NAJNOVIJE
Dnevnik 2, petak, 14. 12. 2018.

Promovirano 227 studenata Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru  

Članovi moto kluba Golubica iz Vukovara djeci podijelili  preko 260 paketića

Objavljene preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće

Dnvnik 2 uređuje i vodi Valerija Lozančić

(Petak, 14 Prosinac 2018 17:05)
U Vukovaru promovirano 227 studenata, među kojima po prvi puta i 33 diplomirana fizioterapeuta

U Hrvatskom domu Vukovar održana je 22. svečana promocija završenih stručnih prvostupnika i prvostupnica te 1. svečana promocija diplomiranih fizioterapeuta i fizioterapeutkinja Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru.

(Petak, 14 Prosinac 2018 15:05)
Motomrazovi po deveti put u Vukovaru

Članovi Motokluba Golubica iz Vukovara obradovali su mališane povodom predstojećih božićnih blagdana podijelivši preko 260 paketića djeci u vukovarskoj bolnici te u nekoliko udruga i škola, obučeni u djedove božićnjake. U središtu grada pak dijelili su slatkiše djeci i odraslima.

(Petak, 14 Prosinac 2018 13:50)
Trebaju li mladi izaći na izbore?

U Gradskoj knjižnici Vukovar održana je rasprava za mlade s tezom Trebaju li mladi izaći na izbore.

(Četvrtak, 13 Prosinac 2018 14:26)
Izložba božićnih jaslica

U predvorju Hrvatskoga doma Vukovar otvorena je izložba božićnih jaslica. Naime u okviru Vukovarskih adventskih svečanosti svake se godine sa školama izrađuju božićne čestitke i ukrasi.

(Četvrtak, 13 Prosinac 2018 13:50)
Podignuta optužnica protiv odgovornih za distribuciju zdravstveno neispravne vode

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru je nakon prikupljenih brojnih iskaza mještana Komletinaca podignulo je optužnicu pred Općinskim sudom u Vukovaru protiv dvije odgovorne osobe (1964. i 1967.) i pravne osobe zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi proizvodnjom i stavljanjem u promet proizvoda štetnih za zdravlje.

(Četvrtak, 13 Prosinac 2018 09:38)
Mala retrospektivna izložba Zdravka Dvojkovića

U okviru 21. vukovarskih adventskih svečanosti u Mramornoj dvorani dvorca Eltz u Vukovaru otvorena je izložba slika Impresije Dunava i mora muzejskoga savjetnika u mirovini Zdravka Dvojkovića.

(Četvrtak, 13 Prosinac 2018 09:32)

Vukovarsko lutkarsko proljeće - dodijeljena priznanja za životno djelo

Vukovarsko lutkarsko proljeće Vukovarsko lutkarsko proljeće Foto: Vedran Vuleta

U okviru 23. Vukovarskog lutkarskog proljeća, u Hrvatskom domu Vukovar upriličena je svečanost dodjele povelja za životno djelo zaslužnima za promicanje lutkarstva, koja nosi ime Zvonka Festinia dugogodišnjeg predsjednika hrvatskog Centra UNIMA-e.

Nagrada za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva dodijeljena je glumcu i piscu Đuri Roiću, a nagrada za životno djelo za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva Jasminki Mesarić, predsjednici hrvatskog Centra UNIMA-e i predsjednici organizacijskog odbora Hrvatskog lutkarskog proljeća. Uz Povelju i nagradu u iznosu od 5 tisuća kuna, dodijeljene su im skulpture šokca koje je izradio prvi dobitnik ove nagrade Zlatko Bourek.

Direktor Kazališne družine „Asser Savus“ Himzo Nuhanović, kaže kako su nagradu/povelju prvi puta dodijelili prije 11 godina te da se ona dodjeljuje osobama koje su ostvarile izniman doprinos u hrvatskom lutkarstvu.

- Jasminka Mearić je s nama od prvog dana festivala. Bila je dugogodišnja ravnateljica Dječjeg kazališta u Osijeku, a trenutno je i predsjednica hrvatskog  Centra UNIMA-e, asocijacije hrvatskog lutkarstva. Tako da je ona ovu nagradu svakako zaslužila. Đuro Roić je dugogodišnji član i glumac zagrebačkog Kazališta lutaka u kojem je puno igrao. Ima i svoje privatno kazalište lutaka tako da je i on doista zaslužio ovu nagradu zbog svega što je dao hrvatskom lutkarstvu – rekao je Nuhanović.

Nagradu koja nosi ime po Zvonku Festiniu, dugogodišnjem predsjedniku centra UNIMA koji je nažalost preminuo prije tri godine, a po riječima nagrađenih u mnogočemu je zaslužan za hrvatsko lutkarstvo, dobitnicima je uručila Marija Budimir, pročelnica upravnog odjela za kulturu i turizam Vukovarsko-srijemske županije. Ispred Grada Vukovara na svečanosti je nazočila Marina Sekulić, pročelnica upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vukovara.

LUTKARSKO PROLJEĆE. NAGRADE1

Jasminka Mesarić ističe kako joj ova nagrada predstavlja veliku čast, prije svega jer ju dodjeljuje struka.

- Prema ljudima koji su nagradu dobili prije mene osjećam strahopoštovanje, ne samo u lutkarstvu nego i u hrvatskoj kulturi i umjetnosti uopće. Za mene je ovo doista jedna izuzetno velika čast. To je nagrada koju dodjeljuje struka, a kada struka struci dodjeljuje nagradu to je nešto najljepše što se čovjeku u životu može dogoditi. Nadam se da ću u lutkarstvu ostati još dugo i da ću dati svojim radom doprinos razvitku hrvatskoga lutkarstva – izjavila je Mesarić.

Po riječima Đure Roića, nagrada za njega ima višestruko značenje jer je skulpturu šokca izradio njegov dugogodišnji prijatelj Zlatko Bourek.

- Sama nagrda je završetak jednog mog životnog razdoblja u životu u kazalištu. Međutim, ne pada mi na pamet stati. Osnovao sam Lutajuće kazalište koje je i lutkarsko i radi se živa scena. Imam već dvije predstave napravljene. Mislim kako ću se odmoriti kad ostarim – rekao je Roić.

Na ovogodišnjem Lutkarskom proljeću sudjeluje 18 lutkarskih kazališta i kazališta za djecu i mlade,  a u šest festivalskih dana bit će odigrano 100 predstava u 5 gradova i 21 općini i 12 mjesta Vukovarsko-srijemske županije. Tijekom manifestacije, u Vukovaru će se održati niz radionica i seminara namijenjenih djeci i prosvjetnim djelatnicima. Cjelokupni program Vukovarskog lutkarskog proljeća možete pronaći na portalu Hrvatskog doma Vukovar.

LUTKARSKO PROLJEĆE. NAGRADE

Pročitano 1142 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija