Ispiši ovu stranicu

Otvorena skupna izložba likovnih djela hrvatskih branitelja

Izložba je otvorena do 11.ožujka Izložba je otvorena do 11.ožujka Foto: Marija Molnar

U povodu Dana hrvatskih branitelja Vukovara, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Grada Vukovara, a u organizaciji udruge Braniteljice Domovinskog rata RH, u Hrvatskome domu Vukovar otvorena je skupna izložba likovnih djela hrvatskih branitelja.

"Kreativni nagon, stvaralački proces i konačni uradak, vraćaju osjećaj vrijednosti, danas autorima, negdašnjim ratnicima koje današnje društvo, za koje su sve stavili na kocku, pomalo gura na marginu te govori kroz njihove radove: Još smo tu i imamo još štošta za reći i dati Vama za spomen na slavne dane i ljude koji su stvorili Hrvatsku!" - stoji u predgovoru deplijana izložbe kojega je napisao Domagoj Jurčić Sremac, ujedno i jedan od izlagača na ovoj izložbi. Uz njega, svoje su radove izložili i Violeta Eta Grdić, Nenad Barinić, Dubravko Duić Dunja, Tomislav Hozmec Brada i Damir Kukavica. Izložbu je u ime Grada Vukovara otvorio zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.

-Želim zahvaliti svim autorima koji samo potvrđuju da hrvatski branitelji i braniteljice itekako aktivno sudjeluju u društvenom životu Grada Vukovara. Na žalost i u današnje vrijeme još uvijek postoje pojedinci koji bi vas željeli gurnuti na margine društva, no vi pokazujete da i u ovom mirnodopskom razdoblju možete doprinijeti razvoju društva i to ne samo kroz umjetnost. Mnogi su naši branitelji aktivni i u sportu, gospodarstvu, što jasno pokazuje da možete biti i jeste nositelji ovog društva. Uistinu smo na sve vas ponosi i vjerujem da će se ova tradicija uoči Dana hrvatskih branitelja Vukovara nastaviti – istaknuo je Pavliček. Prisutne je u ime Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara pozdravio predsjednik savjeta Tomislav Josić.

Jedna od izlagačica na izložbi Violeta Eta Grdić istaknula je da mnogi branitelji i braniteljice imaju potrebu izražavati se kroz različite načine kroz umjetnost i kulturu.

-Svatko od nas ima jedan dio koji još može dati od sebe bez obzira što smo većina u mirovini, izranjavani i bolesni. Svakodnevno umiremo, prestrašno je da svakoga dana imamo po nekoliko sahrana, no to je neminovnost življenja i onoga što smo prošli. Na ovaj način izbacujemo iz sebe ono što nas tišti i psiho-socijalno si pomažemo. Lijepo je da ponekad na ovakav način možemo izložiti naše radove. Mi nismo svi akademski slikari, među nama ima boljih i lošijih, no svatko je za sebe dobar i svako od ovih djela nosi svoju poruku – poručila je Grdić.

Izložba je otvorena do 11.ožujka.

 

 

Pročitano 1449 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar