NAJNOVIJE
Svečano otvoreno 'Vinkovo u Vukovaru'

Ovoga vikenda u Vukovaru se u organizaciji zadruga 'Vukovarska vina' i 'Vukovarsko održava' održava manifestacija 'Vinkovo u Vukovaru', u prostorijama zadruge 'Vukovarska vina'

Vinkovo u Vukovaru svečano je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić. – Cijela priča oko zadruge vinara krenula je na inicijativu Grada Vukovara, a vrlo brzo je ta priča dobila nadogradnju kroz zadrugu Vrhunsko Vukovarsko koja okuplja proizvođače svega onoga najkvalitetnijeg iz Vukovara. Nadam se da će ovo preći u tradiciju s obzirom da Vukovar ima dobre vinare i moram reći da je Grad Vukovar kroz zadrugu ulagao u mala poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom vina, a isto tako Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara je do sada u zadrugu Vrhunsko Vukovarsko uložio pola milijuna kuna i vjerujem da ćemo to i nastaviti činiti jer prema riječima zadrugara povećava se njihova proizvodnja, odnosno plasman njihovih proizvoda na tržište što je i bio cilj pokretanja ovih zadruga, rekla je Mujkić.

Vedran Barić upravitelj Zadruge 'Vrhunsko Vukovarsko' izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radom zadruge. - Priča zadruge odvija se odlično, prošle godine otvorili smo vrata trgovine u Dubrovniku i pokazalo se da je to bio odličan potez. Zahvalio bih se i gradu Dubrovniku koji nam je dodijelio prostor u jezgri starog grada, a sada je u planu otvaranje prezentacijsko-prodajnog prostora i u Vukovaru, rekao je Barić.

Igor Burčak, upravitelj zadruge 'Vukovarska vina' istaknu je kako je protekla godina bila iznimno zahtjevna za vinare. – Prošla godina bila je dosta zahtjevna za vinare ali pred berbu je bilo dosta sunčanih dana tako da je vinogradarska godina uspješno odrađena, a sve što smo proizveli predstavit ćemo u sklopu manifestacije Vinkovo u Vukovaru, rekao je Burčak.

Sve prisutne uz degustaciju vina i suhomesnatih proizvoda zabavljao je tamburaški sastav Allegro.

(Subota, 25 Siječanj 2020 17:00)
Ivan Penava kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a
Članovi HDZ-a Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier potvrdili su svoje kandidature na predstojećim unutarstranačkim izborima, prenosi Hina.
Na izbore će izaći kao tim, a kandidat za predsjednika HDZ-a biti će Miro Kovač. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava bit će kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a, a saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier za potpredsjednika stranke, objavili su na konferenciji za novinare.
Na jučerašnjem sastanku Predsjedništva HDZ-a odlučeno je da će se izbori za predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika održati 15. ožujka.
Vodstvo će biti birano izravno, po načelu jedna član, jedan glas.
(Subota, 25 Siječanj 2020 13:11)
Sastanak o stanju sigurnosti u Iloku

U posljednje vrijeme na području Iloka zabilježeno je više provala koje se dovode u vezu s migrantima koji ilegalno prelaze državnu granicu, a posljednji takav slučaj zabilježen je prije desetak dana.

(Subota, 25 Siječanj 2020 10:00)
Potpisan ugovor za izgradnju nove Knjižnice u Vinkovcima

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci potpisan je ugovor o izgradnji nove zgrade Knjižnice na staroj lokaciji u Zvonimirovoj ulici.

(Subota, 25 Siječanj 2020 09:00)
Održan Okrugli stol „Usluge CISOK-a za učenike osnovne i srednje škole“

U organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vukovar i Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri  održan je okrugli stol naziva „Usluge CISOK-a za učenike osnovne i srednje škole „.

(Petak, 24 Siječanj 2020 17:04)
Projekt VukovART u slijedeće dvije godine uljepšat će Vukovar s 10 novih umjetničkih djela

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa svojom zamjenicom Ivanom Mujkić i direktoricom razvojne agencije Vukovar Vedranom Žilić predstavio je projekt VukovART. 

(Petak, 24 Siječanj 2020 13:03)
Pokušao prenijeti 10,5 tona melase za nargile

Vukovarsko-srijemska policija je priopćila kako su u suradnji s carinskim djelatnicima 23. siječnja oko 3 sata u noći, na graničnom prijelazu Tovarnik u tovarnom prostoru teretnog vozila slovenskih registracijskih oznaka pronašli oko 10,5 tona melase za nargile.

(Petak, 24 Siječanj 2020 12:41)

Kulturni četvrtak u GKV: "Vukovar 1991. godine - društveni uzroci nasilja"

Predavanje u sklopu Kulturnoga četvrtka GKV održala je dr. sc. Sandra Cvikić Predavanje u sklopu Kulturnoga četvrtka GKV održala je dr. sc. Sandra Cvikić Foto: R. Rac

U sklopu ciklusnog programa "Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar" predavanje pod nazivom "Vukovar 1991. godine - društveni uzroci nasilja" održala je dr. sc. Sandra Cvikić iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar - Područnoga centra Vukovar.

Riječ je zapravo o doktorskoj disertaciji dr. sc. Cvikić čija je tema vrlo opsežna i prati društvene uzroke nasilja u Vukovaru 1991. godine, a koji su nastajali u razdoblju od 1945. do 1991. godine. Autorica kaže kako je doktorska disertacija plod petogodišnjega istraživanja u kojemu su korištene inovativne sociološke metodologije i teorijski okvir, a do danas još nije učinjeno slično istraživanje u Hrvatskoj.

- Razdoblje koje je istraženo seže od 1945. do 1991 godine, riječ je o razdoblju komunizma u Republici Hrvatskoj, odnosno u tadašnjoj Jugoslaviji. Praćeni su određeni procesi koji su se događali u tom razdoblju i ono što je dosta specifično i što se pokazalo kao jedan neočekivani rezultat, jest znanstveni dokaz kako je jedan totalitarni sustav, odnosno naša inačica komunizma, takva sustav koji u jednom društvu proizvodi nasilje i može potencijalno eskalirati na način kako je eskalirao 1991. godine - rekla je Cvikić.

02 publika

Autorica je rekla kako je Vukovar u okviru samoupravnog socijalizma i komunizma imao specifično mjesto jer je imao specifične razvojne procese.

- Vukovar je bio grad 2. kongresa gdje je komunistička partija bila izuzetno jaka i gdje se totalitarizam toga sustava poprilično dosta ukorijenio i normalizirao u svakodnevnom životu svih građana u Vukovaru. Moja je disertacija dokazala da nacionalizam koji se u većini domaće i svjetske literature pripisuje hrvatskoj zajednici u Vukovaru te hrvatskom nacionalnom identitetu, nije primarni uzrok nasilja u Vukovaru 1991. godine. Načini na koji je totalitarni sustav funkcionirao i utjecao na ljude, a riječ je o sofisticiranoj vrsti zla koja se provodila, doveli su do toga da se kod srpske nacionalne manjine koja je živjela na ovim područjima razviju određena devijantna ponašanja koja su bila u suprotnosti s tadašnjim sustavom i s onim što se u tom trenutku razvijalo u okviru hrvatske većinske zajednice u gradu - pojasnila je Cvikić dodajući kako je upravo to sofisticirano nasilje iznutra kod srpske  zajednice u Vukovaru prouzrokovalo nacionalizam, a u hrvatskoj nacionalnoj zajednici on nije eskalirao nacionalizmom kao što se pretpostavlja.

Pročitano 598 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija