NAJNOVIJE
Grad Vukovar i predstavnici Hrvatske vojske obilježili Dan državnosti RH

Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata počast svima onima koji su svoj život utkali u oltar Domovine te omogućili samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odalo je izaslanstvo Grada Vukovara i pripadnici Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman".

(Utorak, 25 Lipanj 2019 13:03)
Polaganjem vijenaca i svečanim prijemom Županija obilježila Dan državnosti RH

Povodom obilježavanja 25. lipnja - Dana državnosti Republike Hrvatske izaslanstvo  Vukovarsko-srijemske županije i Policijske uprave vukovarsko-srijemske položilo je vijence i upalilo svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Svijeću su upalili i predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga.

(Utorak, 25 Lipanj 2019 12:56)
Čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan državnosti. Državni blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena 25. lipnja 1991. godine.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je odluka građana Republike Hrvatske iskazana referendumom, koji je održan 19. svibnja, 1991. godine. Više od 93 posto građana izjasnilo se za samostalnost Hrvatske. Sabor je tako 25.lipnja, na današnji dan prije 28 godina donio i odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske.Tom odlukom se utvrdilo da “ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje”. Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

- Objavljujem cijelome svijetu suverenu volju hrvatskoga naroda i svih građana Republike da se današnjim danom RH proglašuje samostalnom i suverenom državom- rekao je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. 
Međunarodna zajednica nije odmah prihvatila raspad Jugoslavije, te je cijeloj bivšoj Jugoslaviji nametnula embargo na uvoz oružja, a s obzirom na vojnu premoć tadašnje JNA, to je značilo prepuštanje Hrvatske i Slovenije na milost i nemilost velikosrpskoj agresiji.

Svim čitateljima portala hrv.hr, slušateljima HRV-a i čitateljima Vukovarskih novina čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske.    

(Utorak, 25 Lipanj 2019 11:53)
Četvrti Dani smijeha u Vukovaru

Od 25. do 29. lipnja u Hrvatskom domu Vukovar održat će se Dani smijeha. Na toj manifestaciji, koja se u organizaciji Hrvatskog doma Vukovar održava četvrti put, gostovat će pet izvrsnih komedija.
Program:
25.6. HNK Mostar: SVIRAJ TO PONOVNO, SAM
26.6. Histrion: TAJKUNI
27.6. Hit teatar: METODA ZA BRAK
28.6. KNAP: KAKO UBITI SUPRUGU ILI SUPRUGA BEZ SUVIŠNOG ZAŠTO
29.6. Teatroman/Kerempuh: 5ŽENA.COM
Manifestacija je dijelom financirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Županije vukovarsko-srijemske.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2019 18:00)
Dječja folklorna skupina HKGD “DUNAV“ i ove godine najbolja na Županijskoj smotri dječjeg folklora

Dječja folklorna skupina HKGD“DUNAV“  i ove je godine najbolja na Županijskoj smotri dječjeg folklora.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2019 17:54)
U Vukovaru se nastavlja suzbijanje komaraca

Veterinarska stanica Vukovar d.o.o. obavljat će  tretman suzbijanja komaraca sa zemlje i zraka na području Grada Vukovara, Sotina i Lipovače.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2019 17:13)
Župan primio aktualnu miss VSŽ i prvu pratilju miss supranational Hrvatske

Župan Božo Galić primio je u palači Srijem u Vukovaru miss Vukovarsko-srijemske županije za 2019. Ivonu Gradečak iz Ivankova i Paulu Čaić iz Vukovara, prvu pratilju Miss Supranational Hrvatske i Miss Supranational Slavonije i Baranje za 2019. godinu.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2019 14:23)

Gimnazija Vukovar obilježila Dan škole uz izložbu o Veri Johanides

Davor Šijanović, ravnatelj Gimnazije Vukovar Davor Šijanović, ravnatelj Gimnazije Vukovar

Svake godine u travnju Gimnazija Vukovar obilježava Dan škole različitim programima u čijem su fokusu njezini sadašnji i bivši učenici.

Ove su godine organizirali čak 18 radionica, a središnji dio obilježavanja bilo je postavljanje izložbe u školi o životu i djelu nekadašnje učenice Vere Johanides te predavanje o njezinim dostignućima u području biotehnologije, pivarstva, industrijske mikrobiologije te biokemijskog i ekološkog inženjerstva.

- Prije dvije godine pokrenuli smo vrednovanje učenika te sustavnim istraživanjem doznali kako je Vera Johanides bila učenica naše gimnazije, gdje je maturirala 1935. godine. Ni ja kao rođeni Vukovarac do tada nisam znao da je našu školu pohađala iznimna osoba svjetskog glasa, koja je i jedna od osnivačica Ružičkinih dana - rekao je ravnatelj škole Davor Šijanović.

Dodao je kako ove školske godine imaju 353 učenika i ulažu iznimne napore kako bi osuvremenili nastavu koja se ne može bazirati samo na učionicu, kredu i ploču, nego se učenicima moraju ponuditi drugi sadržaji. Predavanje o Veri Johanides održao je prof. dr. sc. Srećko Tomas s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, koji je naglasio kako je ona u Vukovaru završila osnovnu i srednju školu, a potom dva fakulteta u Ljubljani vezana uz kemiju.

- Cijeli je životni vijek radila u Zagrebu i dostigla najviše vrhunce u znanosti i sveučilišnoj nastavi. Uvela je studij biotehnologije u Hrvatsku prije mnogih europskih zemalja, iza nje je ostao veliki broj znanstvenih radova i patenata iz biotehnologije i sličnih područja, a za Vukovar je iznimno značajno što je bila idejni začetnik Ružičkinih dana, koji će se ove godine u rujnu održati 17. put u Vukovaru - pojasnio je Tomas.

Kristina Kristek, profesorica kemije u Gimnaziji Vukovar, rekla je kako je priprema velike izložbe o dostignućima Vere Johanides trajala šest mjeseci.

- Željeli smo da Vukovar prepozna njezine zasluge i da joj odamo dužnu počast. Mentorirala sam učenike koji su odradili najveći dio posla obradom dobivenih materijala, a šestero je učenika napravilo plakat koji će trajno biti izložen u školi. Naši učenici u Veri Johanides mogu naći inspiraciju i motivaciju. Živjela je u vrijeme kada je bilo teško ostvarili veliku znanstvenu karijeru, no u tome je uspjela. Među ostalim, zaslužna je za početak proizvodnje antibiotika i ima velike zasluge u proizvodnji piva - naglasila je Kristina Kristek.

Pročitano 841 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija