NAJNOVIJE
Započeli 17.Ružičkini dani

U Vukovaru je svečano otvoren 17.međunarodni znanstveno-stručni skup 17.Ružičkini dani "Danas znanost-sutra industrija". Organizatori skupa su Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, Europska udruga za higijensko inženjerstvo i dizajn i The International Union of Food Science and Technology.

(Srijeda, 19 Rujan 2018 14:05)
Održana 11. sjednica Županijske skupštine

U Vinkovcima je održana  11. sjednica Županijske skupštine na kojoj su prihvaćeni izvješće o izvršenju županijskog proračuna za prvih šest mjeseci te drugi rebalans proračuna za 2018. godinu.

(Srijeda, 19 Rujan 2018 13:39)
Zagrebačka filharmonija nastupila druge večeri Vukovarskog festivala komorne glazbe

Nastupom Zagrebačke filharmonije nastavljen je 20.Vukovarski festival komorne glazbe. Koncert pod ravnanjem Davida Danzmayra održan je u perivoju dvorca Eltz, a osim djela B.Bersa i I.pl. Zajca, Zagrebačka je filharmonija izvela i Beethovenovu 3.simfoniju u Es-duru, opp.55 Eroicu. Romancu Zrinjskog iz opere Nikola Šubić Zrinjski otpjevao je bariton Ljubomir Puškarić.

(Srijeda, 19 Rujan 2018 12:20)
Prometna policija provodi akciju EDWARD

Prometna policija PU vukovarsko-srijemske provodi akciju kojom se želi ostvariti da dan protekne bez smrtno stradalih osoba u prometu, a kako bi se to ostvarilo prometna policija će pojačati preventivno-represivne aktivnosti na svim prometnicama Vukovarsko-srijemske županije, kroz suzbijanje najtežih prekršaja u prometu koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama - alkohol i brzina.

(Srijeda, 19 Rujan 2018 11:37)
Novaković petu godinu zaredom pobjednik Teniske Piramide Vukovar

Proteklog vikenda, na terenima teniskog kluba Borovo Naselje uspješno je održan završni turnir teniske lige za rekreativce "Teniska Piramida Vukovar", čime je i službeno završila šesta po redu sezona ovog izuzetno uzbudljivog i zanimljivog natjecanja. Sezona je počela u svibnju, nastupilo je 50-ak tenisača-rekreativaca iz Vukovara i okolice, i nakon niza uzbudljivih mečeva stigao je Masters turnir na kojemu se razigravalo za titulu vladara rekreativnog tenisa u Vukovaru. Na Masters turniru snage je odmjerilo 16 najboljih igrača regularnog dijela sezone, igralo se na izrazito visokoj razini, a na kraju se ipak morao proglasiti pobjednik. U velikom finalu Damir Novaković svladao je mladog Antu Vukovića rezultatom 7-6 6-2, i tako se već petu godinu za redom okrunio titulom prvaka. Na trećem mjestu završio je Adrian Hutz, koji je u borbi za treće mjesto za protivnika imao Gorana Cerića. Organizatori Goran Blažević i Goran Cerić iznimno su zadovoljni i ponosni što se ovaj pozitivni sportski kolektiv širi i jača iz godine u godinu. Isto tako, pozivaju sve ljubitelje rekreativnog tenisa, bez obzira na spol i dob, da se priključe već u idućoj sezoni.

(Srijeda, 19 Rujan 2018 09:08)
Utakmicom protiv nasilja nad ženama

U Vukovaru je održana sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije na kojoj je predstavljen plan ovogodišnjeg obilježavanja Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama. Taj se dan naime u Hrvatskoj obilježava 22.rujna, a u Vukovaru će tim povodom biti odigrana humanitarna nogometna utakmica između HNK Mitnica i HNK Vukovar 1991. Tijekom utakmice prikupljat će se sredstva za rad Sigurne kuće u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

(Utorak, 18 Rujan 2018 15:36)
Završena gradnja i opremanje studentskoga doma u Vukovaru

Studentski dom Leopold u Vukovaru otvorio je vrata građanima i budućim stanarima studentima.

(Utorak, 18 Rujan 2018 13:37)

Pisci iz Sirije i Palestine gostovali u Vukovaru

Adania Shibli i Golan Haji Adania Shibli i Golan Haji Foto: Marija Molnar

Mirovna grupa mladih Dunav Vukovar (MGMD) u u partnerstvu s Udrugom za promicanje kultura Kulturtreger, organizirala je u Gradskoj knjižnici Vukovar – odjelu za mlade Spajalica, književni razgovor i čitanje arapskih književnih djela pod nazivom Revija malih književnosti-Sjedinjene Države Levanta.

Gostovali su sirijsko-kurdski pjesnik i prevoditelj Golan Haji i spisateljica Adania Shibli iz Palestine. Događaj je dio Booksin festivala koji se održava posljednjih 13 godina, a ove predstavlja suvremenu književnost na arapskom jeziku. -Haji je liječnik koji je prvo vrijeme rata u Siriji proveo radeći u poljskoj bolnici na bojištu, a zadnjih godina živi u Parizu. Piše na arapskom jeziku. Shibli živi na relaciji Jeruzalem -Berlin. Predaje na sveučilištu, autorica je dvaju romana, nekoliko drama te brojnih priča i eseja objavljenih na različitim jezicima – pojasnila je Miljenka Buljević, predsjednica udruge Kulturtreger te organizatorica i umjetnička direktorica Booksin festivala. Ove se godine inače na reviji predstavlja sedmero književnika iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine.

-Arapska se književnost gotovo uopće kod nas ne prevodi, a njihove suvremene autore ne poznajemo. Mi smo preveli 11 arapskih autora i ove smo godine započeli trogodišnji ciklus upoznavanja upravo s arapskom književnosti, dovodeći u hrvatsku sedam autora iz zemalja istočnoga Mediterana. S tim dijelom svijeta dijelimo jedan dio povijesti vezan uz Otomansko carstvo, ali u ovo suvremeno doba, pogotovo u ovom području dijelimo i one trenutke u kojima je veliki broj izbjeglica iz tih zemalja prošao Slavonijom. Dijelimo s njima i iskustvo rata te podjela. Zboga toga nam je bilo važno dovesti ove autore u Vukovar, a festival se inače održava u Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku i Osijeku – istaknula je Buljević.

Nakon vrlo žive rasprave publike s gostujućim piscima, Haji i Shibli pročitali su dijeliće svog spisateljskog rada tako da je publika mogla uživati i u arapskom jeziku kojeg nema toliko prilike čuti uživo. Događaj je privukao veliki broj mladih posjetitelja, a sve ih je skupa pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić. U ime organizatora, Martina Uglik ispred MGMD-a, pojašnjava da u njezinoj udruzi provode projekte vezane za kulturu i umjetnost zbog čega je i nastala suradnja s udrugom Kulturtreger, sve u sklopu Klubture mreže nevladinih organizacija koje djeluju na području nezavisne kulture razmjenjujući iskustva i projekte s ciljem umrežavanja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj.

 

Pročitano 616 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija