NAJNOVIJE
Zlatko Dalić u Vinkovcima na predstavljanju knjige

U Vinkovcima u organizaciji Rotary kluba Vinkovci 1937. predstavljena je knjiga "Zlatko Dalić - Rusija naših snova".

(Petak, 18 Siječanj 2019 21:20)
Penava osudio sukob maloljetnih navijača

U izjavi za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osudio je sukob nekoliko maloljetnih osoba pripadnika dviju navijačkih skupina.

(Petak, 18 Siječanj 2019 17:40)
Ovogodišnje Vinkovačke jeseni pod sloganom “Tri nam drage riječi”

Održana je prva sjednica Organizacijskog odbora vinkovačkih jeseni na kojoj su članovi jednoglasno prihvatili ideju scenaristice svečanosti otvorenja 54. Vinkovačkih jeseni Ane Cvenić koja je za slogan predložila naziv “Tri nam drage riječi” rekavši kako se iza toga naziva kriju Slavonija, Srijem i Baranja.

(Petak, 18 Siječanj 2019 14:43)
PU vukovarsko-srijemska: Sukob dvije navijačke skupine

Nakon dojave o fizičkom sukobu više osoba na vukovarskom autobusnom kolodvoru, 16. siječnja, oko 19,20 sati djelatnici PU vukovarsko-srijemske na mjestu događaja zatekli su nekoliko sudionika.

(Petak, 18 Siječanj 2019 13:42)
Raspušteno Gradsko vijeće grada Iloka

Vlada RH prihvatila je rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća grada Iloka zbog nepravovremenog donošenja proračuna, javlja Hina.

(Četvrtak, 17 Siječanj 2019 15:10)
Šoljić: Neka Milaković prestane sijati mržnju ili neka odstupi iz javnoga života Hrvatske

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara održala je konferenciju za medije na kojoj je upozorila da događaje koji se proteklih dana u Vukovaru te ustvrdili kako nisu dobri ni za grad heroj niti za hrvatsku državu.

(Četvrtak, 17 Siječanj 2019 13:36)
David Boban treći u Samoboru

U Samoboru je održan međunarodni karate turnir Grand Prix Croatia. Nastupilo je 1618 natjecatelja, 213 klubova iz 25 država. Karate klub Vukovar '91 predstavljalo je 6 natjecatelja u pratnji trenera Igora Štalmajera. Od natjecatelja, David Boban je osvojio 3. mjesto u borbama. Nastupili su još i Dorotea Plavšić, Maria Zera, Asja Štalmajer, Vitto Furundžija i Ivano Bajrak, ali ovaj put bez plasmana.

(Četvrtak, 17 Siječanj 2019 11:45)

Nova knjiga o Vukovaru - "Kultura sjećanja između emocija i institucija. Reprezentiranje Vukovarske bitke od 1991. do 2016."

Mateo Žanić Mateo Žanić Foto: Vedran Vuleta

U Mramornoj dvorani Gradskog muzeja Vukovar svečano je predstavljena knjiga "Kultura sjećanja između emocija i institucija. Reprezentiranje Vukovarske bitke od 1991. do 2016."

- Radi se o kulturi sjećanja na vukovarsku bitku potaknuta idejom koja se nekada zna provlačiti kroz hrvatsku javnost da je Vukovar zaboravljen unutar hrvatske javnosti. Mislim da se unutar ove knjige vidi da to ipak nije slučaj jer se o Vukovaru puno pisalo i mislim da je Vukovar zaživio u hrvatskom nacionalnom identitetu kao jedno iznimno važno, moralno i imaginarno mjesto. Međutim, raspravlja se i o brojnim stvarima, nakon povratka stanovništva, kao na primjer o odnosu institucija koji nekada nije bio onakav kakvim se očekivalo - rekao je autor knjige dr.sc. Mateo Žanić, znanstveni suradnik u Područnom centru Instituta Ivo Pilar u Vukovaru.

Po njegovim riječima knjiga se više bavi onime što se događalo nakon vukovarske bitke, ali je određena pažnja ipak posvećena bitki i nekim faktografskim činjenicama.

- Međutim, interpretacija kreće s onim što se događalo nakon završetka bitke i s onim što se događalo s prikazivanjem Vukovara u hrvatskoj javnosti nakon okupacije – kaže Žanić.

U predstavljanju knjige sudjelovali su i njezin urednik voditelj Instituta Ivo Pilar prof.dr.sc. Dražen Živić, dr.sc. Domagoj Tomas i prof.dr.sc. Željko Pavić.

Žanić

Pročitano 1225 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija