Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Premijera filma „Krvava berba grožđa“

Krvava berba grožđa Krvava berba grožđa Foto: Udruga dr. Ante Starčević - Tovarnik

Premijera filma „Krvava berba grožđa“, redatelja Silvija Mirošničenka bit će upriličena u Zagrebu u Art-kinu Metropolis (Muzej suvremene umjetnosti), u četvrtak 12. listopada 2017. godine s početkom u 19 sati uz nazočnost sudionika koji su sudjelovali u snimanju filma. Također, film će biti prikazan i u Lovasu, na obljetnicu stradavanja mještana u minskom polju, 18. listopada.

- Ovaj dokumentarni film proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, a u istom su opisane sve strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali nesrbi u srijemskom selu Lovasu od strane tzv. JNA i paravojne jedinice ”Dušan Silni”. Zločin u Lovasu jedan je u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu tijekom Domovinskoga rata. Na svom putu prema okupaciji i uništenju grada Vukovara tzv. JNA i ostale paravojne formacije iz Srbije uništavali su i ubijali sve što im se našlo na putu. Tako su 10. listopada 1991. okupirali i spalili Lovas. Međutim, izuzev činjenice da je u toj općini zvjerski i na posebno okrutan način ubijeni mnogi mještani, Lovas se izdvaja i kao mjesto koje je poslužilo za realiziranje sulude srpske ideje čišćenja minskoga polja tijelima nesretnih mještana, koji su bili tjerani proći preko njega – rekao je producent filama Antun Ivanković.

krvava berba grožđa5Fotografija sa sahrane žrtava iz masovne i pojedinačnih grobnica koja je održana 21. ožujka 1998. godine.

Okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena te prisilni rad, samo su dio strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, koji su nakon toga protjerani.

- Film je zabilježio mnogobrojna potresna svjedočanstva preživjelih mještana Lovasa koji svjedoče o ratnim zločinima za vrijeme Domovinskoga rata – kaže Ivanković.

Optužnica srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine teretila je 14 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe „Dušan Silni“ u listopadu 1991. godine počinili ratni zločin – ubojstvo 70 civila u Lovasu. Sudsko vijeće odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 26. lipnja 2012. godine, izreklo osuđujuću presudu koja je nedugo nakon toga poništena, a novo suženje je u tijeku.  

Pokretači ovoga značajnoga projekta su autor filma Silvijo Mirošničenko i producent Antun Ivanković. Ovaj autorski dokumentarac koji promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge za audiovizualno stvaralaštvo „Artizana“ iz Zagreba. Projekt je nastajao uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Zaklade „Adris“ i Vukovarsko-srijemske županije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Općine Lovas.

Ulaz na premijeru je besplatan. 

Pročitano 3671 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI