Ispiši ovu stranicu

Priča o antičkom grobu

Posebnost je izložne i njezina dostupnost osobama oštećenog vida Posebnost je izložne i njezina dostupnost osobama oštećenog vida Foto: Marija Molnar

 U Gradskom muzeju Vukovar sinoć je otvorena izložba Ispričat ću ti priču – priča o antičkom grobu, autorice Timke Alihodžić, više kustosice Antičkog odjela Arheološkog muzeja Zadar. Kroz sedam panoa i vitrine s izloženim materijalom, autorica je prikazala običaje pokapanja u antičkom Zadru te na osnovi rezultata antropološke analize i grobnih priloga pokušala rekonstruirati život ljudi čiji su grobovi prezentirani na izložbi.

Izložba priča o antičkim grobovima pronađenim u Zadru, a izdvojene su četiri atraktivne priče – o čovjeku koji je imao sifilis, o ženi koja je možda bila gatalica, o jednoj dami i mlađoj ženskoj osobi sahranjenoj u grobu sačinjenom od ploča na kojima se nalaze imena četiri druge osobe. U grobovima su pronađeni različiti predmeti.

-Prigodom ispraćanja najmilijih na onaj svijet nije se štedjelo. Znajući da će umrli nastaviti živjeti na drugom svijetu, tugujući bi pokojnicima pripremili raznovrsne darove, od osnovnih kao što su novac za plaćanje putarine i svjetiljke za osvjetljavanje puta, preko luksuznih predmeta do skupocjenoga nakita – istaknula je Alihodžić, dodavši kako na izložbi značajno mjesto zauzima i vitrina sa kopijama predmeta koji su dostupni za taktilni osjet osobama oštećenog vida. Kratke legende su napisane brailleovim pismom. Izložba je popraćena katalogom, a snimljen je i CD koji je prvenstveno namijenjen osobama oštećenog vida.

 

Pročitano 1453 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar