Ispiši ovu stranicu

Kulturni četvrtak u GKV: "Vukovar 1991. godine - društveni uzroci nasilja"

Predavanje u sklopu Kulturnoga četvrtka GKV održala je dr. sc. Sandra Cvikić Predavanje u sklopu Kulturnoga četvrtka GKV održala je dr. sc. Sandra Cvikić Foto: R. Rac

U sklopu ciklusnog programa "Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar" predavanje pod nazivom "Vukovar 1991. godine - društveni uzroci nasilja" održala je dr. sc. Sandra Cvikić iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar - Područnoga centra Vukovar.

Riječ je zapravo o doktorskoj disertaciji dr. sc. Cvikić čija je tema vrlo opsežna i prati društvene uzroke nasilja u Vukovaru 1991. godine, a koji su nastajali u razdoblju od 1945. do 1991. godine. Autorica kaže kako je doktorska disertacija plod petogodišnjega istraživanja u kojemu su korištene inovativne sociološke metodologije i teorijski okvir, a do danas još nije učinjeno slično istraživanje u Hrvatskoj.

- Razdoblje koje je istraženo seže od 1945. do 1991 godine, riječ je o razdoblju komunizma u Republici Hrvatskoj, odnosno u tadašnjoj Jugoslaviji. Praćeni su određeni procesi koji su se događali u tom razdoblju i ono što je dosta specifično i što se pokazalo kao jedan neočekivani rezultat, jest znanstveni dokaz kako je jedan totalitarni sustav, odnosno naša inačica komunizma, takva sustav koji u jednom društvu proizvodi nasilje i može potencijalno eskalirati na način kako je eskalirao 1991. godine - rekla je Cvikić.

02 publika

Autorica je rekla kako je Vukovar u okviru samoupravnog socijalizma i komunizma imao specifično mjesto jer je imao specifične razvojne procese.

- Vukovar je bio grad 2. kongresa gdje je komunistička partija bila izuzetno jaka i gdje se totalitarizam toga sustava poprilično dosta ukorijenio i normalizirao u svakodnevnom životu svih građana u Vukovaru. Moja je disertacija dokazala da nacionalizam koji se u većini domaće i svjetske literature pripisuje hrvatskoj zajednici u Vukovaru te hrvatskom nacionalnom identitetu, nije primarni uzrok nasilja u Vukovaru 1991. godine. Načini na koji je totalitarni sustav funkcionirao i utjecao na ljude, a riječ je o sofisticiranoj vrsti zla koja se provodila, doveli su do toga da se kod srpske nacionalne manjine koja je živjela na ovim područjima razviju određena devijantna ponašanja koja su bila u suprotnosti s tadašnjim sustavom i s onim što se u tom trenutku razvijalo u okviru hrvatske većinske zajednice u gradu - pojasnila je Cvikić dodajući kako je upravo to sofisticirano nasilje iznutra kod srpske  zajednice u Vukovaru prouzrokovalo nacionalizam, a u hrvatskoj nacionalnoj zajednici on nije eskalirao nacionalizmom kao što se pretpostavlja.

Pročitano 1322 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac