NAJNOVIJE
Predstavnici Zagrebačke filharmonije upalili II. svijeću na adventskom vijencu u dvorcu Eltz

Na velikom adventskom vijencu u Muzeju grada Vukovara upaljena je druga adventska svijeća koju su upalili predstavnici Zagrebačke filharmonije povodom 20-te godišnjice njihovoga prvoga gostovanja nakon povratka u Vukovar.

(Nedjelja, 09 Prosinac 2018 23:46)
Pupovac: Cilj je izazvati uznemirenost i pravnu nesigurnost

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ustvrdio je u Vukovaru da se pritisci prema jednom broju građana srpske nacionalnosti koji rade ili su radili u gradskoj upravi i drugim institucijama poduzimaju od 1997. godine te da je cilj nedavnih uhićenja u Vukovaru izazvati uznemirenost i pravnu nesigurnost.  

(Subota, 08 Prosinac 2018 14:48)
U Vukovaru održana večer dobročinitelja Inicijative "40 dana za život"

U Vukovaru je održana treća Večer dobročinitelja Inicijative "40 dana za život" koja je održana pod sloganom „Izgrađujmo zajedno kulturu života!“, a koja je okupila oko 120 sudionika.

(Petak, 07 Prosinac 2018 19:41)
Zlatne kune Spačvi, Iločkim podrumima i Iteksu

U Vukovaru je na svečanoj sjednici Gospodarskoga vijeća Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Vukovar, dodijelila plakete Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama s područja Vukovarsko-srijemske županije u prošloj godini.

(Petak, 07 Prosinac 2018 15:01)
MUP RH pojasnio razloge uhićenja Vukovaraca osumnjičenih za ratni zločin

Dan poslije uhićenja pet vukovarskih Srba oglasio se i MUP RH koji pojašnjava razloge uhićenja, ali i najavljuje preseljenje Radne skupine MUP-a u Vukovar. Priopćenje MUP-a RH prenosimo u cijelosti:

(Petak, 07 Prosinac 2018 14:44)
Zločin u Vukovaru 1991. ima svoje ime i prezime

Povodom jučerašnjih uhićenja  pet osoba u gradu Vukovaru od kojih su dvije optužene da su počinile rati zločin u Vukovaru 1991.godine, a tri su privedene na obavijesni razgovor izjavu za medije dao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

(Petak, 07 Prosinac 2018 12:31)
U Vukovaru proslavljen blagdan svetog Nikole i otvoreno klizalište

U organizaciji Grada Vukovara i ove je godine na središnjem gradskom trgu proslavljen blagdan Sv. Nikole, a na radost brojnih građana otvoreno je i klizalište.

(Četvrtak, 06 Prosinac 2018 19:32)

Pisci iz Sirije i Palestine gostovali u Vukovaru

Adania Shibli i Golan Haji Adania Shibli i Golan Haji Foto: Marija Molnar

Mirovna grupa mladih Dunav Vukovar (MGMD) u u partnerstvu s Udrugom za promicanje kultura Kulturtreger, organizirala je u Gradskoj knjižnici Vukovar – odjelu za mlade Spajalica, književni razgovor i čitanje arapskih književnih djela pod nazivom Revija malih književnosti-Sjedinjene Države Levanta.

Gostovali su sirijsko-kurdski pjesnik i prevoditelj Golan Haji i spisateljica Adania Shibli iz Palestine. Događaj je dio Booksin festivala koji se održava posljednjih 13 godina, a ove predstavlja suvremenu književnost na arapskom jeziku. -Haji je liječnik koji je prvo vrijeme rata u Siriji proveo radeći u poljskoj bolnici na bojištu, a zadnjih godina živi u Parizu. Piše na arapskom jeziku. Shibli živi na relaciji Jeruzalem -Berlin. Predaje na sveučilištu, autorica je dvaju romana, nekoliko drama te brojnih priča i eseja objavljenih na različitim jezicima – pojasnila je Miljenka Buljević, predsjednica udruge Kulturtreger te organizatorica i umjetnička direktorica Booksin festivala. Ove se godine inače na reviji predstavlja sedmero književnika iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine.

-Arapska se književnost gotovo uopće kod nas ne prevodi, a njihove suvremene autore ne poznajemo. Mi smo preveli 11 arapskih autora i ove smo godine započeli trogodišnji ciklus upoznavanja upravo s arapskom književnosti, dovodeći u hrvatsku sedam autora iz zemalja istočnoga Mediterana. S tim dijelom svijeta dijelimo jedan dio povijesti vezan uz Otomansko carstvo, ali u ovo suvremeno doba, pogotovo u ovom području dijelimo i one trenutke u kojima je veliki broj izbjeglica iz tih zemalja prošao Slavonijom. Dijelimo s njima i iskustvo rata te podjela. Zboga toga nam je bilo važno dovesti ove autore u Vukovar, a festival se inače održava u Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku i Osijeku – istaknula je Buljević.

Nakon vrlo žive rasprave publike s gostujućim piscima, Haji i Shibli pročitali su dijeliće svog spisateljskog rada tako da je publika mogla uživati i u arapskom jeziku kojeg nema toliko prilike čuti uživo. Događaj je privukao veliki broj mladih posjetitelja, a sve ih je skupa pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić. U ime organizatora, Martina Uglik ispred MGMD-a, pojašnjava da u njezinoj udruzi provode projekte vezane za kulturu i umjetnost zbog čega je i nastala suradnja s udrugom Kulturtreger, sve u sklopu Klubture mreže nevladinih organizacija koje djeluju na području nezavisne kulture razmjenjujući iskustva i projekte s ciljem umrežavanja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj.

 

Pročitano 804 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija