Ispiši ovu stranicu

Najavljeno snimanje serije i filma „Šesti autobus“ o bitki za Vukovar

Početak snimanja najavljen za siječanj 2019. godine Početak snimanja najavljen za siječanj 2019. godine Foto: R. Rac

U vukovarskoj gradskoj vijećnici održana je konferencija za medije povodom početka priprema za snimanje serije od pet nastavaka i igranoga filma "Šesti autobus". Priča je to o vukovarskoj bitci kroz prizmu nestalog autobusa za Ovčaru koji do dan danas ostaje misterij kako za javnost, tako i za obitelji onih koji su u njemu nestali.

- Film je baziran na istinitoj priči. Riječ je o jednom od šest autobusa kojima su zarobljeni Hrvati prevoženi na Ovčaru. No, za razliku od ostalih pet, o tom autobusu do danas se ne zna gdje je točno završio ni što je s ljudima koji su u njemu bili. Pretpostavlja se da je i on završio oko Ovčare, ali nema pouzdanih informacija. Glavni lik u filmu je djevojka koja traga za svojim ocem koji je bio heroj i koji se vjerojatno nalazio u tom autobusu - pojasnio je Dominik Galić producent filma i serije.

Po najavama bit će to najveći filmski projekt vezan za rat u Vukovaru, a možda i za cjelokupni Domovinski rat. Dominik Galić je rekao kako će se veliki dio snimanja odvijati u Vukovaru, no s obzirom na činjenicu da je grad gotovo u potpunosti obnovljen, neke scene srušenoga grada, prema najavi snimat će se u Glini, koja bi trebala, zamijeniti ratom razoreni grad na Dunavu.

Producent Galić je objasnio kako će se radnja filma ispreplitati oko dva događaja, od kojih je prvi vezan uz samo vođenje rata u Vukovar, a drugi uz suđenje za ratni zločin počinjen na poljoprivrednom dobru Ovčara, pa će tako u film i seriju bit uključeni transkripti sa suđenja u Beogradu za masakr na Ovčari.

- Ovaj projekt je sveobuhvatna priča o Vukovaru, o samim počecima rata, herojstvu običnih ljudi, ali i poslijeratnim zbivanjima i onom što se s tim ljudima dogodilo nakon rata. Vukovar je u filmu dio priče, ali u suštini to neće biti samo priča o gradu heroju. Cilj projekta je vrlo jednostavan. Filmskom pričom što dalje i uspješnije proširiti priču o Vukovaru za koju svijet daleko premalo zna. Pokazati herojstvo običnih ljudi, kao i zvjerstva nakon okupacije Vukovara -  kaže Galić, koji nije želio otkrivati imena glumaca koji će biti angažirani na ovome projektu, osim činjenice da će oko 80 posto glumaca biti mlađi hrvatski glumci, a 20 posto njih će biti glumci iz susjednih zemalja.

Dodao je da je ovaj projekt dobio podršku Hrvatskog audio-vizualnog centra u visini od 4 milijuna kuna, da se troškovi projekta procjenjuju na oko 20 milijuna kuna te se u njega uključila i Hrvatska televizija bez koje, kako je rekao, ovakvoga projekta, dakle ratnog filma i serije, ne može biti.

"Šesti autobus" kruna karijere

Serijal i film "Šesti autobus" snimat će se pod redateljskom palicom Eduarda Galića. Riječ je o poznatom hrvatskom filmskom i TV redatelju, te scenaristu koji je tijekom dugogodišnje karijere snimio brojne drame, serije, dokumentarce te igrane filmove. Njegov sin Dominik, inače producent filma i serije "Šesti autobus",  bivši je državni reprezentativac i rekorder u plivanju, bavi se produkcijom i pisanjem scenarija. Posljednjih godina posvetili su se temama iz Domovinskog rata, posebno onima iz Vukovara, a jedan od njihovih najpoznatijih projekata je serijal "Heroji Vukovara".

Prva filmska klapa na snimanju serije i filma u Vukovaru, prema najavama, bi trebala pasti u siječnju iduće godine, a “Šesti autobus”, za kojega se otac i sin Galić pripremaju više od deset godina, bio bi kruna svega onoga što su do sada napravili o Vukovaru.

Gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu ljuti činjenica što hrvatska država do sada nije uspjela na primjeren način ekranizirati i ovjekovječiti svoje najsvjetlije dijelove povijesti. Dao je bezrezervnu podršku projektu „Šesti autobus“ ocijenivši sramotnim što dobrog filma o vukovarskoj bitki još nema.
- Očekujem film na visokoj razini koji će ostati kao podsjetnik budućim generacijama, film iz kojega će budući naraštaji moći naučiti koliko je teško i tragično bilo stvaranje naše države - rekao je Penava.

Uključenje HAVC-a je imperativ

Ravnatelj Hrvatskoga audiovizualnoga centra Danijel Rafaelić naglasio je da HAVC ima dužnost i obvezu podržavati filmove ovakvog tipa.

- Riječ je o vukovarskoj temi koja je rijetko obrađivana, a kada je obrađivana to je napravljeno katastrofalno i sramotno, a cijelo vrijeme čekamo velik i pravi i važan film o Vukovaru - rekao je Rafaelić te dodao da je važno podržati projekt u kojem je Edo Galić, jedan od naših najboljih redatelja, te je to i imperativ HAVC-u da se u projekt uključi.

Pročitano 1654 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac