Ispiši ovu stranicu

Na Valentinovo predstavljena zbirka poezije Miris vukovarskih ljubavi

Vukovar je u njezinim pjesmama Vukovar je u njezinim pjesmama Foto: Marija Molnar

U Gradskoj knjižnici Vukovar na Valentinovo je predstavljena šesta zbirka poezije vukovarske pjesnikinje Jozefine Lada pod naslovom Miris vukovarskih ljubavi.

U ovom programu održanom u okviru programskoga ciklusa Otok poezije, o zbirci su govorili urednik knjige Ivica Mijatović, pobjednik prošlogodišnjeg međunarodnog književnog natječaja za kratku priču Lapis Histriae Davor Ivankovac, inače djelatnik vukovarske knjižnice i autorica Lada. Autoričinu poeziju čitale su članice KUD-a Kolo Vukovar Ljiljana Bagarić i Željka Rogić, a u programu je sudjelovao i pjevački zbor ovog KUD-a.

Jozefina Lada u Vukovar je doselila u ranome djetinjstvu, radni vijek provela je kao trgovkinja u Veleprometu, a nakon pada grada odlazi u progonstvo u Zagreb gdje i danas živi. Još uvijek traga za mužem i ocem koji su nestali u Domovinskom ratu. Iako je počela pisati relativno kasno plodna je i vrsna pjesnikinja, a tome svjedoče njezine dosadašnje zbirke Platane vukovarske, Po žeravici hodim, Miris Dunava i trešanja, Žuborom mi Dunav zbori, Rijeka snova i posljednja Miris vukovarskih ljubavi.

 Zbor Jozefina Lada

-Ova moja posljednja zbirka potpuno je ljubavne tematike. Iako živim u Zagrebu, duhom sam u Vukovaru i taj je grad u mojim pjesmama – rekla je Lada.

Urednik zbrke Ivica Mijatović, književnk iz Gradišta, naglasio je veliki spisateljski potencijal pjesnikinje Jozefine Lada bez obzira što je počela pisati relativno kasno. -U svojoj posljednjoj zbirci Lada nam pokazuje da život teče dalje i da ima budućnosti pred nama. Prošlost treba ostaviti iza sebe, ne zaboraviti je, ali ići dalje i živjeti život kakv god jeste. Autorica je očiti primjer i dokazuje kako unatoč poznim godinama u njoj još uvijek ima ljubavi ne samo za pokojne već i one živuće koji su uz nju i oko nje. Ovo je čista zbirka ljubavne poezije pomalo erotskog izričaja – rekao je Mijatović.

Jozefina Lada osnivačica je i Udruge Tin Ujević koja okuplja brojne pjesnike amatere, sudjelovala je i organizirala brojne književne tribine, a poznata je i po svom humanitarnom radu.

Knjiga Jozefina Lada

Predstavljanje je vodila Ana Červar Manojlović u ime Ureda za programska događanja vukovarske knjižnice, a nazočne je pozdravila i ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić. 

Pročitano 2481 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar