Ispiši ovu stranicu

U Kulturnom četvrtku gostovala Mirela Hutinec

Sugrađanima približiti vrijednosti vučedolske kulture Sugrađanima približiti vrijednosti vučedolske kulture Foto: Marija Molnar

Vučedol – novi koncept muzeja na arheološkom lokalitetu, naziv je predavanja kojega je u Gradskoj knjižnici Vukovar održala Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture.

Ovaj je muzej jedinstven po tome jer je posvećen samo jednoj prapovijesnoj kulturnoj pojavi, smješten i uklopljen u kulturni krajolik i rezultat je višegodišnjeg nastojanja da se arheološki lokalitet Vučedol stavi na arheološku kartu Europe, istaknula je ravnateljica Hutinec. Također, cilj je ove institucije postati jedan od najvažnijih arheoloških, muzeoloških i znanstvenih centara u Europi kao i centar za proučavanje ne samo vučedolske kulture nego i Indo-Europljana u cjelini.

-Jedinstvenost našeg muzeja leži u činjenici da je na jednom arheološkom lokaltetu smještenom izvan urbane zone sagrađen muzej posvećen samo jednoj prapovijesnoj kulturi. Mislim da je obilježio čitav Vukovar, zajedno uz dvorac Eltz u kojemu se nalazi jedan od najljepših muzeja Europe – Gradski muzej Vukovar. Suradnja dvaju muzeja u promicanju kulturne baštine našeg grada se nastavlja – rekla je Hutinec.

Njezino predavanje bila je prilika da se našim sugrađanima dodatno približi vrijednost arheološke baštine i Muzeja vučedolske kulture, a izrazila je i nadu u nastavak suradnje s Gradskom knjižnicom Vukovar kao i drugim kulturnim i znanstvenim institucijama u gradu.

Predavanje je održano u okviru programa Kulturni četvrtak vukovarske knjižnice.

Pročitano 1842 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar