NAJNOVIJE
Predstavnici Zagrebačke filharmonije upalili II. svijeću na adventskom vijencu u dvorcu Eltz

Na velikom adventskom vijencu u Muzeju grada Vukovara upaljena je druga adventska svijeća koju su upalili predstavnici Zagrebačke filharmonije povodom 20-te godišnjice njihovoga prvoga gostovanja nakon povratka u Vukovar.

(Nedjelja, 09 Prosinac 2018 23:46)
Pupovac: Cilj je izazvati uznemirenost i pravnu nesigurnost

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ustvrdio je u Vukovaru da se pritisci prema jednom broju građana srpske nacionalnosti koji rade ili su radili u gradskoj upravi i drugim institucijama poduzimaju od 1997. godine te da je cilj nedavnih uhićenja u Vukovaru izazvati uznemirenost i pravnu nesigurnost.  

(Subota, 08 Prosinac 2018 14:48)
U Vukovaru održana večer dobročinitelja Inicijative "40 dana za život"

U Vukovaru je održana treća Večer dobročinitelja Inicijative "40 dana za život" koja je održana pod sloganom „Izgrađujmo zajedno kulturu života!“, a koja je okupila oko 120 sudionika.

(Petak, 07 Prosinac 2018 19:41)
Zlatne kune Spačvi, Iločkim podrumima i Iteksu

U Vukovaru je na svečanoj sjednici Gospodarskoga vijeća Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Vukovar, dodijelila plakete Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama s područja Vukovarsko-srijemske županije u prošloj godini.

(Petak, 07 Prosinac 2018 15:01)
MUP RH pojasnio razloge uhićenja Vukovaraca osumnjičenih za ratni zločin

Dan poslije uhićenja pet vukovarskih Srba oglasio se i MUP RH koji pojašnjava razloge uhićenja, ali i najavljuje preseljenje Radne skupine MUP-a u Vukovar. Priopćenje MUP-a RH prenosimo u cijelosti:

(Petak, 07 Prosinac 2018 14:44)
Zločin u Vukovaru 1991. ima svoje ime i prezime

Povodom jučerašnjih uhićenja  pet osoba u gradu Vukovaru od kojih su dvije optužene da su počinile rati zločin u Vukovaru 1991.godine, a tri su privedene na obavijesni razgovor izjavu za medije dao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

(Petak, 07 Prosinac 2018 12:31)
U Vukovaru proslavljen blagdan svetog Nikole i otvoreno klizalište

U organizaciji Grada Vukovara i ove je godine na središnjem gradskom trgu proslavljen blagdan Sv. Nikole, a na radost brojnih građana otvoreno je i klizalište.

(Četvrtak, 06 Prosinac 2018 19:32)

Kulturni četvrtak u GKV: "Vukovar 1991. godine - društveni uzroci nasilja"

Predavanje u sklopu Kulturnoga četvrtka GKV održala je dr. sc. Sandra Cvikić Predavanje u sklopu Kulturnoga četvrtka GKV održala je dr. sc. Sandra Cvikić Foto: R. Rac

U sklopu ciklusnog programa "Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar" predavanje pod nazivom "Vukovar 1991. godine - društveni uzroci nasilja" održala je dr. sc. Sandra Cvikić iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar - Područnoga centra Vukovar.

Riječ je zapravo o doktorskoj disertaciji dr. sc. Cvikić čija je tema vrlo opsežna i prati društvene uzroke nasilja u Vukovaru 1991. godine, a koji su nastajali u razdoblju od 1945. do 1991. godine. Autorica kaže kako je doktorska disertacija plod petogodišnjega istraživanja u kojemu su korištene inovativne sociološke metodologije i teorijski okvir, a do danas još nije učinjeno slično istraživanje u Hrvatskoj.

- Razdoblje koje je istraženo seže od 1945. do 1991 godine, riječ je o razdoblju komunizma u Republici Hrvatskoj, odnosno u tadašnjoj Jugoslaviji. Praćeni su određeni procesi koji su se događali u tom razdoblju i ono što je dosta specifično i što se pokazalo kao jedan neočekivani rezultat, jest znanstveni dokaz kako je jedan totalitarni sustav, odnosno naša inačica komunizma, takva sustav koji u jednom društvu proizvodi nasilje i može potencijalno eskalirati na način kako je eskalirao 1991. godine - rekla je Cvikić.

02 publika

Autorica je rekla kako je Vukovar u okviru samoupravnog socijalizma i komunizma imao specifično mjesto jer je imao specifične razvojne procese.

- Vukovar je bio grad 2. kongresa gdje je komunistička partija bila izuzetno jaka i gdje se totalitarizam toga sustava poprilično dosta ukorijenio i normalizirao u svakodnevnom životu svih građana u Vukovaru. Moja je disertacija dokazala da nacionalizam koji se u većini domaće i svjetske literature pripisuje hrvatskoj zajednici u Vukovaru te hrvatskom nacionalnom identitetu, nije primarni uzrok nasilja u Vukovaru 1991. godine. Načini na koji je totalitarni sustav funkcionirao i utjecao na ljude, a riječ je o sofisticiranoj vrsti zla koja se provodila, doveli su do toga da se kod srpske nacionalne manjine koja je živjela na ovim područjima razviju određena devijantna ponašanja koja su bila u suprotnosti s tadašnjim sustavom i s onim što se u tom trenutku razvijalo u okviru hrvatske većinske zajednice u gradu - pojasnila je Cvikić dodajući kako je upravo to sofisticirano nasilje iznutra kod srpske  zajednice u Vukovaru prouzrokovalo nacionalizam, a u hrvatskoj nacionalnoj zajednici on nije eskalirao nacionalizmom kao što se pretpostavlja.

Pročitano 242 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija