NAJNOVIJE
U središtu Vukovara obilježen Dan narcisa

Povodom Dana narcisa i pod sloganom „Cvijetom narcisa protiv raka dojke“  članice Društva „Hrvatska žena“ Vukovar u suradnji s Udrugom Europa Donna i  Klubom žena liječenih na dojci prodavale su na šetnici u središtu grada narcise i dijelile promidžbene materijale želeći  upozoriti na potrebu ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja te bolesti.

-Rak dojke je prvi po smrtnosti među ženama stoga ih na ovaj način želimo upoznati s važnošću njegovog ranog otkrivanja i prevencije-rekla je Šima Šesto, predsjednica Društva Hrvatska žena Vukovar.

U središtu grada Dan narcisa prodajom narcisa i dijeljenjem promotivnih materijala obilježila je i Liga protiv raka dojke.
-Od ove bolesti godišnje na području županije oboli oko 80 žena, a ako se na vrijeme otkrije izliječi se u 95% slučajeva. Stoga redovito pregledavajte svoje dojke i odazivajte se pregledima, poručio je kirurg, dr Mario Begović.


Potporu humanitarnoj akciji daje i Grad Vukovar.
- Ako ova akcija skrene pozornost na važnost samopregleda i pregleda te spasi samo jedan život, puno smo napravili, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji namijenjena su kupovini aparata za intraoperativno zračenje  kojim bi se ženama oboljelima od raka dojke omogućilo jednokratno zračenje i tako olakšalo njihovu borbu s tom teškom bolešću.

 

(Subota, 23 Ožujak 2019 12:28)
Krenuo 2. Memorijalni ultramaraton "Od velikog do malog Vukovara"

Sinoć je u 20:45 sati od Križa na ušću Vuke u Dunav krenuo 2. Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“.  

(Subota, 23 Ožujak 2019 11:22)
Dječji vrtić Vukovar I obilježio Svjetski dan voda

Povodom Svjetskog dana voda u svim područnim objektima Dječjeg vrtića  Vukovar I održane su brojne aktivnosti, različite od skupine do skupine.

-U svim našim objektima u Vukovaru, Sotinu i Bogdanovcima  provodili smo različite aktivnosti, eksperimentirali  smo i istraživali što tone, što ne, za što nam voda služi, što se u vodi nalazi od korisnih stvari poput biljaka i riba, a što od štetnih. Pri tome smo ukazivali na važnost ekološke dimenzije, koliko je i zašto voda onečišćena, što možemo učiniti po tom pitanju i kako ju očuvati - pojašnjava pedagoginja Olesja Beč.

Mališani Područnog objekta Mitnica, skupine Zečići, prvo su u vrtiću doznali više o biljnom i životinjskom svijetu u rijekama te pecanju, a potom su u pratnji pedagoginje, odgojiteljica Marije Jukić i Milke Kunac i roditelja otišli do obale Dunava gdje ih je dočekao predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar,  Mario Kamenjaš koji ih je upoznao s ronilačkim vještinama te upozorio na važnost očuvanja okoliša.
- Ovom prigodom apeliram na sve da probude ekološku svijest i čuvaju okoliš, ne zagađuju rijeke jer ih ostavljamo u nasljedstvo svojoj djeci, rekao je  Kamenjaš dodajući kako nekoliko puta godišnje organiziraju akcije čišćenja Dunava i uvijek iznova imaju što čistiti. 

 

 

U Dunav su simbolično pušteni i papirnati čamci s eko porukama koje su djeca izradila u vrtiću.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka s ciljem da se diljem svijeta skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, a ovi su mališani svoju lekciju zahvaljujući uspješnoj suradnji djelatnika vrtića, roditelja i Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar naučili.

(Petak, 22 Ožujak 2019 16:31)
Ministar turizma Gari Capelli u Vinkovcima

Ministar turizma Gari Cappelli boravi u Vinkovcima gdje će održati radne sastanke i susrete s ključnim predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske te s direktorima inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:19)
Nakon obnove u internat dolaze specijalci

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su u Gradskoj vijećnici sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene nekretnine u Vukovaru na adresi Rudolfa Perešina 5.

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:14)
12. obljetnica Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u Vinkovcima

U Vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima upriličena je središnja svečanost 12. obljetnice ustrojstva Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:58)
Ugovori s poljoprivrednicima za priključak električne energije

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić potpisao je u Vukovaru s poljoprivrednim proizvođačima Marijanom Balićem iz Ilače i Dubravkom Asićem iz Bapske ugovore za unapređenje poljoprivredne infrastrukture, a temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije, iz Programa potpora poljoprivredi za 2016.-2020.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:52)

Vukovarsko lutkarsko proljeće - dodijeljena priznanja za životno djelo

Vukovarsko lutkarsko proljeće Vukovarsko lutkarsko proljeće Foto: Vedran Vuleta

U okviru 23. Vukovarskog lutkarskog proljeća, u Hrvatskom domu Vukovar upriličena je svečanost dodjele povelja za životno djelo zaslužnima za promicanje lutkarstva, koja nosi ime Zvonka Festinia dugogodišnjeg predsjednika hrvatskog Centra UNIMA-e.

Nagrada za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva dodijeljena je glumcu i piscu Đuri Roiću, a nagrada za životno djelo za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva Jasminki Mesarić, predsjednici hrvatskog Centra UNIMA-e i predsjednici organizacijskog odbora Hrvatskog lutkarskog proljeća. Uz Povelju i nagradu u iznosu od 5 tisuća kuna, dodijeljene su im skulpture šokca koje je izradio prvi dobitnik ove nagrade Zlatko Bourek.

Direktor Kazališne družine „Asser Savus“ Himzo Nuhanović, kaže kako su nagradu/povelju prvi puta dodijelili prije 11 godina te da se ona dodjeljuje osobama koje su ostvarile izniman doprinos u hrvatskom lutkarstvu.

- Jasminka Mearić je s nama od prvog dana festivala. Bila je dugogodišnja ravnateljica Dječjeg kazališta u Osijeku, a trenutno je i predsjednica hrvatskog  Centra UNIMA-e, asocijacije hrvatskog lutkarstva. Tako da je ona ovu nagradu svakako zaslužila. Đuro Roić je dugogodišnji član i glumac zagrebačkog Kazališta lutaka u kojem je puno igrao. Ima i svoje privatno kazalište lutaka tako da je i on doista zaslužio ovu nagradu zbog svega što je dao hrvatskom lutkarstvu – rekao je Nuhanović.

Nagradu koja nosi ime po Zvonku Festiniu, dugogodišnjem predsjedniku centra UNIMA koji je nažalost preminuo prije tri godine, a po riječima nagrađenih u mnogočemu je zaslužan za hrvatsko lutkarstvo, dobitnicima je uručila Marija Budimir, pročelnica upravnog odjela za kulturu i turizam Vukovarsko-srijemske županije. Ispred Grada Vukovara na svečanosti je nazočila Marina Sekulić, pročelnica upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vukovara.

LUTKARSKO PROLJEĆE. NAGRADE1

Jasminka Mesarić ističe kako joj ova nagrada predstavlja veliku čast, prije svega jer ju dodjeljuje struka.

- Prema ljudima koji su nagradu dobili prije mene osjećam strahopoštovanje, ne samo u lutkarstvu nego i u hrvatskoj kulturi i umjetnosti uopće. Za mene je ovo doista jedna izuzetno velika čast. To je nagrada koju dodjeljuje struka, a kada struka struci dodjeljuje nagradu to je nešto najljepše što se čovjeku u životu može dogoditi. Nadam se da ću u lutkarstvu ostati još dugo i da ću dati svojim radom doprinos razvitku hrvatskoga lutkarstva – izjavila je Mesarić.

Po riječima Đure Roića, nagrada za njega ima višestruko značenje jer je skulpturu šokca izradio njegov dugogodišnji prijatelj Zlatko Bourek.

- Sama nagrda je završetak jednog mog životnog razdoblja u životu u kazalištu. Međutim, ne pada mi na pamet stati. Osnovao sam Lutajuće kazalište koje je i lutkarsko i radi se živa scena. Imam već dvije predstave napravljene. Mislim kako ću se odmoriti kad ostarim – rekao je Roić.

Na ovogodišnjem Lutkarskom proljeću sudjeluje 18 lutkarskih kazališta i kazališta za djecu i mlade,  a u šest festivalskih dana bit će odigrano 100 predstava u 5 gradova i 21 općini i 12 mjesta Vukovarsko-srijemske županije. Tijekom manifestacije, u Vukovaru će se održati niz radionica i seminara namijenjenih djeci i prosvjetnim djelatnicima. Cjelokupni program Vukovarskog lutkarskog proljeća možete pronaći na portalu Hrvatskog doma Vukovar.

LUTKARSKO PROLJEĆE. NAGRADE

Pročitano 1231 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija