NAJNOVIJE
U središtu Vukovara obilježen Dan narcisa

Povodom Dana narcisa i pod sloganom „Cvijetom narcisa protiv raka dojke“  članice Društva „Hrvatska žena“ Vukovar u suradnji s Udrugom Europa Donna i  Klubom žena liječenih na dojci prodavale su na šetnici u središtu grada narcise i dijelile promidžbene materijale želeći  upozoriti na potrebu ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja te bolesti.

-Rak dojke je prvi po smrtnosti među ženama stoga ih na ovaj način želimo upoznati s važnošću njegovog ranog otkrivanja i prevencije-rekla je Šima Šesto, predsjednica Društva Hrvatska žena Vukovar.

U središtu grada Dan narcisa prodajom narcisa i dijeljenjem promotivnih materijala obilježila je i Liga protiv raka dojke.
-Od ove bolesti godišnje na području županije oboli oko 80 žena, a ako se na vrijeme otkrije izliječi se u 95% slučajeva. Stoga redovito pregledavajte svoje dojke i odazivajte se pregledima, poručio je kirurg, dr Mario Begović.


Potporu humanitarnoj akciji daje i Grad Vukovar.
- Ako ova akcija skrene pozornost na važnost samopregleda i pregleda te spasi samo jedan život, puno smo napravili, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji namijenjena su kupovini aparata za intraoperativno zračenje  kojim bi se ženama oboljelima od raka dojke omogućilo jednokratno zračenje i tako olakšalo njihovu borbu s tom teškom bolešću.

 

(Subota, 23 Ožujak 2019 12:28)
Krenuo 2. Memorijalni ultramaraton "Od velikog do malog Vukovara"

Sinoć je u 20:45 sati od Križa na ušću Vuke u Dunav krenuo 2. Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“.  

(Subota, 23 Ožujak 2019 11:22)
Dječji vrtić Vukovar I obilježio Svjetski dan voda

Povodom Svjetskog dana voda u svim područnim objektima Dječjeg vrtića  Vukovar I održane su brojne aktivnosti, različite od skupine do skupine.

-U svim našim objektima u Vukovaru, Sotinu i Bogdanovcima  provodili smo različite aktivnosti, eksperimentirali  smo i istraživali što tone, što ne, za što nam voda služi, što se u vodi nalazi od korisnih stvari poput biljaka i riba, a što od štetnih. Pri tome smo ukazivali na važnost ekološke dimenzije, koliko je i zašto voda onečišćena, što možemo učiniti po tom pitanju i kako ju očuvati - pojašnjava pedagoginja Olesja Beč.

Mališani Područnog objekta Mitnica, skupine Zečići, prvo su u vrtiću doznali više o biljnom i životinjskom svijetu u rijekama te pecanju, a potom su u pratnji pedagoginje, odgojiteljica Marije Jukić i Milke Kunac i roditelja otišli do obale Dunava gdje ih je dočekao predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar,  Mario Kamenjaš koji ih je upoznao s ronilačkim vještinama te upozorio na važnost očuvanja okoliša.
- Ovom prigodom apeliram na sve da probude ekološku svijest i čuvaju okoliš, ne zagađuju rijeke jer ih ostavljamo u nasljedstvo svojoj djeci, rekao je  Kamenjaš dodajući kako nekoliko puta godišnje organiziraju akcije čišćenja Dunava i uvijek iznova imaju što čistiti. 

 

 

U Dunav su simbolično pušteni i papirnati čamci s eko porukama koje su djeca izradila u vrtiću.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka s ciljem da se diljem svijeta skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, a ovi su mališani svoju lekciju zahvaljujući uspješnoj suradnji djelatnika vrtića, roditelja i Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar naučili.

(Petak, 22 Ožujak 2019 16:31)
Ministar turizma Gari Capelli u Vinkovcima

Ministar turizma Gari Cappelli boravi u Vinkovcima gdje će održati radne sastanke i susrete s ključnim predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske te s direktorima inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:19)
Nakon obnove u internat dolaze specijalci

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su u Gradskoj vijećnici sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene nekretnine u Vukovaru na adresi Rudolfa Perešina 5.

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:14)
12. obljetnica Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u Vinkovcima

U Vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima upriličena je središnja svečanost 12. obljetnice ustrojstva Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:58)
Ugovori s poljoprivrednicima za priključak električne energije

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić potpisao je u Vukovaru s poljoprivrednim proizvođačima Marijanom Balićem iz Ilače i Dubravkom Asićem iz Bapske ugovore za unapređenje poljoprivredne infrastrukture, a temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije, iz Programa potpora poljoprivredi za 2016.-2020.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:52)

Predstavljen program 1. festivala "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ"

Na konferenciji za medije predstavljen program 1. Festivala nematerijalne kulturne baštine Na konferenciji za medije predstavljen program 1. Festivala nematerijalne kulturne baštine Foto: R. Rac

Na konferenciji za novinare, održanoj u gradskoj vijećnici, najavljen je i predstavljen 1. festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ" koji će se u našem gradu održati u programu obilježavanja Dana grada od 3. do 6. svibnja. 

- Riječ je o jedinstvenom festivalu na kojem će se predstaviti zaštićena hrvatska nematerijalna kulturna baština koja se nalazi na nacionalnoj i UNESCO-ovoj listi, uz najatraktivnije turističke manifestacije, atrakcije i destinacije iz cijele Hrvatske - najavio je Aleksandar Kovačević, producent i autor manifestacije.

Festival će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskoga sabora, Ministarstava kulture, turizma i regionalnoga razvoja i fondova EU te će se tijekom četiri dana na deset lokacija u gradu omogućiti građanima,

domaćim i stranim turistima da dožive cijelu Hrvatsku, njezine turističke manifestacije i običaje, okuse najbolje od hrvatskih vina i bogate gastro ponude.

Na konferenciji su uz organizatore festivala govorili Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika, Marina Sekulić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam, Vinka Ivanković, predsjednica Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Vukovar, te Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

Pavliček je izrazio zadovoljstvo što će se festival održati upravo u Vukovaru te kako time Vukovar još jednom prezentiramo kao središte hrvatskog zajedništva, nakon akcije Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva i Svečane Sinjske alke.

- Vukovar će u festivalske dane disati puni plućima i bit će Hrvatska u malome. Vjerujem da ćemo privući brojne posjetitelje te da će svi smještajni kapaciteti u gradu biti popunjeni, kao i ugostiteljski objekti - ispričao je Pavliček izražavajući nadu kako će festival postati tradicionalnim.

Za organizaciju festivala Grad Vukovar je iz proračuna osigurao 200.000 kuna, a ostatak znatno većih financijskih sredstava osigurat će organizatori preko pokrovitelja. Pavliček je zaključio kako će ovaj događaj Vukovar svrstati na turističku kartu Hrvatske.

- Vukovar će i 2018. godine, u Europskoj godini kulturne baštine, svoj rođendan proslaviti na izniman način te biti središte kulture i tradicije, ne samo Slavonije nego i cijele Hrvatske - ispričao je Kovačević te pojasnio kako je na ideju organiziranja festivala došao nakon što je u gradu na Dunavu prošle godine održana Svečana Sinjska alka. Izrazio je želju da festival već od iduće godine umjesto četiri traje punih 10 dana.

Marina Sekulić rekla je kako će ovaj događaj biti od iznimnog značaja za lokalnu zajednicu te će generirati turističku potrošnju, uzimajući u obzir da je za vrijeme održavanja Svečane Sinjske alke u Vukovaru zabilježen znatan porast u broju noćenja.

- Vukovar je uz Vučedol i Ilok nacionalni pobjednik Europske destinacije izvrsnosti na temu kulturne baštine. Kulturni turizam jedan je od stupova razvoja u Strateškim smjernicama razvoja turizma Grada Vukovara što nam govori da idemo u pravome smjeru te da ispunjavamo ciljeve koje smo si zadali s obzirom na razvoj turističkih potencijala - naglasila je Sekulić.

Direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak ispričala je kako će se efekti manifestacije osjećati tijekom cijele godine.

- Vukovarsko-srijemska županija i Vukovar broje kontinuirano povećanje u broju dolazaka, noćenja, rasta potrošnje. Upravo stoga želimo probiti stereotipe te se između ostaloga i na ovaj način  nastojimo ostvariti kao kulturna i turistička destinacija kontinentalnog turizma te turističko središte istočne Slavonije - rekla je Bušić Srpak.

Vinka Ivanković, predsjednica Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Vukovar, pojasnila je kako će se prvoga festivalskoga dana u Vukovaru održati akcija "Kupujmo hrvatsko".

- Izborom hrvatskoga proizvoda čuvamo postojeća i otvaramo nova radna mjesta - rekla je Ivanković pojašnjavajući značaj ove akcije koja je do sada održana sedam puta u Vukovaru.

Autor i producent festivala iz agencije Organizatori bez granica Aleksandar Kovačević podsjetio je kako je upravo Vukovar najbolje mjesto za održavanja festivala jer iz Vukovara žele odaslati poruku zajedništva i zajedničkoga bogatstva naše nematerijalne kulturne baštine. Pozvao je sve posjetitelje u grad na Dunavu od 3. do 6. svibnja jer će na jednom mjestu moći uživati u svim hrvatskim ljepotama nematerijalne kulturne baštine.

Pročitano 1230 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija