Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 102
Ispiši ovu stranicu

Borovo naselje nakon Drugog svjetskog rata

Borovo naselje nakon Drugog svjetskog rata cro-eu.com

U sklopu ciklusnog programa Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar, održano je predavanje „Život u Borovu naselju u prvim godinama nakon Drugog svjetskog rata (1945. – 1950.)“.


 

Predavanje je održao Petar Elez, voditelj Odjela za obradu i sređivanje arhivskog gradiva Državnog arhiva u Vukovaru, a osvrnuo se na društveno-političke, gospodarske, kulturne, vjerske i demografske prilike na području Borova naselja u godinama neposredno nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

- To je vrijeme u kojem djeluje Mjesni narodni odbor Borovo naselje, riječ je o kratkom povijesnom intervalu tijekom kojega je Borovo naselje uživalo status samostalne administrativno-teritorijalne jedinice. Isto tako, to je doba bitnih promjena na društveno- političkom planu, ne samo Borova naselja, nego i čitavog našeg prostora. Uspostavlja se novi društveno-politički sustav, socijalistički, koji nosi korjenite promjene osobito u sferi gospodarstva: nastupa planska privreda, društveno vlasništvo, a privatno se ukida kao i privatna imovina. Sve je to u konačnici dovelo do velikih promjena i u svim sferama društvenog života. - Rekao je Elez

Elez je dodao i kako se predavanje u velikoj mjeri temelji na arhivskom gradivu, osobito gradivu državnog arhiva u Vukovaru. - Zbog toga je u središtu predavanja djelovanje Mjesnog narodnog odbora Borovo naselje, kao glavnog upravnog tijela na tom području i tvorničkog komiteta komunističke partije Hrvatske, kao glavnog političkog tijela koje je u to vrijeme koordiniralo i provodilo sve važne odluke na području gospodarstva, politike, kulture. – Istaknuo je Elez, dodavši kako je Borovo otpočetka nastajalo paralelno s kombinatom Bata, kasnije kombinatom gume i obuće Borovo.

Pročitano 2972 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI