Ispiši ovu stranicu

Festival vučedolske kulture privukao veliki broj posjetitelja

Nakon izložbe, prezentacija i radionica, posjetitelji su se družili na "vučedolski način" Nakon izložbe, prezentacija i radionica, posjetitelji su se družili na "vučedolski način" Foto: Marija Molnar

U Vukovaru je održan drugi Festival vučedolske kulture povodom treće obljetnice otvorenja Muzeja vučedolske kulture, a bogati i raznoliki sadržaji privukli su brojne posjetitelje.

Festival je otvoren izložbom fotografske umjetnice iz Beča Anje Ronacher pod nazivom Odgovor Jobu. O izložbi je govorila kustosica izložbe Jerica Ziherl. Potom je viša kustosica Hrvatskog školskog muzeja Branka Manin predstavila dječji vodič i dnevnik maloga arheologa Dolkine priče, a posjetitelji su mogli čuti i predavanje Pivo – o nerazdjeljivosti fermentacija i civilizacija dr. sc. Natalije Velić, prof. na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

Drugi dio programa odnosio se na radionice starih zanata. Luka Pavličić iz udruge Panonski pivarski sindikat vodio je radionicu Pravimo pivo i upoznajemo pivske stilove, RitmOS iz Osijeka su održali kocert i drum circle radionicu Zvukovi iz prošlosti, Miroslav Jovanović/Čibo predstavio je obućarski zanat u radionici Cipelice lutalice, a prezentirana je i vučedolska odjeća u radionici Vučedolski modni dizajn. Također su održane i radionice za djecu pod nazivom Igrajmo se s Dolkom. Program je nastavljen druženjem na "vučedolski način" uz kušanje vučedolskih jela iz kotlića, s rašlji i dr. te kušanje zanatskih (craft) piva uz prezentaciju pivskih stilova.

U TRI GODINE 190 TISUĆA POSJETITELJA

-Prošle smo godine, na drugu godišnjicu otvorenja muzeja ustanovili mali Festival vučedolske kulture za koji se nadamo da će s vremenom postati jedna prava manifestacija koju će građani prepoznati. Već ove godine imamo više suradnika u programu – istaknula je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec, dodavši kako je u protekle tri godine odrađeno puno aktivnosti u ovome muzeju, arheoloških istraživanja te izložbenih projekata kao i da se puno radilo s djecom, a muzej je obišlo 190 tisuća posjetitelja.

U ime Vukovarsko-srijemske županije Festivalu vučedolske kulture nazočila je pročelnica Upravnoga odjela za turizam i kulturu Marija Budimir.

-Muzej vučedolske kulture izniman je turistički i kulturološki potencijal, usudila bih se reći da je ovo jedan od najmodernijih muzeja u Hrvatskoj trenuto, a kada bude dovršen i njegov okoliš, ova će lokacija postati jedno izvrsno turističko okupljalište. Naša županija i Grad Vukovar ovim bogatstvom mogu privući i zadržati turiste – rekla je Budimir.

Atraktivnost i iznimnost sadržaja Muzeja vučedolske kulture velikim je bonusom turističkoj ponudi Vukovara ocijenila i pročelnica Upravnoga odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Grada Vukovara Marina Sekulić.

-Ovaj je muzej nezaobilazan za sve turiste koji nas posjete, a mnogima je muzej motiv dolaska u grad. Bilježi se uistinu veliki broj posjetitelja. Trenutno, zajedno s Ministarstvom kulture radimo na velikom projektu Arheološkoga parka, pred potpisivanjem smo ugovora, očekujemo da će ove godine krenuti taj projekt i da ćemo u idućih pet godina dobiti jedan valorizirani Vučedol u turističkom smislu, jednu novu oazu za sve posjetitelje grada – naglasila je Sekulić.

 

 

 

Pročitano 1746 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar