Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Otvoreni II. dani Hrvatskog filmskog arhiva

„Arhivski zapisi – svjedoci postojanja kulturnih prostora i događanja“ „Arhivski zapisi – svjedoci postojanja kulturnih prostora i događanja“ Foto: Vedran Vuleta

U Vukovaru i Vinkovcima održavaju se 2. dani Hrvatskog filmskog arhiva, Hrvatske kinoteke. Tema cjelokupnog ovogodišnjeg programa nosi naziv „Arhivski zapisi – svjedoci postojanja kulturnih prostora i događanja“.

Želja je organizatora da sudionici osvježe svoje sjećanje kroz film, saznaju kako film nastaje od ideje do projekcije te koja je važnost sačuvati svaki zapis.

- Želimo građanstvu prezentirati nešto drugačije od onoga po čemu se arhivi percipiraju, dakle prezentirati nešto što je također bitno kao segment kulturne baštine, a to je film i filmska građa kao dokumenti vremena koji kao takvi služe za izučavanje naše zavičajne i nacionalne povijesti. Na ovoj dvodnevnoj manifestaciji, kroz radionice, filmske projekcije i predavanja prezentiramo, javnosti i učenicima, šaroliki svijet filma i filmskih zapisa, kako on nastaje, kako se čuva, u kojim formatima i oblicima te što on za našu povijest znači. U konačnici želimo da ljudi shvate da arhiv nije samo ono što se nalazi na papiru – kazao je Stjepan Prutki,  ravnatelj Državnog arhiva Vukovar.
DANI HRVATSKOG FILMSKOG ARHIVA 1
Vjeran Pavlinić, stručni suradnik iz Hrvatskog filmskog arhiva

Kroz program je organizirano predavanje/radionica za srednjoškolce o 8 milimetarskom filmu, projekcija filmova „Po čovika“ autorice Krisine Kumrić, „Ratni reporter“ autora Silvestra Kolbasa i „Sretno dijete“ autora Igora Mirkovića.

- Filmska baština je izrazito važna nacionalna baština, a film je vrlo važan dio opće povijesti, kulture i umjetnosti 20. stoljeća. Jako je važno prikupljanje i očuvanje filmskih podataka i filmskih zapisa na dva nivoa, s jedne strane film kao umjetnost, a s druge strane film kao najvjerniju dokumentaciju u 20. stoljeću - rekao je Vjeran Pavlinić, stručni suradnik iz Hrvatskog filmskog arhiva.

Organizatori 2. dana Hrvatskog filmskog arhiva su Državni arhiv u Vukovar i Hrvatski državni arhiv. 

Pročitano 1737 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI