Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Otvorena izložba „Domovinski rat – 1990.-1995.“

Izložba „Domovinski rat – 1990.-1995.“ Izložba „Domovinski rat – 1990.-1995.“ Foto: Vedran Vuleta

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u Hrvatskom domu Vukovar otvorena je izložba „Domovinski rat – 1990.-1995.“. Izloženo je 25 crno bijelih fotografija s raznih hrvatskih ratišta, a autor ove izložbe je Zlatko Kalle, samostalni fotograf i nekadašnji ratni foto reporter.

- Izložba ilustrira teške ali hrabre i slavne dane u različitim segmentima. Tu imamo branitelje Dubrovnika, minirane mostove, doček branitelja na osječkom trgu nakon razmjene u Nemetinu, prognanike, Hrvatske ratne mornarice. Mnogo je mojih fotografija završilo u svim hrvatskim i svjetskim dnevnim listovima na što sam ponosan – rekao je Kalle i naglasio kako je najvažnije da su fotoreporteri svih dnevnih novina u Hrvatskoj tada imali zadaću fotografije slati u svijet da s vidi istina. Fotoreporteri svih redakcija u Hrvatskoj su dali jedan ogroman doprinos i dobili su medijski rat u to doba.

hdv iložba dom.rat 1

Kalle nam je također rekao kako je imao tu sreću ili nesreću da nije mogao fotografirati iz ratom pogođenog Vukovara.

- Ovo je jedan od popratnih programa obilježavanja Dana sjećanja. Pregledavajući vijesti iz kulture u medijima otkrila sam da je ova izložba postavljena u Zagrebu te vidjela da ima vrlo dobre kritike. Stupila sam u kontakt s autorom i pozvala ga u Vukovar da ukoliko prijedlog bude prihvaćen da izloži ovdje fotografije u sklopu obilježavanja još jedene tužne obljetnice. Moram istaknuti da je u vrijeme naših razgovora izložba bila postavljena u prostorima Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu te da smo i ovu izložbu organizirali u suradnji s njima jer su nam ustupili dio fotografija sa svoje izložbe – kazala nam je ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar Ivanka Miličić.

Izložba je postavljena od 11. do 26. studenog 2016. godine. 

hdv iložba dom.rat 2

Pročitano 3342 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI