NAJNOVIJE
U Vukovaru simpozij o palijativnoj skrbi

U Hrvatskome domu Vukovar svečano je počeo treći dvodnevni simpozij palijativne skrbi s temom Bol - peti vitalni znak - palijativna skrb u službi svladavanja patnje.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 19:32)
Oršulić: Moja ratna priča

Povodom Mjeseca hrvatske knjige i Dana Matice hrvatske u Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljena je knjiga Moja ratna priča autorice liječnice dr. Vesne Oršulić iz Nove Gradiške.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 19:30)
Obilježena 27. obljetnica stradanja mještana Lovasa u minskom polju

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja mještani Lovasa prisjetili su se 18. listopada 1991. godine, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nakon okupacije mjesta izdvojili skupinu od 51 mještana i natjerali ih u minsko polje, pri čemu je poginula 21 osoba, 14 ih je ranjeno, a za zločine dosad nitko nije odgovarao. 

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 16:47)
Turistička valorizacija tematskih i kulturnih ruta

U organizaciji Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Vukovara, Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute – Tur kultur te Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj – Klub članova selo u Vukovaru se održava dvodnevna edukacija na temu Turistička valorizacija tematskih i kulturnih ruta.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 15:02)
U Vinkovcima traje kongres pod nazivom Učimo na iskustvima

Od 18.do 21.listopada u Vinkovcima se održava 22.kongres Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći (HUDHMP) s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Učimo na iskustvima. Kongres je okupio djelatnike hitne medicinske pomoći iz cijele Hrvatske i inozemstva, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar -Kitarović.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 13:04)
Proširuje se vrtić u Nuštru

Godinama je zbog nedostatka mjesta 30-tak Nuštaraca moralo upisivati svoju djecu u vinkovačke vrtiće, međutim sada je potpisan Ugovor o dogradnji predškolske ustanove Vrtuljak u Nuštru između načelnika općine Nuštar Hrvoja Drinovca i direktora tvrtke Planum-građenje iz Vukovara Đure Bamburača pa će mali Nuštarci vrtićke dane provoditi u svome mjestu. Investicija je vrijedna 1.594.000,00 kuna plus PDV, projekt je prošao na natječaju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Općina Nuštar ga sufinancira s 200 tisuća kuna.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 11:42)
Željko Sabo novi je predsjednik Županijske organizacije SDP-a

Novoimenovani predsjednik Županijske organizacije SDP-a je Željko Sabo.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 11:42)

Svečano otvorena nova zgrada Državnog arhiva Vukovar

U novu zgradu Državnoga arhiva Vukovar uloženo je ukupno 11,8 milijuna kuna U novu zgradu Državnoga arhiva Vukovar uloženo je ukupno 11,8 milijuna kuna Foto: R. Rac

U Vukovaru je svečano otvorena nova zgrada Državnoga arhiva Vukovar, matičnog arhiva Vukovarsko-srijemske županije. 

Svečanosti otvorenja uz brojne uzvanike iz političkog, kulturnog i društvenog života grada i županije, nazočila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica je rekla kako Državni arhiv u Vukovar s ponosom može reći kako od danas ima najmoderniju i tehnički najsuvremeniju građevinu za primjerno čuvanje kulturnoga blaga i baštine ovoga kraja.

02 MINISTRICA
Svečanosti otvaranja nove zgrade Državnog arhiva Vukovar nozočila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

- Također ovaj suvremeni prostor koji je opremljen i modrenom tehnologijom zasigurno će svim djelatnicima Državnog arhiva Vukovar omogućiti još kvalitetniji rad, a na sveopće zadovoljstvo građana koji će upravo na ovome mjestu moći pronaći pisane tragove zavičajne baštine - rekla je  Obuljen Koržinek.

Ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, Petar Elez rekao je da je vukovarski Državni arhiv "čuvar" naše pisane zavičajne baštine te kao takav predstavlja izvorište ne samo povijesno znanstvenih pothvata usmjerenih ka istraživanju raznih aspekata prošlosti Vukovarsko-srijemske županije, nego i privatnih genealoških istraživanja, kojima pojedine osobe nastoje dobiti što potpunije odgovore o vlastitome porijeklu i obiteljskim korijenima.

 - Stručno-znanstvenim metodama konzervatorskih zahvata arhivi u svijetu nastoje osigurati trajno i dugoročno očuvanje arhivskog gradiva, a razvojem informacijskih tehnologija omogućuju da to arhivsko gradivo bude lako i brzo dostupno, gdje god se nalazili, u svakom trenutku - ispričao je Elez.

Elez je naglasio kako Državni arhiv u Vukovaru djeluje već deset godina, a preseljenje u nove prostore je nazvao projektom za budućnost.  Prisutne je upoznao i s novom zgradom u kojoj je od danas smještena ova institucija. Naglasio je kako su kapaciteti za smještaj arhivske građe 3000 dužnih metara, a po potrebi mogu se proširiti za još dodatnih 2000 dužnih metara.  

- Grad Vukovar je u skladu sa zakonom o arhivskom gradivu i arhivima osigurao prostor, odnosno, zgradu za smještaj arhiva, međutim ona se, zbog posljedica ratnih razaranja, ali i naknadne devastacije i pljačke, nalazila u derutnom stanju, a s obzirom na kvalitetu postojeće gradnje, kao i organizaciju unutrašnjeg prostora, u većoj mjeri nije udovoljavala specifičnim organizacijskim i arhitektonskim uvjetima, koje, kada su u pitanju pohrana, čuvanje, zaštita i obrada arhivskog gradiva, nalažu suvremena arhivska teorija i praksa. Izradom Glavnog projekta njezine rekonstrukcije i izgradnje nastojalo se premostiti spomenute probleme i osigurati uistinu adekvatno i trajno rješenje za smještaj arhivskog gradiva. Ovim je projektom bilo predviđeno obnavljanje ulične zgrade u postojećem gabaritu s potpunom rekonstrukcijom pročelja, a u skladu sa statusom povijesne građevine u zoni zaštićene i registrirane povijesne cjeline grada Vukovara, dok se stražnji dio prvotno srušio te se ondje sagradilo arhivsko spremište na tri razine - podrum, prizemlje i kat, velika čitaonica za istraživače te prostorije za prijem i sređivanje gradiva - rekao je Elez.

04 GRADJA
Bogata arhivska građa

Najavio je i kako u skorašnjoj budućnosti u Državni arhiv Vukovar stiže dio arhivske građe iz Vinkovaca i Osijeka, te arhivska građa tvornice Borovo. Očekuje se i skoro dopremanje građe o vukovarskom vlastelinstvu kao i građe koja se nalazi po gradovima i općinama.

Elez se zahvalio županu vukovarsko-srijemskom Boži Galiću na dosadašnjoj suradnji, Gradu Vukovaru na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom, koji  je uložio velike napore da Državni arhiv u Vukovaru dobije primjeren prostor, te Ljiljani Blažević ispred Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovaru, koji je u velikoj mjeri pomogao realizaciju cijeloga ovoga projekta.

Vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček je rekao kako je ovo zasigurno jedan o povijesnih dana za grad na Dunavu. Podsjetio je kako je uredbom Vlade Republike Hrvatske od 11. siječnja 2007. osnovan Državni arhiv u Vukovaru kao "područni državni arhiv, koji obavlja arhivsku službu na području Vukovarsko-srijemske županije", a ovim današnjim činom Vukovar se još jednom etablirao kako povijesno, administrativno i kulturno središte nekadašnje Srijemske te današnje Vukovarsko-srijemske županije.

- Ovo je samo jedan kotačić u procesu povratka svih onih institucija koje i pripadaju Vukovaru. U ovo velebno zdanje je od 2015. godine do danas uloženo oko 7 milijuna kuna uz pomoć Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Novi prostor omogućit će povratak arhivske građe koja trenutno razasuta po cijeloj Hrvatskoj, dok će znanstvenicima omogućiti odlične uvjete za daljnji rad i istraživanje. Nadam se kako će i u budućnosti Državni arhiv Vukovar i Grad Vukovar njegovati odličnu suradnju - komentirao je Pavliček.

03 OTVORENJE
Svečanosti nazočili brojni predstavnici političkog, kulturnog i društvenog života grada i županije

Prisutne je pozdravio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je čestitao ravnatelju Elezu na dosadašnjem radu i svim naporima koje uložio u očuvanju arhivskoga gradiva, ali naporima koji uključuju rad na izgradnji i adaptaciji ovoga respektabilnog zdanja.

U novu zgradu vukovarskog Državnog arhiva ukupno je uloženo  11,8 milijuna kuna.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi Vokalnoga ansambla "Brevis" iz Osijeka, Dječji zbor "Vukovarski golubići", te akademski glumci Gradskog kazališta "Joza Ivakić" iz Vinkovaca Matea Marušić i Vladimir Andrić. 

Pročitano 1559 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija