Ispiši ovu stranicu

Zapljena druga adventska svjećica za sve nestale

Svijeću na adventskom vijencu za sve nestale upalila je Manda Patko Svijeću na adventskom vijencu za sve nestale upalila je Manda Patko Foto: R.Rac

U dvorcu Eltz u okviru XIX. Vukovarskih adventskih svečanosti, koje se ove godine održavaju pod sloganom "Vukovar - zrno života, sjeme zajedništva" zapaljena je druga adventska svijeća na adventskom vijencu. 

Svijeću je zapalila Manda Patko, predsjednica Udruge "Vukovarske majke", u prisutnosti članova Udruge.

- Nadam se kako će svjetlo ove svijeće osvijetliti put do onih za kojima još uvijek tragamo.  Druga svijeća je pomirilica ili betlehemska svijeća i ona označava mir. Nadam se da će svi oni koji i nakon 25 godina traganja još uvijek traže posljednja počivališta svojih najmilijih konačno pronaći svoj mir - rekla je Patko.

Adventske-2-2016-2

Vukovarske adventskih svečanosti održavaju se u organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, Hrvatskog doma Vukovar i Franjevačkog samostana,a  trajat će brojnim programima sve do Božića, 25.prosinca.

Bogat program Vukovarskih adventskih svečanosti

Prije paljenja druge svijeće na adventskom vijencu, u Hrvatskom domu Vukovar održan je koncert klasične glazbe "Mala božićna priča" u izvedbi Hrvatskog komornog orkestra i Pjevačkog zbora HKGD "Dunav" Vukovar.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ruža Marić naglasila je kako ovogodišnji program Vukovarskih adventskih svečanosti posjetiteljima nudi i božićne koncerte, kazališne predstave, razgovor s glumcima, susret s književnicima, scenski prikaz živih jaslica koje će se kroz par dana uoči Božića održavati u središtu grada i brojne druge sadržaje.

Adventske-2-2016-Ruza-Maric-3

- Vrlo poseban događaj ovih XIX. Vukovarskih adventskih svečanosti je otvaranje stalnoga postava Zbirke Bauer, nakon godina restauracije, a koje je zakazano za 21.prosinca - rekla je ravnateljica Marić, naglašavajući kako ova zbirka sadrži čitavi niz umjetnina neprocjenjive vrijednosti iz razdoblja moderne između dva svjetska rata.  

Marić je podsjetila kako je nakon paljenja prve adventske svijeće program nastavljen prikazivanjem tradicijskih običaja od Adventa do Božića od zrna do pogače, a u kojemu su sudjelovala brojna kulturno umjetnička društva iz Osijeka, Bogdanovaca, Vukovar te učenici vukovarske Gimnazije. Također su u dvorcu Eltz upriličene i dvije izložbe, dječjih crteža i čestitki te božićnih slastica.

- Posebno smo ponosni na izložbu kruhova koji su za ovu prigodu pristigli iz svih krajeva Hrvatske od Dubrovnika do Vukovara, jer kruh nastaje od zrna pšenice, a slogan ovogodišnjih Vukovarskih adventskih svečanosti je "Vukovar - zrno života, sjeme zajedništva". To zrno pšenice upravo je zrno života, a povezivanje cijele Hrvatske jasno govori o zajedništvu koje nam je svima potrebno - zaključila je Marić. 

Pročitano 3047 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac