Ispiši ovu stranicu

Pisci iz Sirije i Palestine gostovali u Vukovaru

Adania Shibli i Golan Haji Adania Shibli i Golan Haji Foto: Marija Molnar

Mirovna grupa mladih Dunav Vukovar (MGMD) u u partnerstvu s Udrugom za promicanje kultura Kulturtreger, organizirala je u Gradskoj knjižnici Vukovar – odjelu za mlade Spajalica, književni razgovor i čitanje arapskih književnih djela pod nazivom Revija malih književnosti-Sjedinjene Države Levanta.

Gostovali su sirijsko-kurdski pjesnik i prevoditelj Golan Haji i spisateljica Adania Shibli iz Palestine. Događaj je dio Booksin festivala koji se održava posljednjih 13 godina, a ove predstavlja suvremenu književnost na arapskom jeziku. -Haji je liječnik koji je prvo vrijeme rata u Siriji proveo radeći u poljskoj bolnici na bojištu, a zadnjih godina živi u Parizu. Piše na arapskom jeziku. Shibli živi na relaciji Jeruzalem -Berlin. Predaje na sveučilištu, autorica je dvaju romana, nekoliko drama te brojnih priča i eseja objavljenih na različitim jezicima – pojasnila je Miljenka Buljević, predsjednica udruge Kulturtreger te organizatorica i umjetnička direktorica Booksin festivala. Ove se godine inače na reviji predstavlja sedmero književnika iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine.

-Arapska se književnost gotovo uopće kod nas ne prevodi, a njihove suvremene autore ne poznajemo. Mi smo preveli 11 arapskih autora i ove smo godine započeli trogodišnji ciklus upoznavanja upravo s arapskom književnosti, dovodeći u hrvatsku sedam autora iz zemalja istočnoga Mediterana. S tim dijelom svijeta dijelimo jedan dio povijesti vezan uz Otomansko carstvo, ali u ovo suvremeno doba, pogotovo u ovom području dijelimo i one trenutke u kojima je veliki broj izbjeglica iz tih zemalja prošao Slavonijom. Dijelimo s njima i iskustvo rata te podjela. Zboga toga nam je bilo važno dovesti ove autore u Vukovar, a festival se inače održava u Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku i Osijeku – istaknula je Buljević.

Nakon vrlo žive rasprave publike s gostujućim piscima, Haji i Shibli pročitali su dijeliće svog spisateljskog rada tako da je publika mogla uživati i u arapskom jeziku kojeg nema toliko prilike čuti uživo. Događaj je privukao veliki broj mladih posjetitelja, a sve ih je skupa pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić. U ime organizatora, Martina Uglik ispred MGMD-a, pojašnjava da u njezinoj udruzi provode projekte vezane za kulturu i umjetnost zbog čega je i nastala suradnja s udrugom Kulturtreger, sve u sklopu Klubture mreže nevladinih organizacija koje djeluju na području nezavisne kulture razmjenjujući iskustva i projekte s ciljem umrežavanja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj.

 

Pročitano 1620 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar