Ispiši ovu stranicu

Predavanje o patvorenom novcu u prošlosti

Predavanje o patvorenom novcu u Gradskoj knjižnici Vukovar Predavanje o patvorenom novcu u Gradskoj knjižnici Vukovar Foto: R. Rac

U sklopu ciklusnog programa „Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar" predavanje pod nazivom „Patvoreni novac u prošlosti" održao je doc. dr. sc. Mato Ilkić. 

- Novac se pojavio u 7 stoljeću prije Krista na području zapadne Male Azije. Otac povijesti Herodot kaže da su Liđani bili ti koji su ga izmislili. S pojavom novca, kao univerzalnog sredstva plaćanja, pojavili su se i oni koji su ga počeli krivotvoriti odnosno patvoriti - objasnio je Ilkić u predavanju.

Dodao je kako je novac u prošlosti bilo relativno lagano krivotvoriti, zato što je tehnologija proizvodnje novca iz današnjeg aspekta bila poprilično primitivna.

- Svaki je kovač mogao biti i kovničar novca, a to znači da je mogao i krivotvoriti novac. Bilo je potrebno imati samo dvije matrice i užariti određenu kovnu pločicu, postaviti ju na donji kalup, prisloniti gornji kalup i snažno udariti čekićem i tako se rađao novac ali i krivotvoreni novac - rekao je Ilkić.  

Ilkić je rođen u Vukovaru 15. kolovoza 1962. U Sotinu  završava  osnovnu, a u Vukovaru srednju školu. Na početku Domovinskog rata sudjelovao je kao dragovoljac u obrani istočne Hrvatske. Diplomirao je 1994. godine na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zadru, a godinu kasnije počinje raditi kao znanstveni novak.

Ilkić je sudjelovao u nizu arheoloških projekata. Magistarski rad pod nazivom Hrvatsko Podunavlje u željeznom razdoblju - posljednje tisućljeće prije Krista obranio je 2000. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Disertaciju na temu "Cornacum – sotinski prostor i njegovo mjesto u organizaciji južnog dijela provincije Panonije" obranio je 2004. godine na Sveučilištu u Zadru.

Zaposlen je kao docent na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, gdje je nositelj niza kolegija na svim razinama studija.

U razdoblju od 1995. do 2000. honorarno je radio novinarski posao te je autor nešto više od 1500 televizijskih reportaža, od kojih je njih oko 200 posvećeno različitim temama iz arheologije, povijesti i povijesti umjetnosti.

Uz to Ilkić je i sudjelovao na mnogobrojnim sustavnim i zaštitnim kopnenim te podvodnim arheološkim istraživanjima. Održao je devet javnih predavanja na temu arheologije, a na domaćim i međunarodnim arheološkim kongresima sudjelovao je s 47 predavanja.

Autor je i koautor 66 znanstvena i stručna rada iz područja arheologije i numizmatike, a koautor je ne pet arheoloških i numizmatičkih izložbi.

Pročitano 2092 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac