Ispiši ovu stranicu

Izložba o Borovu stigla u Vukovar

Na izložbi su novinski članci, fotografije i video snimci Na izložbi su novinski članci, fotografije i video snimci Milan Paun

U Gradskoj knjižnici Vukovar otvorena je izložba Kome treba poduzeće? kombinat Borovo, 1988.-1991.

Izložba je temeljena na višegodišnjem istraživačkom radu Grupe Borovo, a istraživali su klasne sukobe u Kombinatu Borovo predratnih godina.

U svome istraživanju, koje je naslovljeno Kontinuitet društvenih sukoba 1988.-1991.: Kombinat Borovo, prikazali su društveno-političke klime s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, vremena društvenih i ekonomskih reformi i početaka iščezavanja društvenoga vlasništva, kao i prvih, kako oni kažu " eksplicitnih nacionalističkih težnji koje će eskalirati ratnim sukobima".

Kažu da su tadašnji štrajkovi ili čekanja bili koordinirani s određenim političkim kontekstima što je dovelo do destrukcije jedne od najuspješnijih tvornica u ondašnjoj Jugoslaviji.

Izložbu su pripremili Sven Cvek, Katarina Duda, Snježana Ivčić, Barbara Majnarić, Jasna Račić i Mirna Rul. Cvek je govorio na otvaranju, a okupljene je pozdravila ravnateljica knjižnice Jelena Miškić.

Na izložbi su novinski tekstovi i fotografije iz toga vremena kao i vide zapisi, a najviše je podataka iz tvorničkoga lista Borovo čiji je poseban primjerak tiskan upravo za ovu izložbu.

Izložba je ranije bila postavljena u Zagrebu i Puli, a u Vukovaru ostaje do 10. studenoga.  

Pročitano 1979 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun