NAJNOVIJE
Počela proslava Vinkova u Iloku

Povodom blagdana svetoga Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara koji se obilježava 22. siječnja, u Iloku je održano pokladno jahanje gradskim ulicama.

(Subota, 19 Siječanj 2019 23:25)
Bandić podržao projekt Kuća sjećanja u Vukovaru

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dao je potporu projektu "Kuća sjećanja" u Vukovaru.

(Subota, 19 Siječanj 2019 21:40)
Zlatko Dalić u Vinkovcima na predstavljanju knjige

U Vinkovcima u organizaciji Rotary kluba Vinkovci 1937. predstavljena je knjiga "Zlatko Dalić - Rusija naših snova".

(Petak, 18 Siječanj 2019 21:20)
Penava osudio sukob maloljetnih navijača

U izjavi za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osudio je sukob nekoliko maloljetnih osoba pripadnika dviju navijačkih skupina.

(Petak, 18 Siječanj 2019 17:40)
Ovogodišnje Vinkovačke jeseni pod sloganom “Tri nam drage riječi”

Održana je prva sjednica Organizacijskog odbora vinkovačkih jeseni na kojoj su članovi jednoglasno prihvatili ideju scenaristice svečanosti otvorenja 54. Vinkovačkih jeseni Ane Cvenić koja je za slogan predložila naziv “Tri nam drage riječi” rekavši kako se iza toga naziva kriju Slavonija, Srijem i Baranja.

(Petak, 18 Siječanj 2019 14:43)
PU vukovarsko-srijemska: Sukob dvije navijačke skupine

Nakon dojave o fizičkom sukobu više osoba na vukovarskom autobusnom kolodvoru, 16. siječnja, oko 19,20 sati djelatnici PU vukovarsko-srijemske na mjestu događaja zatekli su nekoliko sudionika.

(Petak, 18 Siječanj 2019 13:42)
Raspušteno Gradsko vijeće grada Iloka

Vlada RH prihvatila je rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća grada Iloka zbog nepravovremenog donošenja proračuna, javlja Hina.

(Četvrtak, 17 Siječanj 2019 15:10)

Gimnazija Vukovar obilježila Dan škole uz izložbu o Veri Johanides

Davor Šijanović, ravnatelj Gimnazije Vukovar Davor Šijanović, ravnatelj Gimnazije Vukovar

Svake godine u travnju Gimnazija Vukovar obilježava Dan škole različitim programima u čijem su fokusu njezini sadašnji i bivši učenici.

Ove su godine organizirali čak 18 radionica, a središnji dio obilježavanja bilo je postavljanje izložbe u školi o životu i djelu nekadašnje učenice Vere Johanides te predavanje o njezinim dostignućima u području biotehnologije, pivarstva, industrijske mikrobiologije te biokemijskog i ekološkog inženjerstva.

- Prije dvije godine pokrenuli smo vrednovanje učenika te sustavnim istraživanjem doznali kako je Vera Johanides bila učenica naše gimnazije, gdje je maturirala 1935. godine. Ni ja kao rođeni Vukovarac do tada nisam znao da je našu školu pohađala iznimna osoba svjetskog glasa, koja je i jedna od osnivačica Ružičkinih dana - rekao je ravnatelj škole Davor Šijanović.

Dodao je kako ove školske godine imaju 353 učenika i ulažu iznimne napore kako bi osuvremenili nastavu koja se ne može bazirati samo na učionicu, kredu i ploču, nego se učenicima moraju ponuditi drugi sadržaji. Predavanje o Veri Johanides održao je prof. dr. sc. Srećko Tomas s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, koji je naglasio kako je ona u Vukovaru završila osnovnu i srednju školu, a potom dva fakulteta u Ljubljani vezana uz kemiju.

- Cijeli je životni vijek radila u Zagrebu i dostigla najviše vrhunce u znanosti i sveučilišnoj nastavi. Uvela je studij biotehnologije u Hrvatsku prije mnogih europskih zemalja, iza nje je ostao veliki broj znanstvenih radova i patenata iz biotehnologije i sličnih područja, a za Vukovar je iznimno značajno što je bila idejni začetnik Ružičkinih dana, koji će se ove godine u rujnu održati 17. put u Vukovaru - pojasnio je Tomas.

Kristina Kristek, profesorica kemije u Gimnaziji Vukovar, rekla je kako je priprema velike izložbe o dostignućima Vere Johanides trajala šest mjeseci.

- Željeli smo da Vukovar prepozna njezine zasluge i da joj odamo dužnu počast. Mentorirala sam učenike koji su odradili najveći dio posla obradom dobivenih materijala, a šestero je učenika napravilo plakat koji će trajno biti izložen u školi. Naši učenici u Veri Johanides mogu naći inspiraciju i motivaciju. Živjela je u vrijeme kada je bilo teško ostvarili veliku znanstvenu karijeru, no u tome je uspjela. Među ostalim, zaslužna je za početak proizvodnje antibiotika i ima velike zasluge u proizvodnji piva - naglasila je Kristina Kristek.

Pročitano 629 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija