NAJNOVIJE
HDZ pobjednik izbora u Hrvatskoj, petoj izbornoj jedinici i Vukovaru

Nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, neslužbeni podatci Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pokazuju da je na parlamentarnim izborima održanima jučer 17.travnja najviše mandata osvojila je Hrvatska demokratska zajednica – 61, SDP 42 , Domovinski pokret 14, Most 11, a Možemo! 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika.

U petoj izbornoj jedinici pobijedio je HDZ s 42,77 posto. Slijedi SDP 19,58. Treći je Domovinski pokret sa 17,38, a prošla je i koalicija Most – Hrvatski suverenisti s 8,48 posto. Tako su u našoj izbornoj jedinici mjesta u Saboru osigurali vukovarsko-srijemski političari Ivan Bosančić, Nikola Mažar i Josip Šarić iz HDZ-a, Ivan Penava i Josip Dabro iz DP-a, Predrag Matić i Mario Milinković iz SDP-a te Marijan Pavliček iz koalicije Most – Hrvatski suverenisti.

I u Vukovaru je najviše glasova dobio HDZ – 35,17 posto. Drugi je Domovinski pokret s 29,51 posto, treći SDP 14,95 posto, a koalicija Most – Hrvatski suverenisti ima 11,83 posto glasova birača.

Prema podatcima DIP-a, jučer do 16,30 sati na birališta je izašlo 50.60 posto birača, što je 16 postotnih poena više u odnosu na izbore koji su održani prije četiri godine, odnosno izašlo je gotovo pola milijuna birača više nego 2020.godine. Najveća je izlaznost bila u prvoj izbornoj jedinici - 58,43 posto, a najmanja u našoj, petoj – 44,89 posto.

(Četvrtak, 18 Travanj 2024 09:06)
U Vukovaru do 22.15 sati obrađeno 5 biračkih mjesta, HDZ osvaja 38,71% glasova, DP 28,78%

U Vukovaru je do 22.15 sati obrađeno 5 biračkih mjesta od ukupno 32 (15,63%), a glasovalo je 46,33% birača:

(Srijeda, 17 Travanj 2024 22:20)
Obrađeno 38 posto glasova - HDZ-u 65, koaliciji Rijeke pravde 42, a DP-u 13 mandata

Prema neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo na temelju prebrojanih 38,81 posto glasova, HDZ i partneri osvojili su 65 mandata, koalicija Rijeke pravde predvođene SDP-om 42, a slijede Domovinski pokret s osvojenih 13 mandata, Most 9, Možemo 6, IDS 4 te NPS i Fokus po dva mandata.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 22:03)
Prvi rezultati - 25 posto obrađenih biračkih mjesta - HDZ osvaja 67 mandata

Rezultati DIP-a objavljeni u 21 sat, na temelju 25 posto obrađenih biračkih mjesta, pokazuju da HDZ na parlamentarnim izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora osvaja 67 mandata, a koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om 41, treća snaga u Saboru je Domovinski pokret s 14 mandata, a četvrta Most s 9 iza kojega je kao peti IDS s osvojenih 4 zastupnička mjesta.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 21:53)
Penava: "Izbori određuju smjer kojim država ide i budućnost svakoga pojedinca."

Nositelj kandidacijske liste u V. izbornoj jedinici, predsjednik DP-a i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nakon glasovanja izrazio je nadu da će veliki broj građana izaći na ove izbore jer to, kako je rekao, određuje smjer kojim država ide i budućnost svakoga pojedinca.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:20)
Izlazna anketa: HDZ-u 58 mandata, Rijekama pravde 44, a DP-u 13 mandata

Na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ, koji ima 58 mandata, koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om dobiva 44 mandata, treći je Domovinski pokret s 13 mandata, a četvrto mjesto s 11 osvojenih mandata zauzima Možemo, dok je Most peti s devet mandata, pokazuje izlazna anketa po zatvaranju birališta, a prenosi Hina.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:20)
Zatvorena biračka mjesta

Hrvatski birači birali su saborske zastupnike koji će ih predstavljati u iduće četiri godine, a koga su izabrali trebali bi doznati kasno navečer kada bi Državno izborno povjerenstvo (DIP) trebalo objaviti izborne rezultate s glavnine biračkih mjesta.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:13)

Zapljena druga adventska svjećica za sve nestale

Svijeću na adventskom vijencu za sve nestale upalila je Manda Patko Svijeću na adventskom vijencu za sve nestale upalila je Manda Patko Foto: R.Rac

U dvorcu Eltz u okviru XIX. Vukovarskih adventskih svečanosti, koje se ove godine održavaju pod sloganom "Vukovar - zrno života, sjeme zajedništva" zapaljena je druga adventska svijeća na adventskom vijencu. 

Svijeću je zapalila Manda Patko, predsjednica Udruge "Vukovarske majke", u prisutnosti članova Udruge.

- Nadam se kako će svjetlo ove svijeće osvijetliti put do onih za kojima još uvijek tragamo.  Druga svijeća je pomirilica ili betlehemska svijeća i ona označava mir. Nadam se da će svi oni koji i nakon 25 godina traganja još uvijek traže posljednja počivališta svojih najmilijih konačno pronaći svoj mir - rekla je Patko.

Adventske-2-2016-2

Vukovarske adventskih svečanosti održavaju se u organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, Hrvatskog doma Vukovar i Franjevačkog samostana,a  trajat će brojnim programima sve do Božića, 25.prosinca.

Bogat program Vukovarskih adventskih svečanosti

Prije paljenja druge svijeće na adventskom vijencu, u Hrvatskom domu Vukovar održan je koncert klasične glazbe "Mala božićna priča" u izvedbi Hrvatskog komornog orkestra i Pjevačkog zbora HKGD "Dunav" Vukovar.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ruža Marić naglasila je kako ovogodišnji program Vukovarskih adventskih svečanosti posjetiteljima nudi i božićne koncerte, kazališne predstave, razgovor s glumcima, susret s književnicima, scenski prikaz živih jaslica koje će se kroz par dana uoči Božića održavati u središtu grada i brojne druge sadržaje.

Adventske-2-2016-Ruza-Maric-3

- Vrlo poseban događaj ovih XIX. Vukovarskih adventskih svečanosti je otvaranje stalnoga postava Zbirke Bauer, nakon godina restauracije, a koje je zakazano za 21.prosinca - rekla je ravnateljica Marić, naglašavajući kako ova zbirka sadrži čitavi niz umjetnina neprocjenjive vrijednosti iz razdoblja moderne između dva svjetska rata.  

Marić je podsjetila kako je nakon paljenja prve adventske svijeće program nastavljen prikazivanjem tradicijskih običaja od Adventa do Božića od zrna do pogače, a u kojemu su sudjelovala brojna kulturno umjetnička društva iz Osijeka, Bogdanovaca, Vukovar te učenici vukovarske Gimnazije. Također su u dvorcu Eltz upriličene i dvije izložbe, dječjih crteža i čestitki te božićnih slastica.

- Posebno smo ponosni na izložbu kruhova koji su za ovu prigodu pristigli iz svih krajeva Hrvatske od Dubrovnika do Vukovara, jer kruh nastaje od zrna pšenice, a slogan ovogodišnjih Vukovarskih adventskih svečanosti je "Vukovar - zrno života, sjeme zajedništva". To zrno pšenice upravo je zrno života, a povezivanje cijele Hrvatske jasno govori o zajedništvu koje nam je svima potrebno - zaključila je Marić. 

Pročitano 3041 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija