Na prvoj izložbi „Španjolsko barokno slikarstvo / Izbor iz Zbirke Wüllner“, održane u jesen 2016. godine u čast nagrade Silletto EMYA 2016. koju je Gradskom muzeju Vukovar dodijelio Europski muzejski forum, građani Vukovara i okolnih gradova imali su priliku uživati u djelima španjolskih baroknih majstora madridske i toledske škole 17. stoljeća, dok je ovoga puta izabranim djelima izložba proširena i vremenski i prostorno. Izloženo je 16 slika od XV. do XVIII. stoljeća, s tim da su pored Madrida i Toleda, ovoga puta  predstavljeni i drugi umjetnički važni centri, kao Sevilla, Valencia, Katalonija, Aragon, ali i manji centri kao Murcia ili  Palencia – objasnio je Wüllner.

3 Slika

Uz otvorenje izložbe tiskan je katalog na hrvatskom jeziku, kao svojevrstan vodič kroz izložbu, dok će uz zatvaranje izložbe bit predstavljen veliki katalog na engleskom i španjolskom jeziku u kome će svoje stručne osvrte na pojedina djela dati profesori s brojnih španjolskih sveučilišta, kustosi poznatih muzeja iz Španjolske i Njemačke te znanstvenici i restauratori iz Instituto Andaluz del Patrimonio Histórico u Sevilli, svi vodeći stručnjaci na svojim područjima i autori brojnih značajnih publikacija iz povijesti umjetnosti i komplementarnih znanosti, koji su se odazvali pozivu oko realizacije ove izložbe.

Po otvorenju izložbe uslijedio je koncert „Večer španjolske glazbe“ – sjećanje na Antonia de Torresa, u izvođenju gitariste Zlatka Josipa Grgića. Izložba se održava pod pokroviteljstvom  Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj,  a posjetitelji ju mogu pogledati do 1. studenoga 2018. godine.

Pročitano 1459 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija