Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Obilježava se 45. Petrovačko zvono

Petrovačko zvono Petrovačko zvono Foto: Vedran Vuleta

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, a uz financijsku potporu Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i Općine Bogdanovci, u prigodi 50. obljetnice Saveza Rusina Republike Hrvatske, 40. obljetnice Etnografske zbirke Rusina Republike Hrvatske i 50. obljetnice KUD-a Osif Kostelnik Vukovar u Petrovcima i Vukovaru obilježava se  45. manifestacija kulture Rusina Republike Hrvatske „Petrovačko zvono 2018“.

Organizator obilježavanja je Savez Rusina Republike Hrvatske i KUD Joakim Hardi iz Petrovaca. Kako ističu organizatori u tradicijsku, kulturno-zabavnu manifestaciju "Petrovačko zvono" utkano je bogatstvo i ljepota rusinskih običaja, kulturne baštine, izričaja, folklora, narodnog stvaralaštva Rusina i sve ostalo čime se Rusini ponosno diče.

- Davne 1968. godine kada su naša tri društva osnovala Savez Rusina ubrzo su se počele događati i druge razne aktivnosti, a među njima je bila organizacija Petrovačkog zvona kao centralne manifestacije koja se održava već 45 godina i okuplja sve sudionike članice Saveza. S obzirom da su Rusini još prije 200 godina došli na ove prostore iz Ruskog Krstura i Kucura iz Vojvodine svake godine na Petrovačkom zvonu nastupa i neko njihovo društvo. Sve to zajedno kao jedno kulturni stvaralaštvo Rusina prezentiramo na Petrovačkom zvonu - rekla je Dubravka Rašljanin predsjednica Savez Rusina Republike Hrvatske.

Dodala kako se u sklopu Petrovačkog zvona obilježava i Petrovački zvončić.

- Manifestacija je kroz koju najmlađi pokazuju svoje kulturno stvaralaštvo koje su naučili u svojim KUD-ovima ali i školama gdje izučavaju materinji jezik i svoju povijest putem modela C – kaže Rašljanin.

petrovačko zvono

Istaknula je kako Savez Rusina za vrijeme Domovinskog rata nije prekidao svoj rad te ga je nastavio u Zagrebu.

- Za vrijeme velikosrpske agresije na Vukovar i Hrvatsku, Savez je svoje djelovanje nastavio u Zagrebu. Tijekom Domovinskog rata 97 Rusina je poginulo, ubijeno i nestalo, a puno ih je završilo i u logorima. Savez se 1997. vratio u Vukovar, a 1998. ponovno smo organizirali Petrovačko zvono u Petrovcima. Htjela bih naglasiti kako je 97 Rusina u odnosu na 3273 koji su ovdje živjeli početkom 90-ih, da je to 3 posto gubitka što je jako velik broj za ovako malu zajednicu kao što je rusinska – poručila je Rašljanin.

Kaže i kako rusinska zajednica u Republici Hrvatskoj po posljednjem popisu broji 1936 Rusina, a značaj ove manifestacije za njih je prilično velik.

- Značaj ove manifestacije poprilično je velik pogotovo što se tiče Rusina, ostalih nacionalnih manjina i većinskog naroda jer Rusini već dugo žive na ovom teritoriju i htjeli bi ukazati svima, u zajednicama gdje Rusini žive i rade da smo vrijedan i marljiv narod. Prilagodljivi smo i ravnopravni članovi i sa svima ostalima sudjelujemo u razvitku i doprinosimo boljitku ove naše europske države Hrvatske – zaključila je Rašljanin.

U sklopu cjelokupnog programa kod Križa žrtvama za slobodnu Hrvatsku položen je vijenac i upaljene svijeće u čast svih poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a u Hrvatskom domu Vukovar otvorena je izložba slika.

Pročitano 3844 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI