ON AIR . . . . . .

Svečana akademija povodom 130 godina rođenja nobelovca Lavoslava Ružičke

Izvornik diplome nobelove nagrade Lavoslava Ružičke Izvornik diplome nobelove nagrade Lavoslava Ružičke Foto: Valerija Lozančić

Povodom 130 godina od rođenja Vukovarca i nobelovca Lavoslava Ružičke u njegovoj rodnoj kući održana je svečana akademija.

Organizirali su je Gradski muzej Vukovar i Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar. Pozdravnu riječ uputila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić koja je naglasila kako se, među ostalim, i ovom svečanom akademijom žele odužiti Ružički za sve što je učinio za grad Vukovar.

 -Predavanja o liku i djelu Lavoslava Ružičke održat će eminentni stručnjaci  koji se u svom životu i radu bave temama Ružičke. Nama je izuzetno važno da se i Grad Vukovar odužio Ružički za sve njegove napore i nastojanja kojima je promovirao Hrvatsku i grad Vukovar. Tako smo, u poslijeratnom periodu organizirali Ružičkine dane koji traju još i danas, nakon dobivanja Nobelove nagrade 1939. godine Ružička je proglašen počasnim građaninom Vukovara, po njemu jedna ulica nosi ime, u njegovoj rodnoj kući otvoren je 1977.g. spomen muzej posvećen njegovom životu i radu. U ratu razorena rodna kuća, obnovljena je 2007.g i  otvoren je kongresni centar Ružičkina kuća, a iste je godine otvoreno i veleučilište koje nosi njegovo ime. Osvrt na njegov život i djelo, dolazak u Vukovar i sve ono što je uslijedilo tema su današnje svečane akademije kojom želimo proslaviti ovu značajnu obljetnicu  - naglasila je Marić.

O Ružički je u ime HAZU-a  govorio i Vukovarac, akademik Pavao Pavličić, voditelj Zavoda HAZU Vukovar koji je naglasio kako je riječ o velikom čovjeku.

-Ovo je velika obljetnica velikog čovjeka. Vukovar čini dobro što proslavlja Ružičku, a to čine i ostale naše institucije. Ružička u HAZU ima  svoju sobu i obilježavaju se sve njegove godišnjice.  Jako je važno što Vukovar obilježava ove obljetnice, posebice stoga što je dugo bio zanemaren. Mogu posvjedočiti da sam kao Vukovarac za Ružičku čuo tek s 15 godina, o njemu se nije smjelo govoriti. I zato je ovo velika stvar. Slučaj Lavoslava Ružičke daje svakome priliku za razmišljanje o odnosu maloga grada i velikog svijeta te velikog čovjeka i njegova zavičaja, rekao je Pavličić.

Osim Pavličića o liku i djelu Lavoslava Ružičke govorili su i prof.dr.sc. Srećko Tomas, dr. Vlado Horvat,
prof.dr.sc. Ante Jukić i i dekan Veleučilišta Lavoslava Ružičke doc.dr.sc. Mirko Smoljić.

Ispred Grada Vukovara nazočne je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić, naglasivši kako će Grad i nadalje u suradnji sa svojim kulturnim i obrazovnim institucijama raditi na promociji i prezentaciji lika i djela Lavoslava Ružičke.

-Planiramo u ovom kongresnom centru otvoriti i muzej sa stalnim postavom s prezentacijom rada koja će biti dostupna svima koje zanima djelo ovoga našega velikana, rekla je Sekulić.

Tom je prigodom izložen izvornik diplome nobelove nagrade Lavoslava Ružičke , a otvorena je i izložba Ružička i Vukovar.

U prigodnom su programu sudjelovali tenor Josip Paulić i učenici  kemičari Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

Predavanje pod nazivom “Vukovarac i nobelovac Leopold Lavoslav (Stjepan) Ružička, povodom 130 godina od rođenja” u okviru ciklusnog programa Kulturni četvrtak održat će se nečeras s početkom u 18 sati i  u Gradskoj knjižnici Vukovar.

Lavoslav Ružička, hrvatski organski kemičar i nobelovac (Vukovar, 13. 09. 1887. – Mammern na Bodenskom jezeru, 26. 09. 1976.), jedan je od najvećih hrvatskih znanstvenika,  završio je klasičnu gimnaziju u Osijeku, diplomirao kemiju na Tehničkoj visokoj školi u Karlsruheu, Njemačka, gdje je pod voditeljstvom H. Staudingera, budućega dobitnika Nobelove nagrade za kemiju, doktorirao (1910.) i ostao raditi kao asistent. Kada je 1912. Staudinger postao profesor Savezne tehničke visoke škole (Eidgenössische Technische Hochschule, ETH) u Zürichu, s njim je u Zürich došao i Ružička, gdje je 1917. dobio švicarsko državljanstvo, 1918. postao privatni docent, a 1923. titularni profesor. God. 1925–26. radio je u Ženevi, a 1926–29. bio je profesor organske kemije na Sveučilištu u Utrechtu, Nizozemska, da bi 1929. postao profesor i predstojnik Laboratorija za organsku kemiju na ETH-u. Na povratak u Zürich privukle su ga mogućnosti koje je pružala švicarska kemijska, osobito farmaceutska industrija i industrija mirisa, s kojima je dugo godina uspješno surađivao. Ružička je dobio ponudu i za profesuru u Zagrebu, no otklonio ju je zbog nedostatnih sredstava za istraživački rad na Zagrebačkom sveučilištu.

Za svoja istraživanja polimetilena i viših terpena dobio je 1939. s njemačkim kemičarom A. F. J. Butenandtom Nobelovu nagradu za kemiju. Zbog ratnih prilika Ružička nije otišao na dodjelu Nobelove nagrade u Stockholm, nego mu je 16.01.1940. nagradu predao švedski veleposlanik na posebnoj svečanosti u ETH-u. Tim je povodom na poziv Hrvatskoga kemijskoga društva došao u Zagreb, gdje je 16. 03. 1940. održao predavanje pod naslovom 'Od dalmatinskog buhača do seksualnih hormona'. Tada je bio izabran za počasnoga člana JAZU i počasnoga doktora Sveučilišta u Zagrebu te za počasnoga člana Hrvatskoga kemijskoga društva, Hrvatskoga prirodoslovnoga društva i Hrvatskoga liječničkoga društva. Tijekom II. svjetskog rata Ružička je izgubio nekoliko vrijednih suradnika, ali je svoj laboratorij nastojao popuniti vrsnim mlađim kemičarima. Tako je, među ostalima, pozvao u Zürich i Vladimira Preloga, budućega hrvatskog nobelovca, koji je 1950. na ETH-u postao redoviti profesor, a 1957., nakon odlaska Ružičke u mirovinu, preuzeo predstojništvo Laboratorija za organsku kemiju. Ružička je bio i počasni član Matice hrvatske, a proglašen je i počasnim građaninom Vukovara. Bio je počasni doktor i većega broja svjetskih sveučilišta i član mnogih učenih društava i akademija. Osim kemijom, Ružička se intenzivno bavio i uzgojem cvijeća i alpskih biljaka; zanimao se za slikarstvo, posebno nizozemskih majstora XVII. st., a svoju je kolekciju umjetničkih slika poklonio Kunsthausu u Zürichu.

Ružička je često dolazio u Hrvatsku, gdje je nastojao utjecati na provođenje znanstvene politike. Dio ostavštine s osobnim dokumentima, medaljama i poveljom o dodjeli Nobelove nagrade pohranjen je u HAZU. U Vukovaru je 1965. na njegovoj rodnoj kući bila postavljena spomen-ploča, a 1977. u njoj je bio otvoren i spomen-muzej. Kuća je uništena 1991. u Domovinskom ratu, a na poticaj HAZU i uz pomoć Zaklade Kuća Ružička obnovljena je i dograđena, te na 120. obljetnicu Ružičkina rođenja predana na uporabu gradu Vukovaru. Ružički u čast kemičari, kemijski inženjeri i tehnolozi organiziraju od 1978. u Vukovaru redovite smotre znanstvene i stručne djelatnosti, u pravilu svake druge godine, pod naslovom Ružičkini dani. 

Pročitano 103 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Vijesti u slici

U Hrvatskoj se 22.rujna obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U Hrvatskom saboru...
Na površini 10 tisuća metara kvadratnih u Vukovaru se gradi 13,2 milijuna kuna vrijedan Smještajni kompleks 204....
Na inicijativu vukovarske gradske vijećnice, privatne poduzetnice i projektne menadžerice Virtualnog ženskog...
U Zagrebu je 17. rujna 2017. godine  održan otvoreni kup u wushu kung fu disciplini gurajuće ruke. ...
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima od osnutka 2006. godine usmjerena je na ostvarivanje prava i poboljšanje...
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je nakon provedenih internih natječaja imenovao 18 novih...
U okviru Preventivnog programa u dentalnoj medicini kojeg je inicirao Dom zdravlja Vukovar, a koji će se provoditi u...
Vukovar je prvi grad na istoku Hrvatske koji je uveo sustav javnih bicikla.
U Gradskoj vijećnici, gradonačelnik Ivan Penava i direktor vinkovačke tvrtke Polion Igor Gali, potpisali su ugovor o...
Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije dobio je radiokomunikacijsku opremu. Riječ je o motorolinim...
Postignuto suglasje Nakon što je prošloga petka u Gradskoj upravi u Vukovaru održan sastanak predstavnika Grada...
Povodom Dana hrvatske ratne mornarice, proslavljenog 18. rujna, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava čestitao je...
Svečano su otvoreni radovi na uređenju središta općine Darda financirani iz Programa integrirane fizičke,...
Nogometni klub Slavonac iz Komletinaca osvojio je drugo mjesto na međunarodnome turniru u Općini Lupak u Rumunjskoj.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nazočio je na Danu polja šećerne repe, tradicionalnoj manifestaciji u...
Nakon što je Zadarsku županiju posebice gradove Zadar i Nin pogodilo olujno kišno nevrijeme župan Zadarske...
U Čitluku je 16. rujna održan 17. međunarodni karate turnir "Dani berbe grožđa". Na turniru je sudjelovalo 599...
Rezultati 4. kola 3. HNL Istok: Marsonia – Belišće 3:0, Osijek – Varteks 2:0, Čepin – Vukovar 1991 3:1 (1:0...
Rezultati 4. kola: Vuteks Sloga – NAŠK 3:1, Šokadija – Hajduk 0:0, Borac – Željezničar 2:1, Darda –...
Rezultati 6. kola: Fruškogorac – Tomislav 0:2, Vrbanja – Slavonac G 2:2, Mladost V – Nosteria 4:1, Slavonac K...
Na Varaždinskom polumaratonu održanom 17. rujna 2017. godine nastupile su atletičarke Atletskog kluba "Maraton"...
Mladi članovi kluba dizača utega „Vukovar“,nastupili su 16.rujna u Somboru na III. Memorijalnom turniru Stevana...
Svečano su zatvorene 52. Vinkovačke jeseni, jedna od najstarijih folklornih manifestacija tradicijske kulture koja je...
Dugometražni dokumentarni film „Sve je bio dobar san“ redatelja Branka Ištvančića, nakon što je osvojio...
Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava nazočio je konferenciji pod nazivom „Zanati – prošlost, sadašnjost,...
Delegacija njemačkog grada Ulma posjetila je Grad Vukovar.
Grad Ilok te općine Tovarnik, Tompojevci, Lovas i Stari Jankovci već dugi niz godina uspješno kroz zajednički Ured...
U organizaciji Područnog centara Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Vukovaru, Matice Hrvatske, Državnog...
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 26. godišnjica stradanja gradske četvrti Sajmište tijekom...
Polaganjem kamena temeljca, svečano su otvoreni radovi na izgradnji višestambene zgrade u ulici Ive Tijardovića u...

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija