NAJNOVIJE
Dnevnik 2, petak, 14. 12. 2018.

Promovirano 227 studenata Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru  

Članovi moto kluba Golubica iz Vukovara djeci podijelili  preko 260 paketića

Objavljene preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće

Dnvnik 2 uređuje i vodi Valerija Lozančić

(Petak, 14 Prosinac 2018 17:05)
U Vukovaru promovirano 227 studenata, među kojima po prvi puta i 33 diplomirana fizioterapeuta

U Hrvatskom domu Vukovar održana je 22. svečana promocija završenih stručnih prvostupnika i prvostupnica te 1. svečana promocija diplomiranih fizioterapeuta i fizioterapeutkinja Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru.

(Petak, 14 Prosinac 2018 15:05)
Motomrazovi po deveti put u Vukovaru

Članovi Motokluba Golubica iz Vukovara obradovali su mališane povodom predstojećih božićnih blagdana podijelivši preko 260 paketića djeci u vukovarskoj bolnici te u nekoliko udruga i škola, obučeni u djedove božićnjake. U središtu grada pak dijelili su slatkiše djeci i odraslima.

(Petak, 14 Prosinac 2018 13:50)
Trebaju li mladi izaći na izbore?

U Gradskoj knjižnici Vukovar održana je rasprava za mlade s tezom Trebaju li mladi izaći na izbore.

(Četvrtak, 13 Prosinac 2018 14:26)
Izložba božićnih jaslica

U predvorju Hrvatskoga doma Vukovar otvorena je izložba božićnih jaslica. Naime u okviru Vukovarskih adventskih svečanosti svake se godine sa školama izrađuju božićne čestitke i ukrasi.

(Četvrtak, 13 Prosinac 2018 13:50)
Podignuta optužnica protiv odgovornih za distribuciju zdravstveno neispravne vode

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru je nakon prikupljenih brojnih iskaza mještana Komletinaca podignulo je optužnicu pred Općinskim sudom u Vukovaru protiv dvije odgovorne osobe (1964. i 1967.) i pravne osobe zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi proizvodnjom i stavljanjem u promet proizvoda štetnih za zdravlje.

(Četvrtak, 13 Prosinac 2018 09:38)
Mala retrospektivna izložba Zdravka Dvojkovića

U okviru 21. vukovarskih adventskih svečanosti u Mramornoj dvorani dvorca Eltz u Vukovaru otvorena je izložba slika Impresije Dunava i mora muzejskoga savjetnika u mirovini Zdravka Dvojkovića.

(Četvrtak, 13 Prosinac 2018 09:32)

Predstavljen program 1. festivala "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ"

Na konferenciji za medije predstavljen program 1. Festivala nematerijalne kulturne baštine Na konferenciji za medije predstavljen program 1. Festivala nematerijalne kulturne baštine Foto: R. Rac

Na konferenciji za novinare, održanoj u gradskoj vijećnici, najavljen je i predstavljen 1. festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ" koji će se u našem gradu održati u programu obilježavanja Dana grada od 3. do 6. svibnja. 

- Riječ je o jedinstvenom festivalu na kojem će se predstaviti zaštićena hrvatska nematerijalna kulturna baština koja se nalazi na nacionalnoj i UNESCO-ovoj listi, uz najatraktivnije turističke manifestacije, atrakcije i destinacije iz cijele Hrvatske - najavio je Aleksandar Kovačević, producent i autor manifestacije.

Festival će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskoga sabora, Ministarstava kulture, turizma i regionalnoga razvoja i fondova EU te će se tijekom četiri dana na deset lokacija u gradu omogućiti građanima,

domaćim i stranim turistima da dožive cijelu Hrvatsku, njezine turističke manifestacije i običaje, okuse najbolje od hrvatskih vina i bogate gastro ponude.

Na konferenciji su uz organizatore festivala govorili Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika, Marina Sekulić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam, Vinka Ivanković, predsjednica Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Vukovar, te Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

Pavliček je izrazio zadovoljstvo što će se festival održati upravo u Vukovaru te kako time Vukovar još jednom prezentiramo kao središte hrvatskog zajedništva, nakon akcije Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva i Svečane Sinjske alke.

- Vukovar će u festivalske dane disati puni plućima i bit će Hrvatska u malome. Vjerujem da ćemo privući brojne posjetitelje te da će svi smještajni kapaciteti u gradu biti popunjeni, kao i ugostiteljski objekti - ispričao je Pavliček izražavajući nadu kako će festival postati tradicionalnim.

Za organizaciju festivala Grad Vukovar je iz proračuna osigurao 200.000 kuna, a ostatak znatno većih financijskih sredstava osigurat će organizatori preko pokrovitelja. Pavliček je zaključio kako će ovaj događaj Vukovar svrstati na turističku kartu Hrvatske.

- Vukovar će i 2018. godine, u Europskoj godini kulturne baštine, svoj rođendan proslaviti na izniman način te biti središte kulture i tradicije, ne samo Slavonije nego i cijele Hrvatske - ispričao je Kovačević te pojasnio kako je na ideju organiziranja festivala došao nakon što je u gradu na Dunavu prošle godine održana Svečana Sinjska alka. Izrazio je želju da festival već od iduće godine umjesto četiri traje punih 10 dana.

Marina Sekulić rekla je kako će ovaj događaj biti od iznimnog značaja za lokalnu zajednicu te će generirati turističku potrošnju, uzimajući u obzir da je za vrijeme održavanja Svečane Sinjske alke u Vukovaru zabilježen znatan porast u broju noćenja.

- Vukovar je uz Vučedol i Ilok nacionalni pobjednik Europske destinacije izvrsnosti na temu kulturne baštine. Kulturni turizam jedan je od stupova razvoja u Strateškim smjernicama razvoja turizma Grada Vukovara što nam govori da idemo u pravome smjeru te da ispunjavamo ciljeve koje smo si zadali s obzirom na razvoj turističkih potencijala - naglasila je Sekulić.

Direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak ispričala je kako će se efekti manifestacije osjećati tijekom cijele godine.

- Vukovarsko-srijemska županija i Vukovar broje kontinuirano povećanje u broju dolazaka, noćenja, rasta potrošnje. Upravo stoga želimo probiti stereotipe te se između ostaloga i na ovaj način  nastojimo ostvariti kao kulturna i turistička destinacija kontinentalnog turizma te turističko središte istočne Slavonije - rekla je Bušić Srpak.

Vinka Ivanković, predsjednica Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Vukovar, pojasnila je kako će se prvoga festivalskoga dana u Vukovaru održati akcija "Kupujmo hrvatsko".

- Izborom hrvatskoga proizvoda čuvamo postojeća i otvaramo nova radna mjesta - rekla je Ivanković pojašnjavajući značaj ove akcije koja je do sada održana sedam puta u Vukovaru.

Autor i producent festivala iz agencije Organizatori bez granica Aleksandar Kovačević podsjetio je kako je upravo Vukovar najbolje mjesto za održavanja festivala jer iz Vukovara žele odaslati poruku zajedništva i zajedničkoga bogatstva naše nematerijalne kulturne baštine. Pozvao je sve posjetitelje u grad na Dunavu od 3. do 6. svibnja jer će na jednom mjestu moći uživati u svim hrvatskim ljepotama nematerijalne kulturne baštine.

Pročitano 1161 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija