NAJNOVIJE
U Vukovaru simpozij o palijativnoj skrbi

U Hrvatskome domu Vukovar svečano je počeo treći dvodnevni simpozij palijativne skrbi s temom Bol - peti vitalni znak - palijativna skrb u službi svladavanja patnje.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 19:32)
Oršulić: Moja ratna priča

Povodom Mjeseca hrvatske knjige i Dana Matice hrvatske u Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljena je knjiga Moja ratna priča autorice liječnice dr. Vesne Oršulić iz Nove Gradiške.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 19:30)
Obilježena 27. obljetnica stradanja mještana Lovasa u minskom polju

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja mještani Lovasa prisjetili su se 18. listopada 1991. godine, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nakon okupacije mjesta izdvojili skupinu od 51 mještana i natjerali ih u minsko polje, pri čemu je poginula 21 osoba, 14 ih je ranjeno, a za zločine dosad nitko nije odgovarao. 

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 16:47)
Turistička valorizacija tematskih i kulturnih ruta

U organizaciji Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Vukovara, Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute – Tur kultur te Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj – Klub članova selo u Vukovaru se održava dvodnevna edukacija na temu Turistička valorizacija tematskih i kulturnih ruta.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 15:02)
U Vinkovcima traje kongres pod nazivom Učimo na iskustvima

Od 18.do 21.listopada u Vinkovcima se održava 22.kongres Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći (HUDHMP) s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Učimo na iskustvima. Kongres je okupio djelatnike hitne medicinske pomoći iz cijele Hrvatske i inozemstva, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar -Kitarović.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 13:04)
Proširuje se vrtić u Nuštru

Godinama je zbog nedostatka mjesta 30-tak Nuštaraca moralo upisivati svoju djecu u vinkovačke vrtiće, međutim sada je potpisan Ugovor o dogradnji predškolske ustanove Vrtuljak u Nuštru između načelnika općine Nuštar Hrvoja Drinovca i direktora tvrtke Planum-građenje iz Vukovara Đure Bamburača pa će mali Nuštarci vrtićke dane provoditi u svome mjestu. Investicija je vrijedna 1.594.000,00 kuna plus PDV, projekt je prošao na natječaju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Općina Nuštar ga sufinancira s 200 tisuća kuna.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 11:42)
Željko Sabo novi je predsjednik Županijske organizacije SDP-a

Novoimenovani predsjednik Županijske organizacije SDP-a je Željko Sabo.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 11:42)

Gimnazija Vukovar obilježila Dan škole uz izložbu o Veri Johanides

Davor Šijanović, ravnatelj Gimnazije Vukovar Davor Šijanović, ravnatelj Gimnazije Vukovar

Svake godine u travnju Gimnazija Vukovar obilježava Dan škole različitim programima u čijem su fokusu njezini sadašnji i bivši učenici.

Ove su godine organizirali čak 18 radionica, a središnji dio obilježavanja bilo je postavljanje izložbe u školi o životu i djelu nekadašnje učenice Vere Johanides te predavanje o njezinim dostignućima u području biotehnologije, pivarstva, industrijske mikrobiologije te biokemijskog i ekološkog inženjerstva.

- Prije dvije godine pokrenuli smo vrednovanje učenika te sustavnim istraživanjem doznali kako je Vera Johanides bila učenica naše gimnazije, gdje je maturirala 1935. godine. Ni ja kao rođeni Vukovarac do tada nisam znao da je našu školu pohađala iznimna osoba svjetskog glasa, koja je i jedna od osnivačica Ružičkinih dana - rekao je ravnatelj škole Davor Šijanović.

Dodao je kako ove školske godine imaju 353 učenika i ulažu iznimne napore kako bi osuvremenili nastavu koja se ne može bazirati samo na učionicu, kredu i ploču, nego se učenicima moraju ponuditi drugi sadržaji. Predavanje o Veri Johanides održao je prof. dr. sc. Srećko Tomas s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, koji je naglasio kako je ona u Vukovaru završila osnovnu i srednju školu, a potom dva fakulteta u Ljubljani vezana uz kemiju.

- Cijeli je životni vijek radila u Zagrebu i dostigla najviše vrhunce u znanosti i sveučilišnoj nastavi. Uvela je studij biotehnologije u Hrvatsku prije mnogih europskih zemalja, iza nje je ostao veliki broj znanstvenih radova i patenata iz biotehnologije i sličnih područja, a za Vukovar je iznimno značajno što je bila idejni začetnik Ružičkinih dana, koji će se ove godine u rujnu održati 17. put u Vukovaru - pojasnio je Tomas.

Kristina Kristek, profesorica kemije u Gimnaziji Vukovar, rekla je kako je priprema velike izložbe o dostignućima Vere Johanides trajala šest mjeseci.

- Željeli smo da Vukovar prepozna njezine zasluge i da joj odamo dužnu počast. Mentorirala sam učenike koji su odradili najveći dio posla obradom dobivenih materijala, a šestero je učenika napravilo plakat koji će trajno biti izložen u školi. Naši učenici u Veri Johanides mogu naći inspiraciju i motivaciju. Živjela je u vrijeme kada je bilo teško ostvarili veliku znanstvenu karijeru, no u tome je uspjela. Među ostalim, zaslužna je za početak proizvodnje antibiotika i ima velike zasluge u proizvodnji piva - naglasila je Kristina Kristek.

Pročitano 501 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija