Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Mladi upoznati s životom i radom Nikole Andrića

150 godina od rođenja Nikole Andrića 150 godina od rođenja Nikole Andrića Foto: Vedran Vuleta

U okviru 13. dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji se održavaju od 15. do 30. listopada u rodnoj kući Lavoslava Ružičke održan je prigodni program pod nazivom Velikani hrvatske znanosti i umjetnosti – 150 godina rođenja Nikole Andrića, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola.

Organizatori iz Ogranka Matice Hrvatske u Vukovaru htjeli su ovime upoznati građane našega grada s onime što je Nikola Andrić napravio i čime je zaslužio da jedna škola u gradu nosi njegovo ime, rekla je Darija Benaković, knjižničarka u OŠ Mitnica i članica Ogranka Matice Hrvatske Vukovar.

- Učenici OŠ Nikole Andrića predstavili su se prezentacijom o životu i radu toga književnika, a u drugom djelu dr. sc. Vesna Vujić izložila je dio svoje doktorske radnje, pa su stoga život i djelo Nikole Andrića prikazani iz dječje perspektive i znanstvene razine – rekla je Benaković.

Nikola Andrić rodio se u Vukovaru 1867. godine. Pučku školu pohađao je u rodnom gradu, a gimnaziju u Osijeku (1879.-1887.). Studirao je slavistiku u Beču (1887.-1889.) i romanistiku u Parizu (1889.-1991.), a u doktora filologije promoviran je 1897. godine. Bio je dramaturg i intendant Hrvatskog narodnog kazališta. Zajedno sa Stjepanom Miletićem 1898. utemeljio je zagrebačku glumačku školu. Godine 1907. jedan je od osnivača i prvi upravitelj osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta, a u Kraljevini SHS bio je pomoćnik ministra nastave Stjepana Radića. Umro je u Zagrebu, 1942. godine i pokopan je na Mirogoju.

NIKOLA ANDRIĆ

Vesna Vujić, ravnateljica OŠ Trpinja istaknula je kako je Andrić najpoznatiji po djelu Branič jezika hrvatskoga iz 1911, po kojem je komentirao i davao savjete želeći izbjeći sve veću navalu tuđica na hrvatskih jezik.

- Svakako ono što je manje spominje je rječnik Šta je šta. Stvarni hrvatski rječnik u slikama, koji je priredio 1938. Godine zajedno s Isom Velikanovićem. To je do sada prvi i jedini slikovni rječnik - kaže Vujić i dodaje kako je Andrić zasigurno autor riječi „telefonistica“ te da je još puno toga što nam je ostavio u nasljeđe.

Okupljene je na manifestaciji ispred Grada Vukovara pozdravila zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

- Drago mi je što se djeca na ovaj način približavaju radu Matice Hrvatske i da na taj način obogaćuju svoj kulturni život. Nadam se da će tako nastaviti i u budućnosti - poručila je Mujkić. 

Pročitano 1977 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI