Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Otvorena izložba Vukovarski srijemac

Vukovarski srijemac Vukovarski srijemac Foto: Vedran Vuleta

Povodom obilježavanja Dana grada Vukovara u Gradskoj knjižnici Vukovar svečano je otvorena izložba umjetničkih radova pod nazivom „Vukovarski srijemac“.

Riječ je o umjetničkim radovima slikara, kipara i profesora Brane Crlenjaka koji je rođen u Vukovaru 28. svibnja 1930., gdje je i preminuo 3. lipnja 2014. godine. O izložbi te životu i djelu profesora Crlenjaka govorili su Dubravko Duić Dunja i Ivan Hubalek.

- U cijeloj priči o autoru najvažnije je reći da je on Vukovarac te da je on Podunavac što je malo bliže njegovom opredjeljenju nego kad kažemo da je on Srijemac. On je samouki umjetnik, a po diplomi jezičar. Diplomirao na Filozofskome fakultetu u Zagrebu u ono vrijeme hrvatsko-srpski i književnost. Radio je kao profesor u vukovarskim školama, a paralelno je i slikao. Međutim, njegov najveći uspjeh je u medaljarstvu - rekao je Hubalek i kao vrijedno djelo koje je Crlenjak ostavio iza sebe izdvojio knjigu Razvitak vukovarskih ulica iz 1975., iz koje kako kaže Vukovarci danas mogu otkriti kako su se nekada zvale ulice u našemu gradu.

S obzirom da je Crlenjak po riječima Hubaleka bio veliki zaljubljenik u pecanje, kao važno djelo ističe se i Ribolov u Vukovaru kroz stoljeća iz 1987. godine. No, najveći dio njegovoga slikarskog opusa i skulptura uništeni su, nestali te dijelom pokradeni u Domovinskome ratu. Da je Crlenjak najviše dao kroz medalje potvrdio je i Duić.

vukovarski srijemac1

- Najznačajnija djela profesora Crlenjaka su njegove medalje i on je jedan od najvećih hrvatskih medaljera, a po tome je bio poznat i u svijetu. Na medaljama su većinom osobe iz hrvatskog kulturnog života, a kao i jedan velik dio poznatih vukovarskih ljudi poput Lavoslava Ružičke, Nikole Andrića, Pavla Pavličića i Stjepana Supanca. Moram istaknuti i kako je profesor Crlenjak najveću ulogu odigrao u osnivanju Galerije Bauer. Ono najznačajnije je to što su svi njegovi radovi vezani uz Vukovar, Dunav, Slavoniju i Srijem koje je neizmjerno volio i cijeli svoj život je posvetio ljubavi prema našemu gradu – rekao je Duić.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava koji je u svom govoru istaknuo kako to što su s njim na otvorenje izložbe došli i njegovi zamjenici Marijan Pavliček i Ivana Mujkić, dovoljno govori o važnosti lika i djela Brane Crlenjaka te svemu onome što on znači za Vukovar i kulturnu baštinu našega grada.

- Svojim dolaskom htjeli smo odati priznanje kulturnoj baštini grada Vukovara – rekao je Penava.

Brane Crlenjak odlikovan je ordenom Danice hrvatske s likom Ante Radića, spomen-medaljom grada Vukovara, nagradom Ivan Filipović te nagradom za životno djelo Vukovarsko-srijemske županije.

Izložba će biti otvorena puna dva mjeseca, odnosno do 2. srpnja.

Pročitano 1927 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI