NAJNOVIJE
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)
Otvaranjem birališta u Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:09)
Danas i sutra izborna šutnja

Nakon mjeseci neslužbene i 16 i pol dana službene promidžbe u kojoj su političke stranke i kandidati uvjeravali birače da baš njima trebaju dati 'ulaznicu' za Hrvatski sabor na izborima u srijedu, 17. travnja, u Hrvatskoj je u ponoć nastupila dvodnevna izborna šutnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:07)

Svečano otvoreno 22. Vukovarsko lutkarsko proljeće

Vukovarski dio manifestacije svečano je otvorila pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo Vukovarski dio manifestacije svečano je otvorila pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo Foto: R.Rac

U Vukovarsko-srijemskoj županiji počelo je 22. lutkarsko proljeće na kojem će u pet gradova, 19 općina i pet ustanova na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije te u Orašju (BiH) nastupiti 18 kazališta iz Hrvatske, BiH i Srbije koja će odigrati ukupno 110 izvedbi predstava. 

Županijski dio 22. lutkarskog proljeća počeo je u Drenovcima u Domu kulture uz prigodno obraćanje vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića i kazališnu predstavu „Priča s morskog dna“ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka. Vukovarski dio manifestacije otvoren je u Hrvatskom domu Vukovar, gdje se prigodnim govorom obratila pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, a nakon čega je odigrana predstava " Veliko pužovanje" Gradskog kazališta "Zorin dom" iz Karlovca.

Ispred Grada Vukovara ovom važnom kulturnom događaju nazočila je pročelnica za kulturu i turizam Marina Sekulić rekavši kako je upravo publika ta koja ovaj festival održava živim i vitalnim, te se na festivalu odgajaju i stvaraju novi gledatelji i ljubitelji kazališta. Poželjela je najmlađima uživanje u čarobnom svijetu lutkarstva.

02-POPRATNO
Festival uz bogati popratni program

Sekulić je rekla kako su u gradu Vukovaru – gradu domaćinu iznimno ponosni što mogu omogućiti da djeca gledaju brojne predstave iz cijele Hrvatske i dijaspore te se na taj način upoznaju s lutkarskom umjetnošću.

Po riječima predsjednice Organizacijskog odbora festivala i Hrvatskog centra UNIMA Jasminke Mesarić, osim lutkarskih predstava u sklopu 22. lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se i bogat popratni program.

 Uručene nagrade za životno djelo

Nakon svečanosti otvorenja vukovarskog dijela festivala u Gradskom muzeju u Vukovaru dodijeljene su nagrade za životno djelo „Zvonko Festini“ na području lutkarstva. Ovogodišnji lauretati su Hrvoje Zalar za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Abdulah Seferović za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva. Nagrađeni Zalar i Seferović zahvalili su na uručenim im nagradama naglasivši kako nema većeg priznanja od priznanja kolega i struke.

04-LAUREAT
Uručivanje statue "Šokac" za životno djelo Abdulahu Seferoviću

Nagrađenom Seferoviću je Povelju, uz statuu "Šokac", rad Zlatka Boureka te novčanu nagradu, uručila  predsjednice Organizacijskog odbora festivala i Hrvatskog centra UNIMA Jasminke Mesarić, a dok je nagrađenom Zalaru nagradu uručila pročelnica Marina Sekulić.

Nakon dodjele nagrada održan je prigodni program u čast Zvonka Festinija u kojemu su se kolege, prijatelji i suradnici prisjećali veselih anegdota iz bogatog životnog puta ovog velikog umjetnika.

U programu su sudjelovale vokalna solistica Iva Leko, korepetitor Tamara Krajnović iz Glazbene škole Josipa Runjanina te učenici glazbenog i plesnog odjela Osnovne škole Dragutina Tadijanović iz Vukovara.

03-RUZA
Na otvorenju izložbe "Lutke²" u GMV prisutne je pozdravila ravnateljica Muzeja Ruža Marić

Bogat popratni program

Uz brojne predstave, Vukovarsko lutkarsko proljeće obiluje i bogatim popratnim programom od izložba preko radionica do seminara.

Tako je večeras u Paviljonu 2 Gradskog muzeja Vukovar otvorena izložba fotografija "Lutke²" autora Ivana Špoljareca.

Izložba  "Lutke²" prikaz je odabranih portreta lutka koje su tijekom proteklog desetljeća gostovale na Međunarodnom festivalu kazališta lutaka -  PIF-u, bilo kao "glumci" na predstavama ili kao eksponati, na izložbama.

- Živopisni likovi lutaka u kvadratnim okvirima velikog formata "rođeni" su i rađeni u raznim tehnikama, u raznim dijelovima svijeta, u različitim kulturama i vremenima. Oni su mnogo više od pojedinačnih lutaka jer sadrže i sva obilježja svog kulturološkog i lutkarskog miljea, zato su oni doista  "lutke²" - rekla je Vedrana Prlender iz Kulturnog centra Travno.  

05-IZLOZBA
Izložba "Lutke²"

Izložba ujedno želi osvijestiti i naglasiti barem dio širine, šarma, jednostavnosti i važnosti, pa čak i elitnosti PIF-a kao trajnog i pouzdanog mjesta susreta i mjesta istinskog (su)života lutaka, lutkara i njihove očarane publike iz cijeloga svijeta. Izložba je stoga i skromna oda lutkama i festivalu.

Recimo i to kako je ova izložba nastavak programa "Od festivala do festivala" započetog prošle godine, koji ima za cilj predstavljanje lutkarskih festivala u Hrvatskoj.

U holu Hrvatskog doma Vukovar postavljena je izložba "Od slikovnjaka do vragobe" autora Štefke Batinić i Berislava Majhuta, a održat će se i radionice za djecu "Ilustracija slikovnica" Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba te forum "Kazalište" namijenjen edukaciji stručnih suradnika u školama. Vinkovci će pak biti domaćin Drugog susreta književnika za djecu na lutkarskom proljeću. Manifestacija traje do subote, 8. travnja.

Pročitano 2112 puta
Ocijeni sadržaj
(7 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija