Ispiši ovu stranicu

Započele 20. Vukovarske adventske svečanosti

Prvu svijeću na adventskom vijencu upalila je dogradonačelnica Vukovara Ivana Mujkić Prvu svijeću na adventskom vijencu upalila je dogradonačelnica Vukovara Ivana Mujkić Foto: R. Rac

Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, u Vukovaru su počele 20. vukovarske adventske svečanosti. Prvu svijeću, u Dvorcu Eltz, u ime vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave upalila je njegova zamjenica Ivana Mujkić, poželjevši svima mir i dobro te da blagdansko vrijeme provedu sa svojim najmilijima, i u mislima, s onima kojih više nema.

- Još jednom smo se okupili, kao i svih ovih godina dosada, kako bi podsjetili i prikazali dio bogatstva tradicijske kulture vezane uz nadolazeće vrijeme Božića, vrijeme u kojemu zazivamo mir, ljubav i praštanje - rekla je Mujkić.

Ovogodišnje Vukovarske adventske svečanosti održavaju se do 24. prosinca pod sloganom „Vukovar - to je moja zemlja - to je moj dom“.

02 RUŽA IVANA IVANKA
Ravnateljica GMV Ruža Marić, vukovarska dogradonačelnica Ivana Mujkić i ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar Ivanka Miličić

Komentirajući  ovogodišnji slogan svečanosti, Mujkić je naglasila kako je Vukovar grad uzdignut iz pepela, grad očuvanja hrvatske domovine u kojemu su izgrađeni novi domovi za novo povjerenje, razumijevanje, plemenitost, dobrotu, ljubav i zajedništvo.

- Danas je naš grad mjesto uljuđenog življenja, danas je Vukovar uistinu moja zemlja i moj dom - zaključila je Mujkić.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić podsjetila je kako već dvadesetu godinu za redom Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom i Javnom ustanovom u kulturi Hrvatskim domom Vukovar uz stalnu potporu Grada Vukovara, Vukovarsko srijemske županije ministarstva kulture RH te mnogobrojnih prijatelja organizira Vukovarske adventske svečanosti koje nas kroz četiri tjedna adventa priredbama na podlogama tradicijske kulture uvode u Božić - blagdan svjetla, mira i ljubavi.

- Ovogodišnji slogan adventskih svečanosti nije slučajno odabran. Svjesni sve većeg odlazaka mladih ljudi u potrazi za boljom egzistencijom, ovogodišnji slogan je i poruka svim našim sugrađanima koji su se odselili iz Vukovara, da je ovdje njihov dom i da su uvijek dobrodošli - rekla je Marić.

03 BLAGOSLOV
Gvardijan i župnik Crkve sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić blagoslovio je vijenac

Adventski vijenac je blagoslovio gvardijan i župnik Crkve sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, a glazbeno-scensku igru uz tradicijske običaje od adventa do Božića izveli su studenti Umjetničke akademije iz Osijeka, Mješovit zbor GOOŠ Dragutina Tadijanovića, HKUD fra Petar Bakula iz Posušja te KUD Vesele šokice iz Slavonskog Broda.

U Dvorcu Eltz otvorena je i izložba dječjih crteža i čestitki te božićnih slastica.

04 PROCESIJA
"Svjetlosna rijeka ulicama grada"

Od Crkve sv. Filipa i Jakova do Dvorca Eltz sudionici obilježavanja adventskih svečanosti došli su u procesiji pod nazivom "Svjetlosna rijeka ulicama grada", a prethodno je u crkvi održan prigodni program pod nazivom „Priče iz moga grada" u kojemu su sudjelovali članovi Dramsko - recitatorske skupine Gimnazije Vukovar "Sunčani Grad".

Božićna čarolija grada na Dunavu

Nakon tradicionalnog dijela programa u dvorcu Eltz, na platou ispred Radničkog doma upriličeno je otvorenje Adventa u Vukovaru 2017. te gradskog klizališta uz koreografiju Mažoretkinja grada Vukovara. Na Trgu Republike Hrvatske, zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić zapalila je 1. adventsku svijeću na adventskom vijencu, a program su upotpunili studenti Umjetničke akademije iz Osijeka, Mješoviti zbor GO OŠ Dragutina Tadijanovića, dok je koncert održao Instinkt pop rock band koji se održao u organizaciji agencije „Ideš“.


- Vukovar odiše zvucima božićnih pjesama, središtem grada širi se mirisi medenjaka, tople čokolade, kuhanog vina i raznih slavonskih delicija... Dovoljno je samo da se prepustite uživanju - rekla je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vukovara Marina Sekulić, naglašavajući kako Vukovar ove godine u adventsko vrijeme nudi sasvim novi i drugačiji advent s velikom i bogatom gastro ponudom "Božićnih kućica".

05 VIJENAC TRG
Upaljena je i svijeća na adventskom vijencu na Trgu Republike Hrvatske

Vukovarska predbožićna čarolija time je veća što nam je danas pao prvi ovosezonski snijeg koji je doprinio ugođaju Božića.

- Glazba, fine delicije, jedinstveni događaji, umjetnost, ali i istinski blagdanski ugođaj čekaju vas na ulicama grada heroja. Posjetite Advent u Vukovaru i uživajte u Božiću jer čeka vas pregršt ugodnih iznenađenja i velikih glazbenika koji će dočarati Božićnu čaroliju i probuditi emocije. U goste nam dolazi osim Djeda Božićnjaka i Massimo - najavila je Sekulić.

06 SAJAM
Božićna čarolija na platou ispred Radničkoga doma

Ova vukovarska božićna čarolija organizirana je zahvaljujući velikim naporima gradskog Upravnog odjela za kulturu i turizma u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Vukovara.

Pročitano 2605 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac