ON AIR . . . . . .

Svečana akademija povodom 130 godina rođenja nobelovca Lavoslava Ružičke

Izvornik diplome nobelove nagrade Lavoslava Ružičke Izvornik diplome nobelove nagrade Lavoslava Ružičke Foto: Valerija Lozančić

Povodom 130 godina od rođenja Vukovarca i nobelovca Lavoslava Ružičke u njegovoj rodnoj kući održana je svečana akademija.

Organizirali su je Gradski muzej Vukovar i Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar. Pozdravnu riječ uputila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić koja je naglasila kako se, među ostalim, i ovom svečanom akademijom žele odužiti Ružički za sve što je učinio za grad Vukovar.

 -Predavanja o liku i djelu Lavoslava Ružičke održat će eminentni stručnjaci  koji se u svom životu i radu bave temama Ružičke. Nama je izuzetno važno da se i Grad Vukovar odužio Ružički za sve njegove napore i nastojanja kojima je promovirao Hrvatsku i grad Vukovar. Tako smo, u poslijeratnom periodu organizirali Ružičkine dane koji traju još i danas, nakon dobivanja Nobelove nagrade 1939. godine Ružička je proglašen počasnim građaninom Vukovara, po njemu jedna ulica nosi ime, u njegovoj rodnoj kući otvoren je 1977.g. spomen muzej posvećen njegovom životu i radu. U ratu razorena rodna kuća, obnovljena je 2007.g i  otvoren je kongresni centar Ružičkina kuća, a iste je godine otvoreno i veleučilište koje nosi njegovo ime. Osvrt na njegov život i djelo, dolazak u Vukovar i sve ono što je uslijedilo tema su današnje svečane akademije kojom želimo proslaviti ovu značajnu obljetnicu  - naglasila je Marić.

O Ružički je u ime HAZU-a  govorio i Vukovarac, akademik Pavao Pavličić, voditelj Zavoda HAZU Vukovar koji je naglasio kako je riječ o velikom čovjeku.

-Ovo je velika obljetnica velikog čovjeka. Vukovar čini dobro što proslavlja Ružičku, a to čine i ostale naše institucije. Ružička u HAZU ima  svoju sobu i obilježavaju se sve njegove godišnjice.  Jako je važno što Vukovar obilježava ove obljetnice, posebice stoga što je dugo bio zanemaren. Mogu posvjedočiti da sam kao Vukovarac za Ružičku čuo tek s 15 godina, o njemu se nije smjelo govoriti. I zato je ovo velika stvar. Slučaj Lavoslava Ružičke daje svakome priliku za razmišljanje o odnosu maloga grada i velikog svijeta te velikog čovjeka i njegova zavičaja, rekao je Pavličić.

Osim Pavličića o liku i djelu Lavoslava Ružičke govorili su i prof.dr.sc. Srećko Tomas, dr. Vlado Horvat,
prof.dr.sc. Ante Jukić i i dekan Veleučilišta Lavoslava Ružičke doc.dr.sc. Mirko Smoljić.

Ispred Grada Vukovara nazočne je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić, naglasivši kako će Grad i nadalje u suradnji sa svojim kulturnim i obrazovnim institucijama raditi na promociji i prezentaciji lika i djela Lavoslava Ružičke.

-Planiramo u ovom kongresnom centru otvoriti i muzej sa stalnim postavom s prezentacijom rada koja će biti dostupna svima koje zanima djelo ovoga našega velikana, rekla je Sekulić.

Tom je prigodom izložen izvornik diplome nobelove nagrade Lavoslava Ružičke , a otvorena je i izložba Ružička i Vukovar.

U prigodnom su programu sudjelovali tenor Josip Paulić i učenici  kemičari Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

Predavanje pod nazivom “Vukovarac i nobelovac Leopold Lavoslav (Stjepan) Ružička, povodom 130 godina od rođenja” u okviru ciklusnog programa Kulturni četvrtak održat će se nečeras s početkom u 18 sati i  u Gradskoj knjižnici Vukovar.

Lavoslav Ružička, hrvatski organski kemičar i nobelovac (Vukovar, 13. 09. 1887. – Mammern na Bodenskom jezeru, 26. 09. 1976.), jedan je od najvećih hrvatskih znanstvenika,  završio je klasičnu gimnaziju u Osijeku, diplomirao kemiju na Tehničkoj visokoj školi u Karlsruheu, Njemačka, gdje je pod voditeljstvom H. Staudingera, budućega dobitnika Nobelove nagrade za kemiju, doktorirao (1910.) i ostao raditi kao asistent. Kada je 1912. Staudinger postao profesor Savezne tehničke visoke škole (Eidgenössische Technische Hochschule, ETH) u Zürichu, s njim je u Zürich došao i Ružička, gdje je 1917. dobio švicarsko državljanstvo, 1918. postao privatni docent, a 1923. titularni profesor. God. 1925–26. radio je u Ženevi, a 1926–29. bio je profesor organske kemije na Sveučilištu u Utrechtu, Nizozemska, da bi 1929. postao profesor i predstojnik Laboratorija za organsku kemiju na ETH-u. Na povratak u Zürich privukle su ga mogućnosti koje je pružala švicarska kemijska, osobito farmaceutska industrija i industrija mirisa, s kojima je dugo godina uspješno surađivao. Ružička je dobio ponudu i za profesuru u Zagrebu, no otklonio ju je zbog nedostatnih sredstava za istraživački rad na Zagrebačkom sveučilištu.

Za svoja istraživanja polimetilena i viših terpena dobio je 1939. s njemačkim kemičarom A. F. J. Butenandtom Nobelovu nagradu za kemiju. Zbog ratnih prilika Ružička nije otišao na dodjelu Nobelove nagrade u Stockholm, nego mu je 16.01.1940. nagradu predao švedski veleposlanik na posebnoj svečanosti u ETH-u. Tim je povodom na poziv Hrvatskoga kemijskoga društva došao u Zagreb, gdje je 16. 03. 1940. održao predavanje pod naslovom 'Od dalmatinskog buhača do seksualnih hormona'. Tada je bio izabran za počasnoga člana JAZU i počasnoga doktora Sveučilišta u Zagrebu te za počasnoga člana Hrvatskoga kemijskoga društva, Hrvatskoga prirodoslovnoga društva i Hrvatskoga liječničkoga društva. Tijekom II. svjetskog rata Ružička je izgubio nekoliko vrijednih suradnika, ali je svoj laboratorij nastojao popuniti vrsnim mlađim kemičarima. Tako je, među ostalima, pozvao u Zürich i Vladimira Preloga, budućega hrvatskog nobelovca, koji je 1950. na ETH-u postao redoviti profesor, a 1957., nakon odlaska Ružičke u mirovinu, preuzeo predstojništvo Laboratorija za organsku kemiju. Ružička je bio i počasni član Matice hrvatske, a proglašen je i počasnim građaninom Vukovara. Bio je počasni doktor i većega broja svjetskih sveučilišta i član mnogih učenih društava i akademija. Osim kemijom, Ružička se intenzivno bavio i uzgojem cvijeća i alpskih biljaka; zanimao se za slikarstvo, posebno nizozemskih majstora XVII. st., a svoju je kolekciju umjetničkih slika poklonio Kunsthausu u Zürichu.

Ružička je često dolazio u Hrvatsku, gdje je nastojao utjecati na provođenje znanstvene politike. Dio ostavštine s osobnim dokumentima, medaljama i poveljom o dodjeli Nobelove nagrade pohranjen je u HAZU. U Vukovaru je 1965. na njegovoj rodnoj kući bila postavljena spomen-ploča, a 1977. u njoj je bio otvoren i spomen-muzej. Kuća je uništena 1991. u Domovinskom ratu, a na poticaj HAZU i uz pomoć Zaklade Kuća Ružička obnovljena je i dograđena, te na 120. obljetnicu Ružičkina rođenja predana na uporabu gradu Vukovaru. Ružički u čast kemičari, kemijski inženjeri i tehnolozi organiziraju od 1978. u Vukovaru redovite smotre znanstvene i stručne djelatnosti, u pravilu svake druge godine, pod naslovom Ružičkini dani. 

Pročitano 206 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Kultura

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Vijesti u slici

Hrvatska kolonija je u dalekom Waterfordu u Irskoj obilježila je paljenjem svijeća obljetnicu kobnih stradavanja i...
Polaganjem vijenaca kod spomen – obilježja  mjesta masovne grobnice Ovčara, molitvom i prigodnim...
U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata održan je deseti mimohod od...
U spomen na kolegu, novinara, urednika, ratnog izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića, koji je...
U okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i minutom šutnje...
Rukometašice Vukovara teže su od očekivanog došle do pobjede u županijskom derbiju protiv odlične...
Rukometaši Borova došli su do rutinske pobjede nad ekipom Valpovke. Gosti su nakon početnog vodstva...
Kostrena – Vukovar 0:3 (6:25, 14:25, 16:25) Nakon poraza na svom terenu od Brda odbojkašice Vukovara...
HNK Vukovar 1991 nalazi su u rezultatskoj krizi, četvrti poraz u nizu dogodio se u Ždralovima protiv domaće ekipe...
Rezultati 14. kola: Vuteks Sloga – Zrinski 1:1, Vihor – Slavonac 5:1, Borac Agrar – Darda 7:3, Sloga...
U posljednjem 15. kolu jesenskog dijela prvenstva ostvareni su sljedeći rezultati: Zrinski – Fruškogorac...
Sedmo kolo HKLI- zona Osijek kuglačima Vodovoda GV donijelo je prvi poraz na domaćoj kuglani. Od domaćih kuglača...
Hrvatski radio Vukovar 20. studenoga 2017. od 00 do 24 sata realizira program posvećen našem ubijenom kolegi,...
Mario i Danijela Barišić, supružnici i djeca poginulih branitelja s brodice sv. Bono kapetanije Vukovar...
Nakon jučerašnje kolone sjećanja u kojoj je oko 65.000 ljudi iz svih krajeva Hrvatske i svijeta prošlo...
 I grad Umag se pridružio obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991., a na prigodnoj...
Mimohodom Vukovarskom ulicom 3500 pripadnika Torcide u subotu je navečer u Splitu obilježilo Dan sjećanja na žrtvu...
Tradicionalnim mimohodom građana i minutom šutnje u Vukovarskoj ulici u Puli je u subotu navečer...
Misu za sve žrtve i branitelje Vukovara, Škabrnje i domovine Hrvatske u crkvi Svete mati slobode...
U nedjelju će Komemorativnim skupom pod sloganom "Žrtva Borovo naselja za Domovinu", započeti pred ostacima u...
Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava su povodom godišnjice sloma obrane i okupacije Vukovara...
Svjetlosna rijeka sjećanja događaj je koji se svake godine održava u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu...
Vukovar i Hrvatska obilježavaju najtužniji dan u novijoj hrvatskoj povijesti – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara...
Danas obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. U Vukovar pristižu brojni hodočasnici, a očekuje...
Emotivnom izvedbom jednosatne monodrame “Priče iz Vukovara”, mladi splitski glumac Pere Eranović je u...
Nacionalni sindikat policije MUP-a RH po četvrti je put organizirao Večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara...
U dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana zapaljene su svijeće za ranjenike i...
Uoči obilježavanja 26. godišnjice sloma herojske obrane grada Vukovara, na Memorijalnom groblju žrtava...
U sklopu obilježavanja 26. godišnjice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, kod Zavjetne kapelice na Putu...
U Pastoralnome centru sv.Bono, održan je XIII. znanstveno-stručni simpozij Ratna bolnica Vukovar 1991....

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija