Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Film 'Krvava berba grožđa' izazvao suze i ovacije

Premijera filma Krvava berba grožđa Premijera filma Krvava berba grožđa Foto: Udruga dr. Ante Starčević - Tovarnik

Sinoć je održana je svečana premijera dokumentarnog filma 'Krvava berba grožđa', redatelja Silvija Mirošničenka za koji je od samog početka vladao golem interes. U dvorani Art-kina Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu skupilo više od 400 ljudi, a mnogi su cijeli film odgledali na nogama ili na podu.

Premijeru ovog dokumentarca nisu propustili brojni ugledni gosti iz političkog i kulturnog života, među ostalima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, državni tajnici Zvonko Milas i Nikola Mažar, zastupnica u hrvatskom saboru Irena Petrijevčanin Vuksanović, direktor hrvatskih šuma Krešimir Žagar, predstojnik ureda Vukovarsko-srijemskog župana Marinko Beljo, načelnica Općine Lovas Tanja Cirba, redatelj Branko Ištvančić i brojni drugi.

PREMIJERA-KRVAVA-BERBA-GROŽĐA1

- Film će 18. Listopada biti prikazan u Lovasu, a nakon toga ga možemo očekivati u Vukovaru, Osijeku, Našicama, Sinju, Splitu i u drugim gradovima diljem Hrvatske. U tijeku je i prevođenje filma na engleski jezik kako bi mogao biti prikazan diljem svijeta. Krvava berba grožđa proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj i opisuje sve strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali nesrbi u Lovasu od strane tzv. JNA i paravojne jedinice ”Dušan Silni”. Lovas se izdvaja i kao mjesto koje je poslužilo za realiziranje sulude srpske ideje čišćenja minskoga polja tijelima nesretnih mještana, koji su bili tjerani proći preko njega – rekao je producent Antun Ivanković.

PREMIJERA-KRVAVA-BERBA-GROŽĐA

Pokretači ovoga značajnoga projekta su autor filma Silvijo Mirošničenko i producent Antun Ivanković. Ovaj autorski dokumentarac koji promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge za audiovizualno stvaralaštvo „Artizana“ iz Zagreba. Projekt je nastajao uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Zaklade „Adris“ i Vukovarsko-srijemske županije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Općine Lovas.

Pročitano 2585 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI