NAJNOVIJE
U Vukovaru simpozij o palijativnoj skrbi

U Hrvatskome domu Vukovar svečano je počeo treći dvodnevni simpozij palijativne skrbi s temom Bol - peti vitalni znak - palijativna skrb u službi svladavanja patnje.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 19:32)
Oršulić: Moja ratna priča

Povodom Mjeseca hrvatske knjige i Dana Matice hrvatske u Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljena je knjiga Moja ratna priča autorice liječnice dr. Vesne Oršulić iz Nove Gradiške.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 19:30)
Obilježena 27. obljetnica stradanja mještana Lovasa u minskom polju

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja mještani Lovasa prisjetili su se 18. listopada 1991. godine, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nakon okupacije mjesta izdvojili skupinu od 51 mještana i natjerali ih u minsko polje, pri čemu je poginula 21 osoba, 14 ih je ranjeno, a za zločine dosad nitko nije odgovarao. 

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 16:47)
Turistička valorizacija tematskih i kulturnih ruta

U organizaciji Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Vukovara, Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute – Tur kultur te Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj – Klub članova selo u Vukovaru se održava dvodnevna edukacija na temu Turistička valorizacija tematskih i kulturnih ruta.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 15:02)
U Vinkovcima traje kongres pod nazivom Učimo na iskustvima

Od 18.do 21.listopada u Vinkovcima se održava 22.kongres Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći (HUDHMP) s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Učimo na iskustvima. Kongres je okupio djelatnike hitne medicinske pomoći iz cijele Hrvatske i inozemstva, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar -Kitarović.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 13:04)
Proširuje se vrtić u Nuštru

Godinama je zbog nedostatka mjesta 30-tak Nuštaraca moralo upisivati svoju djecu u vinkovačke vrtiće, međutim sada je potpisan Ugovor o dogradnji predškolske ustanove Vrtuljak u Nuštru između načelnika općine Nuštar Hrvoja Drinovca i direktora tvrtke Planum-građenje iz Vukovara Đure Bamburača pa će mali Nuštarci vrtićke dane provoditi u svome mjestu. Investicija je vrijedna 1.594.000,00 kuna plus PDV, projekt je prošao na natječaju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Općina Nuštar ga sufinancira s 200 tisuća kuna.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 11:42)
Željko Sabo novi je predsjednik Županijske organizacije SDP-a

Novoimenovani predsjednik Županijske organizacije SDP-a je Željko Sabo.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 11:42)

Nova knjiga o Vukovaru - "Kultura sjećanja između emocija i institucija. Reprezentiranje Vukovarske bitke od 1991. do 2016."

Mateo Žanić Mateo Žanić Foto: Vedran Vuleta

U Mramornoj dvorani Gradskog muzeja Vukovar svečano je predstavljena knjiga "Kultura sjećanja između emocija i institucija. Reprezentiranje Vukovarske bitke od 1991. do 2016."

- Radi se o kulturi sjećanja na vukovarsku bitku potaknuta idejom koja se nekada zna provlačiti kroz hrvatsku javnost da je Vukovar zaboravljen unutar hrvatske javnosti. Mislim da se unutar ove knjige vidi da to ipak nije slučaj jer se o Vukovaru puno pisalo i mislim da je Vukovar zaživio u hrvatskom nacionalnom identitetu kao jedno iznimno važno, moralno i imaginarno mjesto. Međutim, raspravlja se i o brojnim stvarima, nakon povratka stanovništva, kao na primjer o odnosu institucija koji nekada nije bio onakav kakvim se očekivalo - rekao je autor knjige dr.sc. Mateo Žanić, znanstveni suradnik u Područnom centru Instituta Ivo Pilar u Vukovaru.

Po njegovim riječima knjiga se više bavi onime što se događalo nakon vukovarske bitke, ali je određena pažnja ipak posvećena bitki i nekim faktografskim činjenicama.

- Međutim, interpretacija kreće s onim što se događalo nakon završetka bitke i s onim što se događalo s prikazivanjem Vukovara u hrvatskoj javnosti nakon okupacije – kaže Žanić.

U predstavljanju knjige sudjelovali su i njezin urednik voditelj Instituta Ivo Pilar prof.dr.sc. Dražen Živić, dr.sc. Domagoj Tomas i prof.dr.sc. Željko Pavić.

Žanić

Pročitano 1017 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija