NAJNOVIJE
Bajakovo - jedna osoba smrtno stradala, sedmero ozlijeđeno
Jedna osoba smrtno je stradala, a sedmero je ozlijeđeno u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 17:40 sati na autocesti A-3 na 303. kilometru u smjeru Zagreba nedaleko od graničnog prijelaza Bajakovo.
(Ponedjeljak, 18 Veljača 2019 00:23)
Enna Vukovar – Marina Kaštela 3:0

Pobjedom nad Marinom Kaštelom, odbojkašice Enne Vukovar osigurale su prvo mjesto u Ligi za ostanak, odnosno pete su u Hrvatskoj. Bila je to lakša pobjeda od očekivanog gdje gošće niti u jednom trenutku nisu ozbiljnije priprijetile. Rezultat po setovima 25:17, 25:14 i 25:13.

Trenerica Enne Vukovar Ivana Đamarija zadovoljna je osvajanjem petog mjesta i igrom svojih odbojkašica a ovako uvjerljivu pobjedu nije očekivala. S druge strane trener Marine Kaštele Milorad Krunić vjeruje da u uzvratnoj utakmci može pobjediti Ennu Vukovar. U 9. kolu još će igrati Poreč i Brda.

U sljedećem kolu ponovno se sastaju Marina Kaštela i Enna Vukovar, te Brda i Poreč.

Poredak:

1.      Enna Vukovar  23

2.      Marina Kaštela 12

3.      Brda 10

4.      Poreč 6

(Nedjelja, 17 Veljača 2019 09:53)
Tko krade djeci igračke?

U Hrvatskome domu Vukovar premijerno je izvedena predstava Zmaj Heliot, a namijenjena je djeci.

(Petak, 15 Veljača 2019 19:02)
Stipendije dobila 142 studenta i učenika

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uručio je u Ružičkinoj kući u Vukovaru ugovore studentima i učenicima koji su ove akademske i školske godine dobili gradske stipendije.

Nakon provedenoga natječaja 142 studenta i učenika ostvarili su pravo na stipendije.

Studenti deficitarnih zanimanja, njih 33, primat će deset mjeseci po tisuću kuna, ostali studenti po 800 ili 500 kuna dok učenici imaju pravo na 400 kuna mjesečno.

Za to je iz gradskoga proračuna namijenjeno 1,6 milijuna kuna te prikupljeno donacijama 276.500 kuna.

No, zbog zahtjevnijih uvjeta na javni se poziv nije prijavio dovoljan broj studenta, javilo se njih 170, tako da će uskoro biti raspisan novi poziv.

Na uručivanju ugovora bili su i gradonačelnikovi zamjenici Ivana Mujkić i Marijan Pavliček.

(Petak, 15 Veljača 2019 18:37)
Kitteens u Vukovaru

Počinja prva u nizu radionica iz projekta Kitteens – poticanja djevojaka uzrasta od 14 do 21-e godine za tehničke smjerove IT sektora.

(Petak, 15 Veljača 2019 13:05)
Žene vole pametne muškarce

Valentinovo je u Gradskoj knjižnici Vukovar proslavljeno predstavljanjem zbirke priča i humoreski Žene vole pametne muškarce autora Zlatka Erjavca.

(Petak, 15 Veljača 2019 12:49)
Željka Miljković i Nataša Dermiček pozvane u reprezentaciju

Glavni grad Slovenije Ljubljana, od 7. do 10.ožujka, bit će domaćin međunarodnog turnira u dizanju utega u ženskoj konkurenciji pod nazivom XI. WOMEN WEIGHTLIFTING GRAND PRIX 2019. a koji je u službenom Kalendaru natjecanja Europske i svjetske federacije a na koji su prijave dostavili natjecatelji iz 19 zemalja Europe i svijeta.Na ovom prestižnom nadmetanju dizačica utega i Klub dizača utega „Vukovar“ imat će svoje predstavnice.

Odlukom Izbornika Hrvatske dizačke Reprezentacije, Hrvatsku će predstavljati šest natjecateljki a po prvi puta u dresu s državnim grbom, nastupit će Vukovarke, Željka Miljković u kategoriji do 40 kg u „Kids“ skupini natjecateljki do 12 godina i Nataša Dermiček u kategoriji do 45 kg u „Girl“ skupini natjecateljki do 14 godina, koje će put Slovenije u pratnji svojih trenera Davora Horvata i Milana Kordića.

Novo je to priznanje za KDU „Vukovar“, koji će uz već standardne članice Reprezentacije Hermanu Dermiček i Anu Crnjac imati još dvije mlade reprezentativke.

„Od nastupa naših članica, očekuje se da u Ljubljani dostojno predstave svoj klub, svoj grad Vukovar i Republiku Hrvatsku a s obzirom da se radi o djeci u čijim je nastupima u toj dobi primaran talent, koji neosporno imaju, nije isključen visok plasman naših mladih reprezentativki“ – rekao je predsjednik Kluba dizača utega Vukovar Milan Kordić

(Petak, 15 Veljača 2019 10:20)

Kulturni četvrtak u GKV: "Vukovar 1991. godine - društveni uzroci nasilja"

Predavanje u sklopu Kulturnoga četvrtka GKV održala je dr. sc. Sandra Cvikić Predavanje u sklopu Kulturnoga četvrtka GKV održala je dr. sc. Sandra Cvikić Foto: R. Rac

U sklopu ciklusnog programa "Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar" predavanje pod nazivom "Vukovar 1991. godine - društveni uzroci nasilja" održala je dr. sc. Sandra Cvikić iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar - Područnoga centra Vukovar.

Riječ je zapravo o doktorskoj disertaciji dr. sc. Cvikić čija je tema vrlo opsežna i prati društvene uzroke nasilja u Vukovaru 1991. godine, a koji su nastajali u razdoblju od 1945. do 1991. godine. Autorica kaže kako je doktorska disertacija plod petogodišnjega istraživanja u kojemu su korištene inovativne sociološke metodologije i teorijski okvir, a do danas još nije učinjeno slično istraživanje u Hrvatskoj.

- Razdoblje koje je istraženo seže od 1945. do 1991 godine, riječ je o razdoblju komunizma u Republici Hrvatskoj, odnosno u tadašnjoj Jugoslaviji. Praćeni su određeni procesi koji su se događali u tom razdoblju i ono što je dosta specifično i što se pokazalo kao jedan neočekivani rezultat, jest znanstveni dokaz kako je jedan totalitarni sustav, odnosno naša inačica komunizma, takva sustav koji u jednom društvu proizvodi nasilje i može potencijalno eskalirati na način kako je eskalirao 1991. godine - rekla je Cvikić.

02 publika

Autorica je rekla kako je Vukovar u okviru samoupravnog socijalizma i komunizma imao specifično mjesto jer je imao specifične razvojne procese.

- Vukovar je bio grad 2. kongresa gdje je komunistička partija bila izuzetno jaka i gdje se totalitarizam toga sustava poprilično dosta ukorijenio i normalizirao u svakodnevnom životu svih građana u Vukovaru. Moja je disertacija dokazala da nacionalizam koji se u većini domaće i svjetske literature pripisuje hrvatskoj zajednici u Vukovaru te hrvatskom nacionalnom identitetu, nije primarni uzrok nasilja u Vukovaru 1991. godine. Načini na koji je totalitarni sustav funkcionirao i utjecao na ljude, a riječ je o sofisticiranoj vrsti zla koja se provodila, doveli su do toga da se kod srpske nacionalne manjine koja je živjela na ovim područjima razviju određena devijantna ponašanja koja su bila u suprotnosti s tadašnjim sustavom i s onim što se u tom trenutku razvijalo u okviru hrvatske većinske zajednice u gradu - pojasnila je Cvikić dodajući kako je upravo to sofisticirano nasilje iznutra kod srpske  zajednice u Vukovaru prouzrokovalo nacionalizam, a u hrvatskoj nacionalnoj zajednici on nije eskalirao nacionalizmom kao što se pretpostavlja.

Pročitano 333 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija