NAJNOVIJE
Norijada 2019. u Vukovaru

Norijada 2019. održat će se u srijedu 22. svibnja na šetnici u Ulici J.J. Strossmayera u Vukovaru s početkom u 12,00 sati.

(Nedjelja, 19 Svibanj 2019 14:36)
U Vukovaru je u tijeku prvi stručni sastanak neurologa

U Hotelu Lav održan je prvi stručni sastanak neurologa Slavonije i Baranje na kojem su sudjelovali djelatnici osam slavonskih općih i županijskih bolnica te Neurološke klinike KBC Osijek i KBC Zagreb, a održana su brojna predavanja te prezentirani zanimljivi prikazi bolesnika.

Voditeljica  Odjela za neurologiju  dr.sc. Biserka Kovač, neurolog istaknula je kako u zadnja 2-3 desetljeća dolazi do izrazite ekspanzije postignuća u području neuroznanosti  koja liječnike obogaćuju boljim kliničkim prepoznavanjem neuroloških bolesti, sofisticiranijom dijagnostikom i učinkovitijom terapijom pa je trajna edukacija svakodnevnica u njihovom radu, obaveza i pokretačka snaga.
-Cilj ovog sastanka je, osim međusobnog upoznavanja s uvjetima u kojim svaka od naših neurologija u Slavoniji radi, razmjena iskustava, poboljšanje rada s neurološkim pacijentima, bolja dijagnostika i terapija, smanjenje invaliditeta te produženje života pacijenata – istaknula je dr.sc. Kovač dodajući kako su najčešće neurološke bolesti, uz moždani udar, bolesti od kojih obolijevaju mlađi pacijenti - multipla skleroza, epilepsija, bolesti perifernog živčanog sustava, bolesti mišića i neuromišićne spojnice.
-Neurologija je struka koja se bavi, na žalost, mladim pacijentima koji obolijevaju od kroničnih bolesti ili teških akutnih bolesti, ali oružje kojim se suprotstavljamo tim bolestima sada je puno kvalitetnije – dodaje dr. Kovač naglašavajući kako je, primjerice, smrtnost od moždanog udara u vukovarskoj bolnici nakon mirne reintegracije bila oko 50%, a desetak godina kasnije 14%, što je u skladu sa zemljama zapadne Europe.

Rekla je kako vukovarska bolnica ima 7 neurologa specijalista i 4 specijalizanta te da je odlično opremljena, ima 15 ležaja za hospitalizirane pacijente i dnevnu bolnicu.

Predsjednica hrvatskog neurološkog društva prof.dr.sc Zdravka Poljaković subspecijalist intenzivne neurologije Neurološke klinike KBC Zagreb rekla je kako je  pri razvoju neuroloških bolesti važna i prevencija, odnosno kontrola krvnog tlaka, šećera i masnoće u krvi,  tjelesna težina, tjelesna aktivnost, pravilna prehrane i  nepušenje.   

Ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac izrazila je ponos na rad  neurologinja i organizaciju ovoga skupa jer, kako je rekla, „osim stručnog i mukotrpnog rada imaju vremena i za znanost i razmjenu iskustava“.

Skup je organizirao Odjel za neurologiju Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, održava se pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

(Subota, 18 Svibanj 2019 14:30)
Vukovarski kros Hrvatskoj na ponos

Na omiljenom vukovarskom izletištu Adica održan je četvrti po redu Vukovarski kros Hrvatskoj na ponos pod sloganom „Trčim i pomažem“.

(Subota, 18 Svibanj 2019 12:30)
Vinkovci, Otok i Ilok imat će slobodnu povezivost Wi-FI na javnim mjestima

U sklopu Inicijative WiFi4U objavljen je popis lokalnih zajednica dobitnika vaučera u vrijednosti 15.000 eura u svrhu promicanja pristupa bežičnim vezama na javnim mjestima.

(Petak, 17 Svibanj 2019 16:01)
Obilježena peta godišnjica katastrofalne poplave

U Društvenom domu i knjižnici u Gunji obilježena je peta godišnjica katastrofalne poplave u županjskoj Posavini kada je Sava 17. svibnja 2014. u ranim jutarnjim satima probila nasip kod Gunje i poplavila Cvelferiju.

(Petak, 17 Svibanj 2019 15:04)
Početak radova na obnovi savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške

U Gunji je svečano obilježen početak radova na modernizaciji lijevo obalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške na dionici crpne stanice Konjuša - Topola.

(Petak, 17 Svibanj 2019 14:55)
U Galeriji Oranžerija otvorena izložba akademskog slikara – grafičara Vedrana Karadže Tabulova Međudjelovanja

U Galeriji Oranžerija, Gradskog muzeja Vukovar otvorena je izložba akademskog slikara – grafičara Vedrana Karadže Tabulova pod nazivom Međudjelovanja.

(Petak, 17 Svibanj 2019 14:50)

Kulturni četvrtak u GKV: "Vukovar 1991. godine - društveni uzroci nasilja"

Predavanje u sklopu Kulturnoga četvrtka GKV održala je dr. sc. Sandra Cvikić Predavanje u sklopu Kulturnoga četvrtka GKV održala je dr. sc. Sandra Cvikić Foto: R. Rac

U sklopu ciklusnog programa "Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar" predavanje pod nazivom "Vukovar 1991. godine - društveni uzroci nasilja" održala je dr. sc. Sandra Cvikić iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar - Područnoga centra Vukovar.

Riječ je zapravo o doktorskoj disertaciji dr. sc. Cvikić čija je tema vrlo opsežna i prati društvene uzroke nasilja u Vukovaru 1991. godine, a koji su nastajali u razdoblju od 1945. do 1991. godine. Autorica kaže kako je doktorska disertacija plod petogodišnjega istraživanja u kojemu su korištene inovativne sociološke metodologije i teorijski okvir, a do danas još nije učinjeno slično istraživanje u Hrvatskoj.

- Razdoblje koje je istraženo seže od 1945. do 1991 godine, riječ je o razdoblju komunizma u Republici Hrvatskoj, odnosno u tadašnjoj Jugoslaviji. Praćeni su određeni procesi koji su se događali u tom razdoblju i ono što je dosta specifično i što se pokazalo kao jedan neočekivani rezultat, jest znanstveni dokaz kako je jedan totalitarni sustav, odnosno naša inačica komunizma, takva sustav koji u jednom društvu proizvodi nasilje i može potencijalno eskalirati na način kako je eskalirao 1991. godine - rekla je Cvikić.

02 publika

Autorica je rekla kako je Vukovar u okviru samoupravnog socijalizma i komunizma imao specifično mjesto jer je imao specifične razvojne procese.

- Vukovar je bio grad 2. kongresa gdje je komunistička partija bila izuzetno jaka i gdje se totalitarizam toga sustava poprilično dosta ukorijenio i normalizirao u svakodnevnom životu svih građana u Vukovaru. Moja je disertacija dokazala da nacionalizam koji se u većini domaće i svjetske literature pripisuje hrvatskoj zajednici u Vukovaru te hrvatskom nacionalnom identitetu, nije primarni uzrok nasilja u Vukovaru 1991. godine. Načini na koji je totalitarni sustav funkcionirao i utjecao na ljude, a riječ je o sofisticiranoj vrsti zla koja se provodila, doveli su do toga da se kod srpske nacionalne manjine koja je živjela na ovim područjima razviju određena devijantna ponašanja koja su bila u suprotnosti s tadašnjim sustavom i s onim što se u tom trenutku razvijalo u okviru hrvatske većinske zajednice u gradu - pojasnila je Cvikić dodajući kako je upravo to sofisticirano nasilje iznutra kod srpske  zajednice u Vukovaru prouzrokovalo nacionalizam, a u hrvatskoj nacionalnoj zajednici on nije eskalirao nacionalizmom kao što se pretpostavlja.

Pročitano 413 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija