Ispiši ovu stranicu

U GMV predstavljen ICARUS

Sudionici predavanja Sudionici predavanja Foto: R.Rac

U Gradskom muzeju Vukovar predstavljen je Međunarodni centar za arhivska istraživanja - ICARUS i aktualne međunarodne inicijative te projekti posvećeni mogućnostima suradnje i razvoja zajedničke informacijske infrastrukture u prezentiranju kulturne baštine. Domaćin i predstavnik djelovanja muzeja i čuvanja baštine unutar muzejske institucije bio je kustos Toni Roca.

 

ICARUS-Lemic-2

Vlatka Lemić, potpredsjednica ICARUS-a (Međunarodnog centara za arhivska istraživanja) sa sjedištem u Beču i predsjednica ICARUS-a Hrvatska

- Nastavljajući dugogodišnja pozitivna iskustva i dosadašnju suradnju hrvatskih ustanova i stručnjaka  na ICARUS aktivnostima u okviru ICARUS zajednice osnovali smo 2016. godine udrugu ICARUS Hrvatska s ciljem koordinacije i intenziviranja dosada pokrenutih programa i projekata ICARUS-a u Hrvatskoj, pokretanja novih aktivnosti na području međuinstitucionalne i međunarodne suradnje, promicanja pisane baštine i arhiva, implementacije suvremene IT infrastrukture u radu kulturnih i znanstvenih ustanova i udruga te kontinuirane razmjene stručnih znanja i iskustava - rekla je Vlatka Lemić, potpredsjednica ICARUS-a (Međunarodnog centara za arhivska istraživanja) sa sjedištem u Beču i predsjednica ICARUS-a Hrvatska.

ICARUS-Prutki-3

Stjepan Prutki, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru

- Aktivnosti ICARUS Hrvatska uključuju istraživanje povijesnih izvora, promicanje korištenja arhivskih izvora putem novih IT tehnologija, unapređenje arhivske djelatnosti, razvoj međuinstitucionalne i međunarodne suradnje i druge oblike kulturnog, znanstvenog i stručnog djelovanja koji promiču naše ciljeve - rekao je Stjepan Prutki, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru. Prutki je objasnio kako je sva arhivska građa tu oko nas, a ova platforma ju je učinila dostupnijom široj masi u digitalnom obliku. 

Pročitano 1658 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac