Ispiši ovu stranicu

Noć muzeja posvećena sportu

Noć muzeja u znaku sporta Noć muzeja u znaku sporta Foto: R. Rac i M. Balaži

U Hrvatskoj je po 13 puta, u više od 250 muzeja i galerija u preko 100 hrvatskih gradova održana manifestacija Noć muzeja kojoj je tema Muzeji i sport - brže, više, jače. Svojim programima u obilježavanje uključili su se i vukovarski muzeji te građanima omogućili besplatan ulaz. Događanja su započela u 18 sati i trajala su do pola sata iza ponoći.

U Gradskome muzeju Vukovar otvorena je izložba fotografija, sportskih rekvizita, odličja i pehara te se predstavila nekolicina gradskih sportskih klubova, a igre i plesove izveli su članovi Gimnastičke skupina OŠ Dragutina Tadijanovića dok su sportska umijeća pokazali gimnastičari, karatisti, dizači utega i šahisti.

- Upoznali smo i Vukovarce koji su postigli naviše sportske uspjehe na Olimpijskim igrama. Zlatnu medalju osvojila je Sandra Paović u stolnom tenisu na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. Dvije srebrne medalje osvojio je Damir Martin. Prvu veslajući u četvercu na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i drugu veslajući u samcu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. Brončanu medalju osvojio je Damir Bičanić na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. kao član Hrvatske rukometne reprezentacije. Bila je ovo prilika doznati sve što želite o njihovim životima, uspjesima i vezama s rodnim Vukovarom. Gosti večeri bili su veslač Damir Martin i preko video linka Sandra Paović i Damir Bičanić - ispričala je ravnateljica muzeja Ruža Marić.
02 MUJKIC SEKULIC
Ivana Mujkić, dogradonačelnica Vukovara, Marina Sekulić, pročelnica UO za kulturu i turizam i Lidija Miletić, ravnateljica OŠ D. Tadijanovića

Održane su i edukativne radionice, a posjetitelji su mogli igrati memory, slagati puzzle, bojati sportske motive. Pripremljena je i izložba poštanskih maraka na temu sporta iz zbirke Ive Kovačevića, člana Hrvatskoga filatelističkoga društva Vukovar.

Noć muzeja u GMV ima herc

Noć muzeja u Gradskom muzeju Vukovar imala je i posebni dio programa, a riječ je o humanitarnoj akciji "Vukovar ima herc za Mašu". Humanitarna akcija je namijenjena za pomoć malenoj Vukovarki Maši Čuvalo koja treba transplantaciju bubrega. U akciju se uključio Grad Vukovar i vukovarske ustanove, a kupnjom "Imam herc" proizvoda uključili su se i brojni posjetitelji muzeja.

- Noć muzeja u Gradskom muzeju Vukovar se održava po 10. puta i uistinu je zadovoljstvo vidjeti ovako veliki broj posjetitelja. Uz dva prekrasna vukovarska muzeja i njihove bogate postave, Vukovar je kroz povijest pokazao i kako ima veliku i uspješnu sportsku tradiciju koja se nastavila do današnjih dana - ispričala je zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.

Mujkić je ujedno podsjetila i na humanitarnu akciju za malu Mašu te je pozvala sve posjetitelje na sudjelovanje u istoj.

03 GIMNASTICARKE
Vukovarske gimnastičarke sudionice programa

Noć muzeja u Gradskom muzeju Vukovar posjetila je i Marina Sekulić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vukovara koja je naglasila kako Vukovar može biti ponosan na svoja dva muzeja koji su dobitnici brojnih priznanja na državnoj i europskoj razini.

- Drago mi je vidjeti veliki broj naših sugrađana i posjetitelja na Noći muzeja jer je ovo bila prilika da se upoznaju s bogatom i vrijednom postavom oba muzeja. Ova manifestacija dokaz je kako je kulturni i turistički segment grada na Dunavu iz dana u dan sve jači i sadržajniji - rekla je pročelnica Sekulić.

U MVK izvlačenje dobitnika vučedolskoga blaga

U Muzeju vučedolske kulture posjetitelji su upoznali sportove i igre kojima su se bavili Vučedolci prije pet tisuća godina, prije svega to je vučedolski desetoboj. Posjetitelji su imali mogućnost razgledavanja stalnoga postava putem zanimljive pitalice pomoću koje su otkrivali bitne elemente o vučedolskoj kulturi, a na kraju razgledavanja riješenu pitalicu s navedenim podatcima ubacili su u kutiju iz koje je izvučen sretan dobitnik vučedolskoga blaga.
04 VUCEDOL
Noć muzeja u Muzeju vučedolske kulture

Pitalica je bila prilagođena za djecu i odrasle. U pedagoškoj radionici djeca su izrađivala predmete koji su nekada Vučedolcima služili u svakodnevnom životu za lov i ribolov. Filipa Kasalo iz OŠ Nikole Andrića održala je predavanje iz povijesti sporta. U polivalentnoj dvorani organiziran je kutak s labirintom nazvan „Mission Impossible“ gdje su se najmlađi posjetitelji natjecali u prelasku prepreka.

Pročitano 1662 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac