Ispiši ovu stranicu

Zadrani darovali smotru klapa i izložbu fotografija

Smotra klapa Zadarske županije napunila Hrvatski dom Vukovar Smotra klapa Zadarske županije napunila Hrvatski dom Vukovar Foto: R. Rac

Povodom skorašnjeg Dana grada Vukovara, koji se obilježava 3. svibnja, u Hrvatskom domu Vukovaru održana je smotra klapa Zadarske županije i otvorena je izložba fotografija "Kraške ljepotice Zadarske županije" autora Miljenka Domijana, kao dar Zadarske županije i Udruge zadarskih klapa Gradu Vukovaru. 

Izaslanik zadarskog župana Stipe Bjeliš istaknuo je da već četvrtu godinu Dani Zadarske županije, koji se održavaju od 8. do 29. travnja, završavaju u Vukovaru donoseći našem gradu dašak Dalmacije. Izrazio je zadovoljstvo ponovnim boravkom u Vukovaru i prigodom da se predstavi bogata kultura zadarskoga kraja.

02 IZ ZRAKA

- Grad-heroj ponovno darivamo dalmatinskom klapskom pjesmom, a klape jedva čekaju dolazak u Vukovar i s guštom pjevaju Slavoncima - ispričala je pomoćnica pročelnice Ureda župana Zadarske županije i inicijatorica projekta gostovanja zadarskih klapa Vlatka Vučić Marasović. 

Vučić Marasović je dodala kako je Zadarska županija raznolika svojim otocima, razvedenom obalom, Ravnim kotarima i vrletima Velebita pa se tako odabiru i klape te predstavljaju i otoke i Zadar i zadarsko zaleđe.

Za Domijana i njegovu izložbu fotografija, Bjeliš je pak rekao, da je on čovjek koji je cijeli život posvetio zaštiti materijalne baštine, ali da je njegova je strast i fotografija na kojima predstavlja kraške ljepotice zadarskoga kraja, poput Zrmanje ili Karišnice, kanjona Velike  i Male Paklenice.

03 MIJESANA

Brojne Vukovarce raspjevala je karakteristična harmonija dalmatinske pjesme i nastupi ženskih klapa "Uzorita" iz Sukošana, "Kandelora" iz Zemunika Donjeg i "Libar" iz Privlake, muških klapa "Koporan" iz Poličnika i "Idro" iz Zadra te mješovite klape "Škoji" s otoka Pašmana. Program je upotpunio i solist Marko Zekanović uz glazbenu pratnju Ante Sjauša.

04 ZENSKA

Uz brojne predstavnike kulturnoga, društvenoga i političkoga života grada i županije, koncertu klapa nazočio je i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, a ispred Grada Vukovara nazočile su dogradonačelnica Ivana Mujkić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić.

 06 PUBLIKA

U nedjelju u 11 sati klape sa zadarskoga područja sudjelovat će u liturgijskom pjevanju tijekom misnoga slavlja u Crkvi sv. Filipa i Jakova, a izvodeći crkvene napjeve sa zadarskoga, ali i vukovarskog područja.

Potom će Zadrani odati počast žrtvama Domovinskog rata paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Ovčari, kao i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Obići će i Spomen-dom na Ovčari kao i na Trpinjskoj cesti, a posjetit će i vukovarsku bolnicu.

Pročitano 1808 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac